fbpx

Viltbete kostar skogsindustrin miljarder

Ungskog sönderbetad av älg, i närheten av Långå, Härjedalen. Foto: Maria Syrjälä, Skogsstyrelsen

En ny inventering utförd av Skogsstyrelsen avslöjar att skadorna på unga tallar till följd av viltbetning, särskilt från älg och andra hjortdjur, har ökat betydligt i Norrbottens län. Hela 12 procent av ungtallarna har drabbats av skador det senaste året, en siffra som överstiger målet på maximalt fem procent. Skadorna orsakar varje år tillväxtförluster nationellt motsvarande miljardbelopp.

Resultaten för de nordliga länen, inklusive Norrbotten, visar en försämring jämfört med tidigare inventeringar. Skadorna för ungtallar i Norrbotten har ökat till 12 procent, vilket är en oroande ökning och en tangering av de högsta betesskadorna som någonsin uppmätts i länet.

Tallen är attraktiv mat för älgar, rådjur och andra hjortdjur. När träden betas för hårt skadas de, och i värsta fall dör. Därför görs sedan mer än 20 år tillbaka inventeringen av hur omfattande betesskadorna är på ungtallar.  Man försöker hitta en balans mellan viltstammens storlek och mängden foder i skogen för att minska skadorna och förlusterna.

På en nationell nivå ligger skadenivån på 11 procent i årets inventering, en liten minskning jämfört med tidigare år. Ebba Henning Planck, viltspecialist på Skogsstyrelsen, menar att minskningen inte är tillräcklig med tanke på de insatser som gjorts.

– Älgstammen har minskat och skogsägare satsar allt mer på tall, vilket är de två kraftfullaste åtgärderna. Det är bekymmersamt att vi trots det ännu inte ser större förbättringar nationellt även om det finns ljusglimtar. Det är viktigt att alla aktörer enträget fortsätter med det långsiktiga arbetet, säger Ebba Henning Planck, i Skogsstyrelsen pressmedelande.

Skogsstyrelsen rapporterade 2019 att de minskade tillväxteffekterna till följd av viltbetet orsakar en kostnad på upp till 7,2 miljarder kronor per år för skogsbruket och skogsindustrin.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Viltbete kostar skogsindustrin miljarder

  1. Djuren måste ju också äta. Älgen är nog inte problemet . Utan skogsbolagen som skövlat vår skog och mark.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka