Fortsatt stora betesskador i norra Sverige

Den årliga inventeringen av ungskog i norra Sverige visar att skadeläget är fortsatt högt, även om en viss förbättring skett i vissa områden.
Samtliga 19 älgförvaltningsområdena (ÄFO) i de fyra nordliga länen har inventerats under 2019 och drygt hälften har sänkta betesskador jämfört med ifjol, siffror som trots det är för höga.
– Tyvärr kan vi konstatera att vi inte nått målet gällande rimliga betesskador eftersom drygt 10 procent av de inventerade tallarna har drabbats av betesskador under det senaste året. Vi har fortsatt för höga skador i samtliga län. Nu behöver alla parter ta sitt gemensamma samhällsansvar för att minska betesskadorna , säger Torgny Hardselius, ordförande för Norra Skogsägarna.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Fortsatt stora betesskador i norra Sverige

  1. Som höger och borgare uppger, åtgärder krävs nu och direkt! Som polisen, fler nu och idag!! Trots att de är orsaken till minskade utb.platser 2006-2014!

  2. Självklart blir det betesskador om det finns älg i skogen.
    Om skogsbruket skulle anpassas efter det skulle ”skadorna” minska avsevärt.
    Annars ör ju utrotning enda alternativet för storbolagen.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.