fbpx

Framtid S återuppstår

PAJALA: Efter mycken turbulens i Pajala kring (S) nomineringslistor lämnar Framtid S, som i december återförenades med (S), åter partiet och (FS) går nu till val som ett eget parti.
Då ingen från centrala Pajala fanns med på den nomineringslista som (S) i Pajala slutligt spikade, beslutade under torsdagen att återbilda (FS) som eget parti.
– Vi måste sluta träta. Vi ska jobba för en bra lista, en bra valrörelse och vinna valet, säger Bengt Niska, som efter 40 år lämnar (S) och under fredagen blev ny medlem i (FS).

Efter att Socialdemokraterna förra söndagen, den 27 februari, spikade nomineringslistan inför höstens kommunalval, anser sig Framtid S nödsakade att återbilda partiet. På (S) nomineringslista som antogs under förra söndagen fanns ingen från centralorten nominerad.

– Johny Lantto är en omtyckt och en erkänt duktig politiker och debattör och han finns överhuvudtaget inte med på listan. Vi ser en inställning mot oss Pajalapolitiker i viken vi känner ett stort hat mot oss, man, säger Owe Pekkari.

Enligt Ann- Mari Mäki Larsson hade en nomineringslista med Ulrica Hammarström som första namn och Johny Lantto som andra, absolut kunnat vara det lok som vinner valet för ett enat (S).
– Det hade signalerat att partiet kommit förbi sina konflikter och är redo för att bygga ett bättre Pajala, säger Ann-Mari Larsson Mäki.

– (S) har nu kommit till vägs ände. Det är ett rämnat parti, säger Bengt Niska, som berättar att han i närmare 40-års tid tillhört partiet och att han under senare år försökt vara diplomatisk och hitta vägar för att ena det två socialdemokratiska fraktionerna.

– På torsdag gick jag ur (S) och idag, fredag, gick jag in i (FS)

.
– Nu lämnar vi stridigheterna bakom oss och får ihop en bra lista och gör en bra valrörelse. Vårt mål är att vinna valet, säger Owe Pekkari.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Framtid S återuppstår

 1. Problemet är Korpissossarna och Junosossarna som låter sig styras av frälsaren från Pissiniemi. Det slutar inte bra detta!

 2. Makten är viktig det är den man vill åt för att få det bra själv. Man bryr sig inte om andra, bara man själv får det bra. Och när man har makten kan man se till att fördelarna hamnar på rätt ställe. Det är ju så det ser ut i världen nu också tyvärr.

 3. Ingvar lugnfors Framtid-s politikerna slipper frågvisa medlemmar och S-partiet är fortsatt medlemsstyrt. Då är väl allt i sin ordning Vad är problemet? Min förhoppning är att alla demokratiskt sinnade personer kan iallafall samsas om att stå upp för alla människors lika värde det finns mörka krafter som verkar där ute

  • S-partiet är fortfarande medlemsstyrt skriver Ingvar Lugnfors. Den 5 december 2021 tog de socialdemokratiska medlemmarna vid ett möte, beslut om att vid kommunalvalet 2022 skulle vart tredje namn på vallistan vara en person från Pajala. Några veckor senare beslutar arbetarekommunens styrelse att det beslutet är ogiltigt. Min fråga till Ingvar Lugnfors är om han tycker att de medlemmar som tog beslutet den 5 december är sämre sorts medlemmar eftersom deras beslut inte var giltigt?

 4. Miljonärskluppen från centrala Pajala vill ta över ledningen i kommunen, bådar inte gott för byarna. FS ” lycka till”

 5. I Pajala fortsätter man att kriga i politiken. Det är sorgligt det blir bara ännu mer negativt med Pajala. Alla inom S o Fs fortsätter att sakteliga se till att Pajala tappar invånare och atraktivitet för att locka folk hit. Deras egna intressen är viktigare inte vad som är viktigt och bra för kommunen. Att behöva lyssna på politiker som skriker och gormar på varandra är sjukt. Vuxna människor skäms på er.

 6. Intresseklubben noterar att offerkoftor och de som inte accepterar demokratin inom ett parti fortsätter på sin kant, det kanske är lugnast för alla. Tråkigt bara att de går med osanning i ex. SVT, men Owe och Bengt har förr varit vårdslösa med sanningen. Nu fanns det ju många pajalabor på ursprungslistan men samtliga klev av när de inte hamnade på just den valbara platsen de önskade sig. Det är listigt att utelämna de delar som kanske talar emot sina egna argument.
  Tänk att de känner att Pajala centralort inte fått någonting av ”byafallangen” och så har man precis klubbat igenom ett badhus som till och med blev en nyhet i radio och tidningar. Även nytt reningsverk. I byarna nöjer de sig ofta om de får fungerande soptömning och kanske en upplyst brevlåda och möjligen hjälp med skolskjuts för de barnen som måste åka in till centralorten. Men enligt Johny, Owe och Bengt ska byarna bara ha och ha om centralorten får ingenting. Varför kallas ens Pajala för centralort, är det för att anpassa det till centraliseringspolitiken? Pajala är en by och inget annat. Ändå kul att just dessa tre kan enas med tanke på tidigare strider… Det har skett rundabordskonferenser och strategiska kartläggningar i alla tider. Owe har alltid sett till att ha Ja-sägare i omgivningen. Låt bäste parti få flest röster men det är väl inte sagt att Framtid-S accepterar ett demokratiskt val om de inte faller dem i smaken

 7. Owe pekkari ett ”hat” från byarna mot Pajala centralort som du skrev i NSD? Inte är det mot Pajala by hatet är snarare mot er nämnda Owe Pekkari, Bengt Niska, Jan Larsson, Johny Lantto och Ann-Mari Mäki Larsson mfl som jobbat för ett nedstängande av utbyarnas kommunala service. Ni har gjort allt för att avfolka byarna . Och om ni haft möjlighet så hade ni flyttat Kaunisvaara gruva till Pajala centralort. Och Kaunis Irons lastbilscentral är väl också på fel plats men risken finns väl att snart hamnar den i Pajala skulle jag tro ? Så Owe Pekkari: varför så förvånad över ”hatet” mot er ? När ni motarbetat byarnas existens i kommunen? Gör en liten självrannsakan av de ni pysslat med i alla tider så kanske ni förstår de politiska läget i Pajala kommun. Sent ska syndarna straffas

  • Jag var kommunstyrelse ordförande i elva år från 1992 till 2002. Under den tiden var jag med om att bygga ny skola i Korpilombolo, Tärendö och Junosuando. I Tärendö och Junosuando byggdes äldreboendena Rönngården resp Asphemmet i Korpilombolo byggde vi Tallgården ett helt nytt sjukhem. Under många år satsade vi 1 miljon kronor årligen som byarna fick använda som medfinansiering till utvecklingsprojekt som man kunde söka medel till från t.ex länsstyrelsen. Till sin hjälp för att kunna söka pengarna anställde kommunen en byautvecklare. (Junosuandobo ) Mycket av min arbetstid som kommunalråd gick åt till att påverka och tjata på bl.a Vägverket att bygga en bro över Kalixälven i Männikkö och en bro över Kinnerbuska i Muonionalusta. Hade min åsikt varit att byarna inte ska leva så är det ganska säkert att varken Männikkö eller Kinnerbuska hade haft en bro idag. Äldreboendena i Junosuando och Tärendö kanske inte heller skulle finnas. Tallgården skulle nog inte heller varit ett sjukhem.Det här är bara några exempel på vad jag var med om att besluta och förverkliga i byarna när jag hade möjlighet till det. Troligen är det ingen ide’ att påminna den här anonyme personen om sådana här fakta för hatet har nog förblindat hen.

 8. Helt rätt, då kan Pajalas Socialdemokratiska politik renodlas utan odemokratiska Snyltare och därmed motsvara hela partinamnet och dess ideologi till fullo.

 9. I Övertorneå verkar det bli samma utbrytning från S, som är ett rämnat parti! Väntar med spänning på namnet på nya S-partiet med fullmäktige listan inför valet!

 10. högerfalangen inom (s) visar sitt ”rätta jag”. dom delar inte sossarnas värdegrunder men vill ändå tillhöra ett maktparti som drar till sig röster och därigenom genererar arvodesinkomster från olika kommunala uppdrag. men mest skrämmande är att SD kommer att gå in i kommunvalet. och det mest skrämmande är att det är vissa från (s) högerfalang som står bakom denna nominering. sd ett parti som står för razi åsikter. ta bara frågan om att det plötsligt är ok med invandring från ukraina. förstår att partiet har panik och måste fortsätta sin populistiska politik.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.