fbpx

Viltbete kostar skogsindustrin miljarder

Ungskog sönderbetad av älg, i närheten av Långå, Härjedalen. Foto: Maria Syrjälä, Skogsstyrelsen

En ny inventering utförd av Skogsstyrelsen avslöjar att skadorna på unga tallar till följd av viltbetning, särskilt från älg och andra hjortdjur, har ökat betydligt i Norrbottens län. Hela 12 procent av ungtallarna har drabbats av skador det senaste året, en siffra som överstiger målet på maximalt fem procent. Skadorna orsakar varje år tillväxtförluster nationellt motsvarande miljardbelopp.

Resultaten för de nordliga länen, inklusive Norrbotten, visar en försämring jämfört med tidigare inventeringar. Skadorna för ungtallar i Norrbotten har ökat till 12 procent, vilket är en oroande ökning och en tangering av de högsta betesskadorna som någonsin uppmätts i länet.

Tallen är attraktiv mat för älgar, rådjur och andra hjortdjur. När träden betas för hårt skadas de, och i värsta fall dör. Därför görs sedan mer än 20 år tillbaka inventeringen av hur omfattande betesskadorna är på ungtallar.  Man försöker hitta en balans mellan viltstammens storlek och mängden foder i skogen för att minska skadorna och förlusterna.

På en nationell nivå ligger skadenivån på 11 procent i årets inventering, en liten minskning jämfört med tidigare år. Ebba Henning Planck, viltspecialist på Skogsstyrelsen, menar att minskningen inte är tillräcklig med tanke på de insatser som gjorts.

– Älgstammen har minskat och skogsägare satsar allt mer på tall, vilket är de två kraftfullaste åtgärderna. Det är bekymmersamt att vi trots det ännu inte ser större förbättringar nationellt även om det finns ljusglimtar. Det är viktigt att alla aktörer enträget fortsätter med det långsiktiga arbetet, säger Ebba Henning Planck, i Skogsstyrelsen pressmedelande.

Skogsstyrelsen rapporterade 2019 att de minskade tillväxteffekterna till följd av viltbetet orsakar en kostnad på upp till 7,2 miljarder kronor per år för skogsbruket och skogsindustrin.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Viltbete kostar skogsindustrin miljarder

  1. Djuren måste ju också äta. Älgen är nog inte problemet . Utan skogsbolagen som skövlat vår skog och mark.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger