fbpx

Fler smittskyddsåtgärder införs från och med idag

På grund av en ökad smittspridning och viss ökad vårdbelastning har regeringen presenterat en ny åtgärdsplan för införande av fler smittskyddsåtgärder mot spridningen av covid-19.

Åtgärderna ska ske i tre steg och det första införs idag, onsdagen den 8 december.

Följande rekommendationerna syftar till att minska kontaktintensiteten mellan människor:

• Arbetsgivare möjliggör för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån.
• Lärosäten vidtar smittskyddsåtgärder som till exempel att hålla avstånd vid större samlingar.
• Skolor vidtar förebyggande åtgärder vid till exempel konserter och avslutningar genom att glesa ut i lokalerna.
• Serveringsställen vidtar åtgärder för att undvika trängsel och andra lämpliga smittskyddsåtgärder.
• Vuxna personer bör hålla avstånd i offentliga miljöer, undvika miljöer med trängsel, välja andra transportsätt än kollektivtrafiken om möjligt.
• Resenärer använder munskydd vid trängsel eller när det inte går att hålla avstånd i kollektivtrafik, både långväga och kortare resor oavsett färdmedel (buss, tåg, taxi, båt).
• Kollektivtrafiken bör köras i en sådan omfattning att trängsel kan undvikas, turtätheten bör inte dras ned.

Vidare kommer flera ekonomiska åtgärder att återinföras i syfte att underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom. Enligt förslag ska följande åtgärder gälla från den 8 december till den sista mars 2022:

• Kravet på läkarintyg för att få smittbärarpenning tas bort.
• Ersättning till riskgrupper och vissa anhöriga till riskgrupper återinförs och tillfällig föräldrapenning för vissa nyligen allvarligt sjuka barn förlängs.
• Möjligheten för föräldrar att få tillfällig föräldrapenning om till exempel skolor eller förskolor stängs förlängs.
• Ersättning för karensavdrag återinförs för anställda och egenföretagare för att underlätta för människor att stanna hemma vid sjukdom.
• Staten ersätter arbetsgivare för högre sjuklönekostnader än vad som kan anses normalt.
• Skattefriheten för förmån av fri parkering förlängs för att minska trängsel i kollektivtrafiken

Regeringen har även en plan för vilka företagsstöd som kan bli aktuella att återinföra om restriktionerna i samhället behöver skärpas igen.

”Fortfarande är vaccinationer helt centrala för att minska risken för smitta, sjukdom och dödlighet, samt för att undvika att ytterligare åtgärder behöver införas”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Fler smittskyddsåtgärder införs från och med idag

 1. Obligatoriskt vaccinationspass skulle underlätta mycket för näringslivet och sätta press på ovaccinerade.
  Borde redan vara krav inom sjukvården, äldreboenden, hemtjänsten och skolan.

   • Tvingande regler borde däremot införas för till exempel butiksinnehavare att begränsa antalet gäster och för chefer att vidta åtgärder för att minska smittspridning. Där det finns pengar att tjäna väljer man att glömma bort säkerheten och hälsan.

  • Till vilken nytta? Varför är det så viktigt för dig att ”sätta press” på dina medmänniskor? Vore det inte bättre, åtminstone ur smittskyddshänseende, att kräva negativa provresultat av den som måste vistas nära andra människor, speciellt hemtjänstpersonal som träffar mycket gamla och känsliga människor? Dessutom skulle man kunna vidta många andra åtgärder för att minska smittspridningen. Ett exempel är att satsa på ventilation i lokaler där många människor vistas. Vädrade klassrummen under rasterna gjorde man förut rutinmässigt – varför går det plötsligt inte nu? Kanske borde man fundera på att minska trängseln i skolorna genom att dela upp eleverna i morgon- respektive kvällsgrupper. Distansundervisning borde erbjudas elever i högre klasser som själva är intresserade. Det finns ju hur mycket som helst som man skulle kunna göra – men i stället fokuserar du, och många med dig, på att mobba och frysa ut folk som av olika anledningar har valt/tvingats att avstå från vaccin …

   • Tankevurpa eller okunskap från dig? Nyttan är minskad dödlighet! Snart 16.000 döda i covid 19 hittills säger allt. Var ska du ta personal till testning ifrån i dagsläget då detta borde ske dagligen enl mig isf och vill du att dina tex föräldrar mötet en otestad personal på äldreboendet? Förr ventilerade man inte bort virus i klassrummen och numera så cirkulerar man bara runt smittan mer med öppna fönster i klassrum enl Tegnell.

    • Fast det är ju inte 16.000 döda i covid-19. Statistiken räknas så att alla som dör, som fått en diagnos inom i månad före de avlider, räknas med i statistiken som ”dött MED covid-19”. Det kan vara människor som dött oavsett det fanns covid-19 eller inte, eller t.ex. människor som dött i olyckor.

     • Inget unikt för Sverige. Alla länders siffror innehåller en viss osäkerhet.

      Faktum kvarstår. Sveriges styrande har misslyckats med epidemin. Sämst av OECD-länderna, många mycket större länder i världen har färre döda. O.s.v.

      Tyvärr kommer ingen att ställas till svars för det. Inte i dagens Sverige.
      🙁

     • Orwell 1964 närmar sig? Eller lögn förbannad lögn och statistik (Mark Twain) men kolla SVT text sidan 106 där redovisas sammanlagt 15 191 personer som avlidit med smittan i Sverige. Litar du på SVT eller?

    • På vilket sätt skulle ”vaccinpass” leda till minskad dödlighet? Man kan vara vaccinerad och sprida smitta – har du helt missat det? Det behövs knappast särskilt mycket extrapersonal till testning. Åtminstone de som jobbar inom hemtjänsten bör väl förväntas klara av att testa sig själva. Har du hört talas om självtester? Du nämner mina egna föräldrar – om det var aktuellt skulle jag så långt det är möjligt undvika att de hamnade på ett äldreboende, med tanke på hur fruktansvärt många äldre vantrivs på sådana boenden (enligt vad jag har sett i mitt arbete) och, framför allt, med tanke på hur åldringarna för något år sedan nekades syrgas och i stället ”medicinerades” med morfin … Nog har man under lång tid ventilerat bort skadliga mikroorganismer från klassrum. Redan på TBC-tiden visste man att frisk luft och solljus var bra för hälsan. Vad Tegnell säger är inte den enda sanningen – han har haft fel oräkneliga gånger hittills! Sedan är hans jobb nog mer inriktat på samhällsekonomiska aspekter än på hälsan hos enskilda individer.

 2. Statsministern meddelade att det var olämpligt av hälsoskäl att kramhälsa. Man får väl börja heila som hälsning för då håller man ju ett visst avstånd.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka