fbpx

Föreslag om ny äldreomsorgslag

Statsminister Stefan Löfven kallade under tisdagseftermiddagen till pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och inrikesminister Mikael Damberg. 

Två nyheter aviserades på pressträffen och den första var att att regeringen tillsätter en kommitté där alla riksdagspartier är representerade, den ska se över hur regeringen kan få befogenheter i kristid beträffande kriser av olika slag.

– Den andra nyheten handlar om äldreomsorgen. Sverige har misslyckats med att skydda de äldre inom äldreomsorgen. Äldreomsorgen var inte rustad för att hantera en pandemi, säger Stefan Löfven.

Regeringen har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå en äldreomsorgslag. Utredaren ska också se över om och hur varje kommun är skyldiga att ha en medicinsk ansvarig för rehabilitering, meddelar Lena Hallengren.

Utredningen ska se över om det behöver införas ett lagstadgat krav på en så kallad MAL, Medicinsk ansvarig läkare. Uppdraget delas in i två delar: en helt ny lagstiftning, och att presentera förslag som stärker tillgången till medicinsk kompetens.

Regeringen har som målsättning att införa en ny tillfällig pandemilag som ska kunna träda i kraft från den 15 januari för att kunna stänga och begränsa butiker, gym och kollektivtrafik. Planen är att en proposition ska läggas på riksdagens bord direkt efter nyårshelgen.

Enligt den preliminära plan som riksdagen arbetar efter kommer regeringen lämna över lagförslaget den 4 januari, så att riksdagen den 8 januari kan debattera och besluta om förslaget, enligt TT.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Föreslag om ny äldreomsorgslag

  1. En äldrelag liknande Lss lagen är pågång från regeringen. Hoppas inte högerpartierna sätter stopp för detta. En sådan reform kommer att kosta pengar och gälla även privata utövare, där vinstjakten troligt får en knäck!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.