fbpx

Fluortanten är på turné igen

Nu får sjätteklassare fluorskölja igen när tandhygienisten Kristina Winsa besöker skolor i kommunerna Haparanda, Övertorneå, Överkalix och Kalix.

I det förebyggande arbetet träffar tandhygienister i länet skolbarn i förskoleklass och årskurs sex. Först ut i östra Norrbotten var en förskoleklass i Övertorneå. Winsa berättade hur de ska ta hand om sina tänder och vad som är bra och dåligt för tänderna.

I årskurs sex får eleverna mer fakta, till exempel om de negativa effekterna av att småäta hela tiden samt vad läsk och energidryck orsakar. Under besöken pratas också mycket om tobak.

Att fluorsköljningen sker just i östra Norrbotten beror på att man ser ett behov av att stärk tandhälsan där. Förra årets siffror visar att samtliga treåringar i Övertorneå och Överkalix var utan karies vid sina kontroller. Mindre än hälften av alla tolvåringar i Överkalix är utan karies och i Övertorneå ör fyra av fem kariesfria.

Men bland 19-åringar på dessa orter har cirka två tredjedelar karies. Tandhälsan hos unga är generellt bättre i länets södra delar.

I samband med skolbesöken görs frivilliga fluorsköljningar och hittills har ingen tackat nej.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.