Företagsklimatet i länet är som tidigare

Norrbottens företag har tyckt till om det lokala företagsklimatet, och det är som tidigare.

Svenskt Näringsliv presenterade under tisdagen den årliga enkätundersökningen där företagarna har fått betygsätta företagsklimatet i sin kommun.

Det sammanfattande omdömet i helhet för hela riket är 3,4 på en sexgradig skala. I Norrbotten har 1.405 företag tyckt till, och här ä snittbetyget 3.1, vilket i princip är samma nivå som Norrbottens företagsklimat har legat på de senaste tio åren.

Haparanda har placerat sig på en fjärde plats i Norrbotten med snittbetyget 3,3. Vinnarna i länet blev Boden (3,9) Arjeplog (3,7) och Älvsbyn (3,7).

Övertorneå är på en sjätteplats i länet med snittbetyget 3,2, och Pajala hamnar tillsammans med Kiruna på delad jumboplats med snittbetyget 2,5.

Haparanda stad har förbättrat sitt resultat jämfört med föregående år inom tolv av 15 områden. Kommunens högsta betyg återfinns inom områdena Konkurrens från kommunens verksamheter (3,8), Service och bemötande (3,6), och Tjänstemännens attityder (3,6).

Det område som har förbättrats mest sedan år 2020 är Information till företagen (+0.5).

– Det är mycket glädjande att se att företagen upplever att kommunen gör ett bra jobb och att de senaste årens positiva trend håller i sig, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg i ett pressmeddelande.

Ett område som kommunen uppges ha jobbat med under det senaste året för att utveckla det lokala företagsklimatet är att arbeta serviceinriktat och lösningsorienterat.

”Dialog och samarbete” är enligt Tornberg nyckeln till framgång.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Företagsklimatet i länet är som tidigare

  1. Det går åt rätt håll!
    Men det finns dock en avdelning på Haparanda Kommun som inte arbetar ”serviceinriktat och lösningsorienterat.” och saknar totalt ”Dialog och samarbete”. Detta är ett stort problem när företag vill växa och utveckla men möts av en väldigt byråkratisk och stor ovilja att samarbeta för att hitta en lösning. Det gäller företagens bygglovsansökan där tjänstemannen styr i vilken riktning byggnämnden ska besluta. Inte alls bra för företagsklimatet! Här skulle Näringslivsenheten kunna påminna avdelningen om vikten av sunt bondförnuft!

  2. Inte konstigt att Pajala återigen hamnar på jumboplatsen. Varken politiken eller tjänstemän ser vikten av småföretagen. Pajala 2025 lär inte vara annat än en gruva. Pajala blir som Svappavaara

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.