fbpx

Forskare analyserar hur psykisk hälsa påverkas av corona

ÖSTRA NORRBOTTEN: Psykiatrikern Ursula Werneke ska tillsammans med ett internationellt team av psykiatriker och forskare, titta närmare på hur coronapandemin påverkar den psykiska hälsan. Ursula Werneke pekar på en lång rad möjliga psykologiska konsekvenser och eftereffekter även när kurvan över smittade börjar vända, skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

– Det kan vara hur du mår efter att du själv eller någon av dina nära och kära har varit drabbad. Kanske du har skuldkänslor för att du kan ha smittat någon. Och hur påverkar långvarig social isolering och karantän, inte minst för äldre personer som har besöksförbud? Det är ju en otroligt stor belastning att inte kunna träffa sin familj, säger Ursula Werneke.

Fler delar som kan påverka det psykiska välmåendet kraftigt ökad arbetslöshet, sämre ekonomi och existentiella problem.

– Det finns också en tydlig ojämlikhet i hur människor drabbas. En person som har villa och trädgård kan förmodligen tolerera en karantän bättre än de som bor litet och trångt, säger Werneke.

Frågorna planeras att lyftas i ett temanummer av den internationella forskningstidskriften Frontiers in Psychiatry. Ursula Werneke är gästredaktör för temanumret och hon har bjudit in ett internationellt lag med ytterligare fyra forskare från Tyskland, Italien och Storbritannien att bistå henne i arbetet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN