fbpx

Föreslår stöd till drivmedelsstationer

Regeringen bör initiera åtgärder för att drivmedelsstationer på landsbygderna ska få möjlighet att uppfylla skärpta miljö- och säkerhetskrav från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det tycker näringsutskottet som föreslår att riksdagen i ett tillkännagivande uppmanar regeringen att göra en översyn av ersättningssystem till mackägarna, ge tillfällig dispens till mackar i glesbefolkade områden och även kartlägga hur många mackar som ännu inte har gjort de nödvändiga uppdateringarna. S, V och MP reserverar sig mot utskottets förslag.
Senast den 1 juli 2022 måste alla drivmedelsstationer uppfylla särskilda miljö- och säkerhetskrav för cisterner och rörledningar som förvarar brandfarliga vätskor. Bland annat ska cisternerna uppfylla krav på konstruktion, installation och kontroll. Rörledningarna under jord ska vara skyddade mot rost. Utskottet föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att snarast initiera en kartläggning av hur många drivmedelsstationer som ännu inte har gjort de nödvändiga uppdateringarna, se över om statsstödsregler står i vägen för att kunna möjliggöra olika typer av utbetalningar till de som äger drivmedelsstationer i områden där servicen är gles, undersöka möjligheterna att göra förskottsutbetalningar för att mackägare i områden med gles service ska kunna uppdatera sin utrustning enligt de skärpta kraven, se över möjligheterna att ge tillfällig dispens till drivmedelsstationer som inte hinner göra nödvändiga investeringar i områden där servicen är gles.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Föreslår stöd till drivmedelsstationer

 1. Bra! Ännu ett initiativ från oppositionen som gynnar glesbygd och bilägare. Det kanske finns ett hopp om liv efter MP?

 2. Behövs inget stöd för drivmedelsstationer eftersom fordonsparken ska elektrifieras. Det blir bortkastade pengar för skattebetalarna.
  Satsa på elladdstolpar istället och fler rastplatser.

  • Affe, gör som Karlsson på taket, skaffa en propeller…om du har en laddpropeller kopplad till generatorn på biltaket när du kör borde laddningsfrågan vara löst! Att ingen tänkt på det innan?

 3. Om igen en onödig åtgärd. Fortifikationsverket släppte ut enorma mängder drivmedel från F21 som rann ut till grundvattnet och ingen behöver stå till svars för det. Om det varit en företagare hade han gått i konkurs samt tillbringat viss tid på anstalt med all inklusive.
  Alla samtliga underjordcisterner i Svea rike har sugande pumpar viket innebär att om det rostar hål på en ledning rinner inte bränslet ut utan bränslet rinner tillbaka i cisternen och de som tankar fordonet märker att bränslet blandas med luft och mackmätaren visar att man har fått i mer bränsle än tanken rymmer. Saknar IQ test på nomenklaturan.
  Bo Nordebo Vitvattnet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.