fbpx

Försvarsmaktens helikoptrar transporterar covid-patienter

ÖSTRA NORRBOTTEN: Under fredagen förstärktes intensivvården i norra Sverige. Helikoptrar från Försvarsmakten finns nu som resurs för transport av covid-19 patienter, en är stationerad i Luleå.

Ombord på helikoptern som tillhör Helikopterflottiljen finns helikoptersjuksköterskor och intensivvårdsläkare från Region Norrbotten. I ett pressmeddelande från region Norrbotten står det att uppdraget är tydligt och det är att frakta covid-sjuka patienter som är intuberade och i respirator som kommer att transporteras mellan sjukhus. Transporterna kommer vid behov att ske under dagtid alla dagar i veckan.

Innan förstärkningen med helikopter från Försvarsmakten så har den ordinarie ambulanshelikoptern inom Region Norrbotten fraktat patienter som varit sjuka i covid-19. Fram tills idag har sex transporter genomförts.

– Nu när vi går in i högsäsongen för vår ambulanshelikopter är det väldigt bra att vi kan förstärka transporterna med Försvarsmaktens helikopter. Tack vare den kan vår ordinarie helikopter transportera patienter med andra skador och sjukdomar, säger Per Marcusson, verksamhetschef Ambulanshelikoptern Norrbotten.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Försvarsmaktens helikoptrar transporterar covid-patienter

  1. Mycket bra att man kan samarbeta med försvarets resurser under fredstid,bara att gratulera det beslutet hoppas på att det bara är en början. Vid olyckor av alla slag behövs alla resurser som finns tillgängliga samarbete. Det är om vi arbeter tillsammans som vi kan bli bättre

  2. Från vilka län kom de sex genomförda transporterna? Är det samarbetet med Södermanland som de kör på?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.

Konkursen i Northland avslutad

Efter sex års arbete slutredovisar nu konkursförvaltaren Hans Andersson gruvbolaget Northlands konkurs – en av Sveriges största någonsin. Fordringsägarna med förmånsrätter får bara en bråkdel av sina fordringar betalda. Pajalaföretagen får inte ett korvöre. Ingen på Northland misstänks för brott.