fbpx

Föreslag om ny äldreomsorgslag

Statsminister Stefan Löfven kallade under tisdagseftermiddagen till pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och inrikesminister Mikael Damberg. 

Två nyheter aviserades på pressträffen och den första var att att regeringen tillsätter en kommitté där alla riksdagspartier är representerade, den ska se över hur regeringen kan få befogenheter i kristid beträffande kriser av olika slag.

– Den andra nyheten handlar om äldreomsorgen. Sverige har misslyckats med att skydda de äldre inom äldreomsorgen. Äldreomsorgen var inte rustad för att hantera en pandemi, säger Stefan Löfven.

Regeringen har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå en äldreomsorgslag. Utredaren ska också se över om och hur varje kommun är skyldiga att ha en medicinsk ansvarig för rehabilitering, meddelar Lena Hallengren.

Utredningen ska se över om det behöver införas ett lagstadgat krav på en så kallad MAL, Medicinsk ansvarig läkare. Uppdraget delas in i två delar: en helt ny lagstiftning, och att presentera förslag som stärker tillgången till medicinsk kompetens.

Regeringen har som målsättning att införa en ny tillfällig pandemilag som ska kunna träda i kraft från den 15 januari för att kunna stänga och begränsa butiker, gym och kollektivtrafik. Planen är att en proposition ska läggas på riksdagens bord direkt efter nyårshelgen.

Enligt den preliminära plan som riksdagen arbetar efter kommer regeringen lämna över lagförslaget den 4 januari, så att riksdagen den 8 januari kan debattera och besluta om förslaget, enligt TT.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Föreslag om ny äldreomsorgslag

  1. En äldrelag liknande Lss lagen är pågång från regeringen. Hoppas inte högerpartierna sätter stopp för detta. En sådan reform kommer att kosta pengar och gälla även privata utövare, där vinstjakten troligt får en knäck!!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.