fbpx

Företagsklimatet i dalen under snittet

Enligt Svenskt Näringslivs årliga undersökning om företagsklimat i Sverige får Övertorneå kommun sitt högsta betyg någonsin vad gäller det sammanfattande omdömet – som uppges vara den tyngst vägande rankningsfaktorn. Betyget för i år är 3,43 mot 3,16 förra året.

Områden där Övertorneå har klivit framåt gäller exempelvis upphandling, information, vägledning och tjänstepersoners attityd till företagande.

Vad gäller det sammanfattande omdömet har Haparanda dippat från 3,28 förra året till 2,81, medan Pajala har dippat från 2,49 till 2,42.

Alla tre kommunerna i Tornedalen har alltså ett sämre betyg än snittet i landet, som är 3,46.

Ett område där Haparanda har klivit framåt gäller kommunens upphandling, och et område där Pajala har fått ett lite bättre resultat i år än året innan gäller kommunens handläggningstider.

Vad gäller företagens engagemang för att förbättra företagsklimatet har Haparanda och Pajala bottenbetyg, 2,66 respektive 2,73. Att jämföras med Övertorneå som har 3,4.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Företagsklimatet i dalen under snittet

  1. Angående artikeln i Bladet där en klick företagare spyr sitt missnöje över kommunens arbete med företagsklimatet stämmer inte och jag anser att dom inte representerar alla företagares syn i det stora hela i kommunen. Min uppfattning sedan många år tillbaka är att kommunen och dess tjänstemän genomgående ställer upp i möjligaste mån för företagandet i kommunen och även att näringslivssekreteraren gör ett bra arbete. Även svenskt Näringslivs undersökning ger hittills högsta betyg för Ötå nu. I Haparanda som dippar i samma undersökning upplever företagarnas ordf inte att klimatet försämrats. Det är märkligt att överlag i samhället ropar olika grupper om att kommun, region och stat ensam ska vara den som fixar allt. Min tanke går till Kennedys bevingade ord omsatt till kommunal nivå, ”Fråga inte vad kommunen kan göra för dig, utan fråga vad du kan göra för kommunen”!

  2. För några dagar sedan hade bladet en märklig artikel om företagsklimatet i Övertorneå där en liten grupp fick företräda samtliga företagare i kommunen . De presenterades som företagarna i Övertorneå . Det borde i stället ha klargjorts att det var en liten grupp på åtta personer som fick uttrycka sin inställning. Nu tycker jag att bladet intervjuar gruppen om dessa resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.