fbpx

Företagsklimatet i länet är som tidigare

Norrbottens företag har tyckt till om det lokala företagsklimatet, och det är som tidigare.

Svenskt Näringsliv presenterade under tisdagen den årliga enkätundersökningen där företagarna har fått betygsätta företagsklimatet i sin kommun.

Det sammanfattande omdömet i helhet för hela riket är 3,4 på en sexgradig skala. I Norrbotten har 1.405 företag tyckt till, och här ä snittbetyget 3.1, vilket i princip är samma nivå som Norrbottens företagsklimat har legat på de senaste tio åren.

Haparanda har placerat sig på en fjärde plats i Norrbotten med snittbetyget 3,3. Vinnarna i länet blev Boden (3,9) Arjeplog (3,7) och Älvsbyn (3,7).

Övertorneå är på en sjätteplats i länet med snittbetyget 3,2, och Pajala hamnar tillsammans med Kiruna på delad jumboplats med snittbetyget 2,5.

Haparanda stad har förbättrat sitt resultat jämfört med föregående år inom tolv av 15 områden. Kommunens högsta betyg återfinns inom områdena Konkurrens från kommunens verksamheter (3,8), Service och bemötande (3,6), och Tjänstemännens attityder (3,6).

Det område som har förbättrats mest sedan år 2020 är Information till företagen (+0.5).

– Det är mycket glädjande att se att företagen upplever att kommunen gör ett bra jobb och att de senaste årens positiva trend håller i sig, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg i ett pressmeddelande.

Ett område som kommunen uppges ha jobbat med under det senaste året för att utveckla det lokala företagsklimatet är att arbeta serviceinriktat och lösningsorienterat.

”Dialog och samarbete” är enligt Tornberg nyckeln till framgång.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Företagsklimatet i länet är som tidigare

  1. Det går åt rätt håll!
    Men det finns dock en avdelning på Haparanda Kommun som inte arbetar ”serviceinriktat och lösningsorienterat.” och saknar totalt ”Dialog och samarbete”. Detta är ett stort problem när företag vill växa och utveckla men möts av en väldigt byråkratisk och stor ovilja att samarbeta för att hitta en lösning. Det gäller företagens bygglovsansökan där tjänstemannen styr i vilken riktning byggnämnden ska besluta. Inte alls bra för företagsklimatet! Här skulle Näringslivsenheten kunna påminna avdelningen om vikten av sunt bondförnuft!

  2. Inte konstigt att Pajala återigen hamnar på jumboplatsen. Varken politiken eller tjänstemän ser vikten av småföretagen. Pajala 2025 lär inte vara annat än en gruva. Pajala blir som Svappavaara

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.