fbpx

Folkomröstning äger rum i maj

Beslut om datum för folkomröstningen gällande driften av äldreboendet hemstranden/kotiranta. Folkomröstningen sker den 15 maj 2022.
Ett folkinitiativ om folkomröstning lämnades av S och V till kommunen den 14 juni 2021. Folkinitiativet ville få till stånd en folkomröstning om driften av det nya särskilda boendet Hemstranden/Kotiranta. Totalt lämnades 1.107 namnunderskrifter varav 923 giltiga och 184 ogiltiga.

I måndags fattades beslut i kommunfullmäktige om när folkomröstningen ska komma att äga rum. Ena förslaget från S och V var att folkomröstningen ska genomföras i samband med det ordinarie valet i september. Resterande partier höll sig till förslaget om att den ska arrangeras den 15 maj 2022. Frågan avgjordes slutligen med en votering 15 röstade på att omröstningen och 12 röstade på att den skulle äga rum vid de ordinarie valet. S och V lämnade in en reservation. Anledningen till att S och V yrkar på att omröstningen ska äga rum vid de allmänna valen har bland annat att göra med att det visat sig bli lägre valdeltagande i val som inte sker i anslutning till ordinarie val.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Folkomröstning äger rum i maj

  1. I den äkta demokratin Schweiz arrangeras en folkomröstning inom tre månader efter att antalet underskrifter har noterats. I den demokratur som råder hos oss drar politikerna ständigt benen efter sig. Förhoppningsvis är de läskunniga på svenska och läser detta . Att de skall vara läskunniga på tyska som är det största språket i Schweiz är nog för mycket att begära.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.