fbpx

Företagsklimatet i länet är som tidigare

Norrbottens företag har tyckt till om det lokala företagsklimatet, och det är som tidigare.

Svenskt Näringsliv presenterade under tisdagen den årliga enkätundersökningen där företagarna har fått betygsätta företagsklimatet i sin kommun.

Det sammanfattande omdömet i helhet för hela riket är 3,4 på en sexgradig skala. I Norrbotten har 1.405 företag tyckt till, och här ä snittbetyget 3.1, vilket i princip är samma nivå som Norrbottens företagsklimat har legat på de senaste tio åren.

Haparanda har placerat sig på en fjärde plats i Norrbotten med snittbetyget 3,3. Vinnarna i länet blev Boden (3,9) Arjeplog (3,7) och Älvsbyn (3,7).

Övertorneå är på en sjätteplats i länet med snittbetyget 3,2, och Pajala hamnar tillsammans med Kiruna på delad jumboplats med snittbetyget 2,5.

Haparanda stad har förbättrat sitt resultat jämfört med föregående år inom tolv av 15 områden. Kommunens högsta betyg återfinns inom områdena Konkurrens från kommunens verksamheter (3,8), Service och bemötande (3,6), och Tjänstemännens attityder (3,6).

Det område som har förbättrats mest sedan år 2020 är Information till företagen (+0.5).

– Det är mycket glädjande att se att företagen upplever att kommunen gör ett bra jobb och att de senaste årens positiva trend håller i sig, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg i ett pressmeddelande.

Ett område som kommunen uppges ha jobbat med under det senaste året för att utveckla det lokala företagsklimatet är att arbeta serviceinriktat och lösningsorienterat.

”Dialog och samarbete” är enligt Tornberg nyckeln till framgång.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Företagsklimatet i länet är som tidigare

  1. Det går åt rätt håll!
    Men det finns dock en avdelning på Haparanda Kommun som inte arbetar ”serviceinriktat och lösningsorienterat.” och saknar totalt ”Dialog och samarbete”. Detta är ett stort problem när företag vill växa och utveckla men möts av en väldigt byråkratisk och stor ovilja att samarbeta för att hitta en lösning. Det gäller företagens bygglovsansökan där tjänstemannen styr i vilken riktning byggnämnden ska besluta. Inte alls bra för företagsklimatet! Här skulle Näringslivsenheten kunna påminna avdelningen om vikten av sunt bondförnuft!

  2. Inte konstigt att Pajala återigen hamnar på jumboplatsen. Varken politiken eller tjänstemän ser vikten av småföretagen. Pajala 2025 lär inte vara annat än en gruva. Pajala blir som Svappavaara

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sven-Erik Bucht riktar skarp kritik mot SVT

Förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) går till storms mot SVT:s ”Slaget om skogen” i Vetenskapens Värld. ”Jag har aldrig någonsin tidigare sett ett så osakligt och partiskt program i public service”, säger han. HB har också intervjuat SVT:s ansvarige utgivare som försvarar programmet.

Konsten som var för våldsam för kommunen

På Heart of Laplands Instagramkonto poserar den samiska konstnä­ren Anders Sunna på ett foto med en kalash­nikov. Kontot har också publicerat andra konst­verk med våldsinslag. En av Tornedalskommunerna har reagerat starkt och nu är konsten avpublicerad.

Kaunis om utsläpp i älven

Miljöchefen på Kaunis Iron, Emma Grönberg, uppger att gruvan inte påverkar miljöstatusen i älven, och att skumbildning förekommer både uppströms och nedströms Kaunis Irons verksamhet.

Stora löjfångster vid premiären

Löjfiskepremiären i söndags gav stora fångster av löja som innehöll gott om rom.
– Inget talar för att löjan är hotad, säger Ingvar Lerdin, Seskarö, ordförande i Norrbottens Kustfiskeförbund.