fbpx

Företagsklimatet i länet är som tidigare

Norrbottens företag har tyckt till om det lokala företagsklimatet, och det är som tidigare.

Svenskt Näringsliv presenterade under tisdagen den årliga enkätundersökningen där företagarna har fått betygsätta företagsklimatet i sin kommun.

Det sammanfattande omdömet i helhet för hela riket är 3,4 på en sexgradig skala. I Norrbotten har 1.405 företag tyckt till, och här ä snittbetyget 3.1, vilket i princip är samma nivå som Norrbottens företagsklimat har legat på de senaste tio åren.

Haparanda har placerat sig på en fjärde plats i Norrbotten med snittbetyget 3,3. Vinnarna i länet blev Boden (3,9) Arjeplog (3,7) och Älvsbyn (3,7).

Övertorneå är på en sjätteplats i länet med snittbetyget 3,2, och Pajala hamnar tillsammans med Kiruna på delad jumboplats med snittbetyget 2,5.

Haparanda stad har förbättrat sitt resultat jämfört med föregående år inom tolv av 15 områden. Kommunens högsta betyg återfinns inom områdena Konkurrens från kommunens verksamheter (3,8), Service och bemötande (3,6), och Tjänstemännens attityder (3,6).

Det område som har förbättrats mest sedan år 2020 är Information till företagen (+0.5).

– Det är mycket glädjande att se att företagen upplever att kommunen gör ett bra jobb och att de senaste årens positiva trend håller i sig, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg i ett pressmeddelande.

Ett område som kommunen uppges ha jobbat med under det senaste året för att utveckla det lokala företagsklimatet är att arbeta serviceinriktat och lösningsorienterat.

”Dialog och samarbete” är enligt Tornberg nyckeln till framgång.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Företagsklimatet i länet är som tidigare

  1. Det går åt rätt håll!
    Men det finns dock en avdelning på Haparanda Kommun som inte arbetar ”serviceinriktat och lösningsorienterat.” och saknar totalt ”Dialog och samarbete”. Detta är ett stort problem när företag vill växa och utveckla men möts av en väldigt byråkratisk och stor ovilja att samarbeta för att hitta en lösning. Det gäller företagens bygglovsansökan där tjänstemannen styr i vilken riktning byggnämnden ska besluta. Inte alls bra för företagsklimatet! Här skulle Näringslivsenheten kunna påminna avdelningen om vikten av sunt bondförnuft!

  2. Inte konstigt att Pajala återigen hamnar på jumboplatsen. Varken politiken eller tjänstemän ser vikten av småföretagen. Pajala 2025 lär inte vara annat än en gruva. Pajala blir som Svappavaara

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.