Företagssupport i Tornedalen i virustider

TORNEDALEN: Nu går Pajala, Övertorneå och Haparanda, ut med ett erbjudande till företagare i respektive kommun och erbjuder en företagssupport för frågor som uppstått hos företagare i samband med Corona-viruset.

Kommunerna har gett ett utökat uppdrag till NyföretagarCentrum Nord, som kommer att bemanna Företagssupport Tornedalen med organisationens befintliga företagsrådgivare.

NyföretagarCentrum Nords har sedan tidigare ett uppdrag att bedriva rådgivning till nya och blivande företagare i bland annat Haparanda, Övertorneå och Pajala samt att genomföra tema-seminarier och främja olika affärsnätverk. Nu utökas tillfälligt detta uppdrag i Tornedalen.

För att stötta lokala entreprenörer erbjuds lotsning och rådgivning till både nya och etablerade företag som har frågor gällande till exempel:

 • att minska kostnader (personal, hyror etc.)
 • att hitta rätt finansieringslösningar
 • att ta del av de olika stödpaketen – lokalt, regionalt, nationellt
 • att förändra affärsidén och hitta alternativa intäktskällor t.ex. nya erbjudanden och/eller marknader

Tjänsten finansieras i första hand genom NyföretagarCentrum Nords befintliga finansiering på orterna, bland annat den medfinansiering som kommunerna redan gått in för de ordinarie tjänsterna i år.

– Vi kommer även att samverka med övriga företag, organisationer, myndigheter samt lots-/supportfunktioner i detta arbete. Det viktigaste är att våra företagare hittar rätt bland all information och kommer i kontakt med rätt aktörer så att de också kan nyttja de stöd och möjligheter som finns, säger Camilla Sehlin Verksamhetschef NyföretagarCentrum Nord.

Företag i Tornedalen som har frågor anledning av Corona-viruset kan boka rådgivning via www.nyforetagarcentrum.se/nord eller kontakta någon  av rådgivarna direkt, i Haparanda och Övertorneå är detta Monica Wikström-Johansson och i Pajala kommun Hans Mörtberg. Rådgivningen genomförs via telefon, mail eller digitalt via videomöte. Att vända sig till Företagssupport Tornedalen är kostnadsfritt och konfidentiellt.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Företagssupport i Tornedalen i virustider

 1. Medelålder för lärare +60 och år. Alla dessa äldre är i riskzonen, hur kommer skolans framtid att vara?

 2. Ett bra beslut bara det gagnar företag som tidigare har haft ordning på debet och kredit, betalt skatter och avgifter utan betalningsanmärkningar. Det gäller ju alla löntagare också. För har dom en enda betalningsanmärkning så är dom rökta. Samma sak ska gälla företag som söker stöd. Har man inte skött sig före Corona, vad säger att man gör det efteråt.

 3. Ett mycket seriöst initiativ. Vissa oseriösa företagare verkar vilja att våra skattepengar ska utbetalas direkt, företagaren får själv välja summan, till deras konto här och nu utan nån kreditprövning genom deras bank. finns de nått mer som oseriöst än detta? företaget kanske var konkursmässigt redan före coronan? och alla kriminella företag i undre världen skulle säkert sko sig om detta skulle verkställas. företag som inte har ”muskler” att klara sig i 2-3 månader har ingen framtid och då är de bara bra att dom går i konkurs. och då blir bara sen tidigare vinstgivande företag kvar.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.

Redo för fotbollspremiär

Nu står alla fotbollsspelare i startblocken för att börja spela matcher efter en extremt lång försäsong med bara träning. HB har träffat en förväntansfullt tränare. – Det smäller till på söndag med hemmamatch mot Öjeby IF (div 5 lag) i Lilla Coop Cup, säger Haparanda FF:s tränare Jouko Liakka.

Hård kritik mot chef på kommunen

I en skrivelse till samtliga politiker i fullmäktige i Haparanda samt till Arbetsmiljöverket framförs allvarlig kritik mot två kommunala chefer. Trots flera anmälningar uppges inget hända.

Ökar försäljningen trots coronakrisen

– Vi har i Tornedalen en särskild kraft och en sisu som kanske inte finns på andra håll. Jaxal är utan tvekan ett resultat av den kraften. Det säger Ida Hjort-Rova, 30 år, vd vid Jaxal AB, Övertorneås näst största industriföretag. Ett företag som rekryterar och växer mitt i coronakrisen.