fbpx

Forskarföreningen firar 20 år

– Man kände ett behov av att komplettera släktforskningsmaterialet, säger föreningens ordförande Thomas Wahlberg. Foto: Anders Sjöberg

Den ideella föreningen Matarengi forskarförening firar 20-årsjubiluem i år.

Föreningen har sedan den 15 februari 2004, med Sören Lejonclou som första ordförande, haft som mål att uppmuntra till forskning om allt från ”den egna hembygden, släkten, kommunen” till ”näringslivets utveckling i Tornedalen”. Sören Lejonclou kopierade Erik Wahlbergs släktforskningsmaterial som blev tillgängligt på Nordkalottbiblioteket.

I år firar forskarföreningen 20-årsjubileum. Thomas Wahlberg är sedan 2011 föreningens andra ordförande.

– Man kände ett behov av att komplettera släktforskningsmaterialet med en digital version. Det gjorde att vi i samarbete med Haparanda Tornio Släktforskarförening startade Erik Wahlbergs hemsida där hans släktforskningsmaterial och en del litteratur finns skannade och är tillgängliga, säger Thomas Wahlberg om det som föranledde uppstarten av forskarföreningen.

Läs mer i fredagens HB.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Forskarföreningen firar 20 år

  1. Hur blir man medlem? Jag vill gärna göra en undersökning ifall det avrättades några Tornedalsbönder för hjälp till ryssarna under Vasa Gustafs krig mot ryssarna? Det skulle också vara intressant och veta om deras egendomar konfiskerades och vilka som i så fall övertog dessa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF