fbpx

Förslår ändringar i pensionssystemet

NORRBOTTEN: Regeringen föreslår ett förbättrat grundskydd för pensionärer samt höjda åldersgränser i pensionssystemet.

Förslagen utifrån Pensionsgruppens överenskommelse innebär bland annat att:
• Grundnivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad för alla med garantipension.
• Bostadskostnadstaket i bostadstillägget till pensionärer höjs från 5.600 kronor till 7.000 kronor per månad.
• En likabehandling av inkomster som kommer från eget arbete införs vid beräkning av bostadstillägg till pensionärer.
• Ett fribelopp införs för arbetsinkomster i äldreförsörjningsstödet om 24.000 kronor per år.
• Ålderspension kan tidigast tas ut från 62 års ålder.
• Rätten till förlängd arbetsskadelivränta och skyddet för sjukpenninggrundande inkomst förlängs till 68 år.

Vidare föreslås att det införs en riktålder för när en person kan gå i pension. Samt att vissa förmåner och beräkningar i socialförsäkringen ska vara knutna till riktåldern.

Går förslagen igenom kommer vissa lagändringar att gälla från 1 december 2019 medan andra börjar gälla från 1 januari 2020.

SD och V har invändningar mot förslagen. SD är emot höjd åldersgräns och vill istället ha en flexibel pensionsålder. SD anser däremot att riksdagen ska säga ja till förslaget om att förlänga rätten till arbetsskadelivränta och skyddet för sjukpenninggrundande inkomst till 68 år.

V anser att garantipensionen bör höjas med 1.000 kronor per månad. V anser att riksdagen även säger nej till förslagen om att höja åldersgränsen i pensionssystemet och införa en riktålder.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

19 kommentarer på “Förslår ändringar i pensionssystemet

 1. Milde moses…vad hände här??? Ej razisd…är du nykter? Kan inte tro det. Vilket svammel. Batman…visst ska alla kronor räcka till mycket.Tycker att det delas ut orättvist. Vi som kämpat i landet hela vårt arbetsliv får inte ut så mycket kan jag tycka. Hur mycket vill jag ha för att vara nöjd? Vilken fråga. Jag orkar inte ens svara på det. En fattigpensionär kommer alltid att vara det.

 2. som partikamrat kanske som din vän? varför valde kentämaa att lämna ett nazi och razi parti? och har du inte nå svar på frågaN är att varför vill du tillhöra ETT razi och nazi parti?

 3. vilket jävla svammel ledaren för nazi och razi Sd i Norrbotten hålletr på och diskutterar om batman har levt eller inte. vad säger vet inte om detta.

 4. och de här kommer att fortsätta att folk kommer mer och mer och ta en personlig ställning på sina värderingar. och inte som ledREN för sd bara kör ut galla hur jävligt de är och bo i Sverige men vill inte flytta till erdoan eller till razi i Ungern. de är inte anställningsbara personer i de svenska sAMHÄLLET. kanske i turki eller polen eller i Ungern. flytta dit då för fan som järnröret redan gjort.

 5. har Tärendö sd-navet kontaktat varför hon lämnar nazi sd? haft nån kontakt förutom dina maij med raxi i sölvesborg . varför lämnar hon och inte maken. ???? samvett är olika—

 6. i klartext i Tärendö är sd så flyr fältet om a-råkar träffa på en lite färgad person. hen är razist fast hen nyligen kom hem från playa ingles. sd represetanten månste nog uppsöka deras kansli på torget i Sölvesborg eller ta lite hjälp av vet 9nte nått åkesson!!

 7. AnnBritth Olofsson… jag syftar till ALLA som tror att staten sitter på en jättehög med pengar.
  Varje extra utbetalad krona till var och en i en stor grupp, t.ex. pensionärer, medför miljontals extra i utgifter för staten. Det är många som vill dela på statens pengar… vården, skolan, rättsväsendet m.m.
  Hur mycket skulle du vilja ha för att vara nöjd?

 8. Fakta till Olofsson! Regeringen har redan täppt till den olagliga skillnaden i skatt som borgare och SD orsakat för pensioner under 17 tusen. Kolla skattetabell 1 och 2! Med denna reform skall skillnaden täppas till för övriga pensionärer! Kvinnor som vårdat barn hemma, får denna tid räknat som ”barnaår” när pension beräknas! Håll dig till fakta! Priserna höjs och högern vill höja matmomsen ytterligare, men det pratar man lite om!

 9. Batman…vilka syftar du på som tror att staten är en guldgruva?
  Är det pensionärerna? Du får gärna skriva lite utförligare vilka du syftar på.

 10. 200 kronor är bättre än ingenting! Javisst, den som tjänat mer får mer i pension. Utbildning ska löna sig.
  Det är också helt givet att pensionsåldern måste höjas när medellivslängden ökar annars får vi lägre pension under fler år.
  Många verkar tro att staten är en guldgruva med oändliga resurser.

 11. år 2015 och långt innan hadde varit önskvärd att sverige inte varit med på kartan då hadde vi sluppit detta elände som vi kommande pesionerer får betala för.

 12. Läsarna har säkert märkt att Garantipensionen diskuteras mer…det beror på att vi har en stor grupp Hitresta som inte kommer att få så mkt i pension så då måste garantipensionen höjas…dock dom som kan gå in i ÄFS får det bättre men då skall man komma till Sverige efter att man fyllt pension (65år alltså)..Själ tycker jag att detta med information om pensioner är nåt som facket med fördel kan hålla på, och sluta med att lobba för Sossarna….

 13. 90 talist

  Precis man undrar om det ens finns kvar nåt som heter pension.

  Har en känsla att den pension vi betalar eller som våran arbetsgivare betalar kommer hamna som en extra skatt då vi aldrig kommer få ut dessa.

  Helt idiotiskt när man ska höja ålder. Ännu mer unga blir utan jobb. Men är väl kanske billigare ha bidragstagare än pensionärer och att dom i framtiden blir fattigpensionärer.

  Håller med dig Marita också att alla priser höjs och 200kr är ju inget med tanke på hur mycket allt höjts.

 14. Det är verkligen ofattbart skamligt. Håller med dig på varenda punkt, AnnBritt Olofsson. Det är minst sagt förvånande att Vänsterpartiet godtar denna regering… de lär nog förlora många medlemmar, till nästa val eller nyval. Förhoppningsvis får vi snart se en ny ledare i Vänsterpartiet som inte går Centerpartiets och Folkpartiets vägar.

 15. Någon annan betalar inte…jaså du tycker pensionssystemet är rättvist. Den som har en riktigt hög pension ska få sänkt skatt. Vore det inte mer rättvist att den med riktigt låg pension kan få sin skatt sänkt med ett högre belopp än den som tjänar massor? Många kvinnor har vigt sitt liv åt sin familj. Varit hemma med barn tex. När hon blir gammal, ja, då ska hon straffas. Kommer du från ett annat land. Ja, då har du rätt till alla bidrag som finns. Jag kan inte hålla med om att vårt system är rättvist. Inte på en enda punkt.

 16. Den statliga pensionen är rättvis. Den som jobbat lite och tjänat lite, får lite.

 17. Undrar om man själv kommer få en pension som man tjänat in,som det ser ut som i dagens läge så har man inte för stora förväntningar.

 18. Detta är så löjligt så man saknar ord. Mycket skall ha mer…Vi som inte har en pension på 17000. Vad sjutton får vi? Det enda rättvisa vore att vi inte behöver betala skatt på vår lilla pension…håller ni inte med? En fattigpensionär kommer alltid att vara en fattigpensionär. Så är det…Det är ett hån att höra vad vi små ska få ta del av den stora kakan. Behåll allt…höj politikerlönerna…ni tjänar ju så dåligt. Tänk inte på oss små.

 19. Att höja garantipensionen 200.- är ju ingenting !
  Sedan skall skatt tas på den summan också.
  Vad hjälper det fattigpensionärerna ? Inget för priserna höjs ju också på nästan allt !
  De som har högre pension får alltid mer och de fattigaste får minst. Så har det varit förra gången vid höjning.
  Borde vara tvärtom.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.