fbpx

Fler olyckor med vilt och ren

Trafikolyckor med vilt och ren fortsätter.

Vid 22.30-tiden kolliderade en lastbil med flera renar på E4 i Månsbyn, Kalix kommun. En timme senare körde en personbil på flera renar på E4 i Månsbyn. Klockan 06.00 på onsdagens morgon kolliderade en bil med en älg på E10 i Töre.

Inga personskador har rapporterats i samband med nämnda olyckor. Hur det har gått för de påkörde djuren är oklart.

I samband med att de nu sker många olyckor med djur på våra vägar passar Polisen på att informera om att en sammanstötning med djur alltid ska anmälas till polisen (ring 112 för anmälan) även om djuret inte är synbarligen skadat. ”Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter”.

Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett.

”Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Fler olyckor med vilt och ren

 1. Ingen skyldighet å anmäla renolycka, de är ju tamdjur,. Renen nämns inte i de djuren som en är skyldig å anmäla vid olycka.

  • Så här står det på polisens hemsida: ”Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett. Markeringen ska vara på den sida av vägen där djuret försvann. Du måste göra en anmälan, ställa ut triangel och markera olycksplatsen även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen.

   Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt”.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN