fbpx

Fluortanten är på turné igen

Nu får sjätteklassare fluorskölja igen när tandhygienisten Kristina Winsa besöker skolor i kommunerna Haparanda, Övertorneå, Överkalix och Kalix.

I det förebyggande arbetet träffar tandhygienister i länet skolbarn i förskoleklass och årskurs sex. Först ut i östra Norrbotten var en förskoleklass i Övertorneå. Winsa berättade hur de ska ta hand om sina tänder och vad som är bra och dåligt för tänderna.

I årskurs sex får eleverna mer fakta, till exempel om de negativa effekterna av att småäta hela tiden samt vad läsk och energidryck orsakar. Under besöken pratas också mycket om tobak.

Att fluorsköljningen sker just i östra Norrbotten beror på att man ser ett behov av att stärk tandhälsan där. Förra årets siffror visar att samtliga treåringar i Övertorneå och Överkalix var utan karies vid sina kontroller. Mindre än hälften av alla tolvåringar i Överkalix är utan karies och i Övertorneå ör fyra av fem kariesfria.

Men bland 19-åringar på dessa orter har cirka två tredjedelar karies. Tandhälsan hos unga är generellt bättre i länets södra delar.

I samband med skolbesöken görs frivilliga fluorsköljningar och hittills har ingen tackat nej.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.