fbpx

Försvarsmaktens helikoptrar transporterar covid-patienter

ÖSTRA NORRBOTTEN: Under fredagen förstärktes intensivvården i norra Sverige. Helikoptrar från Försvarsmakten finns nu som resurs för transport av covid-19 patienter, en är stationerad i Luleå.

Ombord på helikoptern som tillhör Helikopterflottiljen finns helikoptersjuksköterskor och intensivvårdsläkare från Region Norrbotten. I ett pressmeddelande från region Norrbotten står det att uppdraget är tydligt och det är att frakta covid-sjuka patienter som är intuberade och i respirator som kommer att transporteras mellan sjukhus. Transporterna kommer vid behov att ske under dagtid alla dagar i veckan.

Innan förstärkningen med helikopter från Försvarsmakten så har den ordinarie ambulanshelikoptern inom Region Norrbotten fraktat patienter som varit sjuka i covid-19. Fram tills idag har sex transporter genomförts.

– Nu när vi går in i högsäsongen för vår ambulanshelikopter är det väldigt bra att vi kan förstärka transporterna med Försvarsmaktens helikopter. Tack vare den kan vår ordinarie helikopter transportera patienter med andra skador och sjukdomar, säger Per Marcusson, verksamhetschef Ambulanshelikoptern Norrbotten.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Försvarsmaktens helikoptrar transporterar covid-patienter

  1. Mycket bra att man kan samarbeta med försvarets resurser under fredstid,bara att gratulera det beslutet hoppas på att det bara är en början. Vid olyckor av alla slag behövs alla resurser som finns tillgängliga samarbete. Det är om vi arbeter tillsammans som vi kan bli bättre

  2. Från vilka län kom de sex genomförda transporterna? Är det samarbetet med Södermanland som de kör på?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.