fbpx

Föreslag om ny äldreomsorgslag

Statsminister Stefan Löfven kallade under tisdagseftermiddagen till pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och inrikesminister Mikael Damberg. 

Två nyheter aviserades på pressträffen och den första var att att regeringen tillsätter en kommitté där alla riksdagspartier är representerade, den ska se över hur regeringen kan få befogenheter i kristid beträffande kriser av olika slag.

– Den andra nyheten handlar om äldreomsorgen. Sverige har misslyckats med att skydda de äldre inom äldreomsorgen. Äldreomsorgen var inte rustad för att hantera en pandemi, säger Stefan Löfven.

Regeringen har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå en äldreomsorgslag. Utredaren ska också se över om och hur varje kommun är skyldiga att ha en medicinsk ansvarig för rehabilitering, meddelar Lena Hallengren.

Utredningen ska se över om det behöver införas ett lagstadgat krav på en så kallad MAL, Medicinsk ansvarig läkare. Uppdraget delas in i två delar: en helt ny lagstiftning, och att presentera förslag som stärker tillgången till medicinsk kompetens.

Regeringen har som målsättning att införa en ny tillfällig pandemilag som ska kunna träda i kraft från den 15 januari för att kunna stänga och begränsa butiker, gym och kollektivtrafik. Planen är att en proposition ska läggas på riksdagens bord direkt efter nyårshelgen.

Enligt den preliminära plan som riksdagen arbetar efter kommer regeringen lämna över lagförslaget den 4 januari, så att riksdagen den 8 januari kan debattera och besluta om förslaget, enligt TT.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Föreslag om ny äldreomsorgslag

  1. En äldrelag liknande Lss lagen är pågång från regeringen. Hoppas inte högerpartierna sätter stopp för detta. En sådan reform kommer att kosta pengar och gälla även privata utövare, där vinstjakten troligt får en knäck!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN