fbpx

Försäljning av värmeverk stoppades i Helsingborg

HAPARANDA: Det är inte bara i Haparanda som försäljning av en värmeverksamhet är på tapeten. I Helsingborg planerade kommunen att sälja Öresundskraft för 12 miljarder kronor till pensionsförvaltningsbolaget AMF. Men efter en folkomröstning har försäljningen nu stoppats.

Styrelsen i Helsingborgs Stads Förvaltning AB beslutade den 12 februari 2019 att inleda ett arbete för att sälja aktierna i Öresundskraft AB som är ett helägt kommunalt energibolag. Styrande alliansen, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i Helsingborg lobbade för att sälja. Sverigedemokraterna sade också ja till en försäljning och en politisk majoritet fanns alltså i bakgrunden.

Miljöpartiet yrkade däremot i en motion till kommunfullmäktige för en kommunal folkomröstning om den föreslagna försäljningen.
Även Riksbyggens intresseförening uttryckte i slutet av april 2019 i en skrivelse till kommunstyrelsen en protest och krävde att förslaget skulle skrotas.
Kommunfullmäktige beslutade den 22 oktober 2019 att en folkomröstning skulle äga rum den 12 januari 2020.
Folkomröstningen genomfördes i söndags och 96,37 procent röstade nej till att sälja. Endast 3,34 procent röstade ja. Drygt 50 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen.

SVT skriver under måndagen att partiledarna för L, KD och M hade möte under förmiddagen där de kom fram till att backa i frågan om försäljningen.
Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande, säger till SVT att som politiker tillsatta av väljarna måste de respektera deras tydliga besked, även om partierna ännu är eniga om att en affär är positiv för staden och dess ekonomi.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Försäljning av värmeverk stoppades i Helsingborg

 1. Det är bra att val är vägledande och inte beslutande. De flesta här verkar hämta sina kunskaper från en tecknad serie-tidning på bibloteket.

 2. extremhögern med dom brun/blå inkl centern måste ju enl deras ideologi sälja ut allt som är bra för medborgarna. för ”vanligt” folk ska inte ha det så bra på kapitalisternas bekostnad. Se bara på Haparanda dom följer den bruna/blåa manualen.

 3. Nu har moderaterna i Helsingborg hotat att höja kommunalskatten om man följer resultatet i den demokratiska folkomröstningen.
  (96,37%)
  Man häpnar över den bristande viljan från politiker att följa demokratiska beslut.
  Skyller på att folkomröstningar är bara ledande ej beslutande.
  Jaha. Vem är det som har bestämt det?

 4. Från holmen, du har väl lyssnat på våra styrande? Det är ju pensionärerna, köttberget från 40-talet, och numera även barnafödande 90-talister som kostar! Men, jag tror du och jag har fler teorier om varför kommunernas ekonomi havererar, vågar du eller jag utveckla tesen?

 5. Lär nog vara att få loss pengar, som står högst på listan. Dålig ekonomi under en lång tid..
  Finns många hål

 6. Undrar varför Helsingborg,s kommun behövde tillskott i kassan…så till den milda grad att dom såg sig föranlåtna att sälja ett värmeverk…Undrar vad som kan tänkas gå back i en Blomstrande Kommn som Helsingborg…

 7. Men någon folkomröstning lär vi nog inte se i Haparanda överhuvudtaget. Här kör ju politikerna sitt eget race och lyssnar inte på folket.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.