fbpx

Föräldrar uppmanas kontrollera mopeder

NORRBOTTEN: Polisen uppmanar föräldrar till mopedkörande ungdomar att försäkra sig om att fordonen inte är trimmade och om så är fallet vidta åtgärder.

En moped får enligt lag inte gå fortare än mellan 25 – 45 km/tim beroende på klass. Den som ertappas med en trimmad moped riskeras att rapporteras för olovlig körning. Förarbevis eller körkort återkallas också. Även föräldrar kan dömas till dagsböter eller få körkortet återkallat om man medvetet låtit barnet köra ett trimmat fordon.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Föräldrar uppmanas kontrollera mopeder

 1. Kan mycket väl vara fattiga föräldrar till barnen.

  Tillhörande gäng som lever på bidrag. Gamla bilar kostar ju inte så mycket köpa.

  Man köper ett gammalt fordon till barnen när man inte har råd göra något annat.

  Sedan begås det brott för att få pengar till bensin och reservdelar.

  Men oavsett vad så är det ingen uppfostran på dessa ungar.

 2. Anders… det är bortskämda och ouppfostrade ”rikemansbarn” det handlar om. Familjerna bor i sina belånade fina villor lite utanför centrum med omnejd och tror sig vara förmer än vanligt folk. Rikemansbarnen åker in till stan och beter sig som om dom ägde Haparanda. Nä fy… nån ordning får det vara!!

 3. O bra inkomst måste dom ha som har råd att köra runt större delen av dygnet, o även burna sönder däck för att imponera på kompisarna.

 4. Två veckor sedan körde jag mot Kalix och blev omkörd av en EPA i 110 sån traktor vill jag också ha tid är pengar

 5. Det daltas med barnen. Inga regler ger otrygga barn/ungdomar.

  Vi är vuxna. Orkar inte man ta hand om sin barn eller vågar säga i från. Sök hjälp.

 6. ”Hanno kainen” och ”Linus” är säkert föräldrar till några av barnen som kör som idioter. Typiskt att försvara sina omdömeslösa barn istället för att ge dem en riktig uppfostran.

 7. Linus, du resonerar som en typisk kriminell som skiter i lagen och andra människor. Epa traktorer skall inte gå i 80-100 knyck. Gör nåt vettigt istället… gå till grusplan och städa upp allt skräp från MAX mm som du och dina epa-traktor polare ständigt slänger ut genom bilfönstret.

 8. Linus, när vi vuxna var barn trimmades det moppar givetvis, men vi körde inte omkring dygnet runt 7 dagar i veckan så att folk aldrig fick sova.

 9. Löjligt!! Var ni så jäkla mönster barn när ni va små mån tro? Nej sällan…. Låt dem vara. Jag har själv varit ung för inte så många år sedan men en trimmad moppe är väl inget att bry sig om så länge dem inte går allt för fort. Epa traktorer som gör typ 80 eller nåt vad gör det??

 10. Ture:

  Visst är det väl så, men vore väl konstigt om det var på annat sätt?

  Jämför nu lite mängden. Hur många Epa finns det om man jämför hur många vanliga bilar det finns??

  Din jämförelse hade varit rättvis om det fanns 50% vanliga bilar och 50% Epa/mopedbilar!

 11. Vad är våra barns liv värda? Jag undrar kan ni Berätta för mig

  Många trimmar sina mopeder, med eller utan sina föräldrars tillåtelse. I praktiken kör många barn och ungdomar omkring på motorcykel utan körkort eller skyddskläder.

  – Som förälder är det inte bara viktigt att se till att ens bar kör med hjälm och naturligtvis nyktert. Man bör även själv handgripligen kontrollera att mopeden inte är trimmad med jämna mellanrum, särskilt om det finns anledning att misstänka det.

 12. Vi har ju alla varit unga själva trimmade mopeder det var ju det roligaste som fanns den lilla tiden det är så spelar det ingen roll

 13. Hanno// Mår illa av dina floskler! Ditt resonemang visar ett exempel på hur föräldrar resonerar som skiter i allt och låter barnen och ungdomarna göra vad dom vill. Det finns nåt som heter uppfostran, lagar och regler i det svenska samhället! Knarkande och vansinneskörande ungdomar skall inte vara ifred, då de förstör för resten av samhället och har roligt på skötsamma medborgares bekostnad. Folk vill kunna få sova utan buller och vansinneskörningar i stan – dom har ett arbete att sköta. Folk vill kunna promenera på stan utan att bli överkörda eller höra erat (ungdomarnas) oväsen.

 14. Just det !
  De har bara ett liv…
  Och det vill vi värna om.
  Om vi blundar när de är små, så får vi spärra upp ögonen när de blir stora !

 15. Låt ungdomarna vara ifred. De vill ha lite roligt. Så de kan ta med sig ett minne när de blivit vuxna. Man ska inte förstöra för dem. Man har bara ett liv.

 16. Ser fler idioter bakom ratten på vanliga bilar än bakom styret eller ratten på mopeder o epor!
  Dra inte alla över samma kant #perkele

 17. VAR FAN ÄR POLISEN!? Polisen borde börja ta tag i skiten nu… göra flygande besiktningar på fordonen (kolla spärrarna på växelådan på epa-traktorerna), kolla mopederna… och framför allt; GÖRA DROGTESTER på dessa marodörer. Det är inte normalt att köra som galningar dygnet runt alla dagar i veckan alla årets årstider. Dom är uppenbarligen påtända och påverkade av droger. Haschröken står ibland som ”rökpelare” ur fönstren på bilarna på grusplan och haschlukten känns stark när man går förbi. Amfetaminet säljs helt öppet på stan. Hasch röks helt öppet utan några som helst hämningar.

 18. Situationen i Haparanda är fruktansvärd! Det gäller inte bara mopeder, det gäller även mopedbilar och Epa-traktorer. Epa-traktorer som kör utan spärrar i växellåda är vanligt. Har sett flera gånger hur Epa-traktorer kommer körande mitt i centrum i minst hundra km/t. Samma sak med moperder… vråltrimmade i väldigt höga hastigheter. Mopedbilarna kommer även dem i höga hastigheter. Sedan har vi allt oväsen, buller och öronbedövande musik med sub woofers som de har i bilarna/traktorerna. Väggar och byggnader skakar. De kör överallt, på gräsmattor, cykel/gångvägar, osv. Ingen som helst respekt!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.