fbpx

Fri från våld hela veckan

Den här veckan genomförs den landsomfattande kampanjen ”En vecka fri från våld”.

Kampanjen är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN, och arrangeras med stöd från Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Under veckan arrangeras föreläsningar, utställningar, filmvisningar, ljusmanifestationer och en rad andra aktiviteter på olika platser i landet och i länet.

I Haparanda kommer kvinnor från Kvinnojouren Vera under tisdagen att träffa ungdomar och prata om bland annat våld mot tjejer och vilken hjälp utsatta, och även de som utsätter någon för våld, kan få.
– Det är också viktigt att informera ungdomar om att våld kan se ut på så många olika sätt, vilket man kanske inte alltid tänker på, att övervakning, kontrollbehov och sånt också är ett slags våld, säger Linnea Henriksson, från kvinnojouren, till Haparandabladet.

På Region Norrbottens hemsida lyfts det förebyggande arbetet mot våld. I en informationsfilm från regionen uppges att:

• var femte kvinna och var tjugonde man har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld.

• 14 procent av kvinnorna och fem procent av männen har som vuxna utsatts för fysiskt våld eller hot om fysiskt våld av en aktuell eller tidigare partner.

• 20 procent av kvinnorna och 8 procent av männen har som vuxna utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld av en aktuell eller tidigare partner.

– Vården har ett tydligt ansvar när det gäller att upptäcka patienter som är utsatta för våld, och ge dem bästa möjliga omhändertagande, uttrycker regiondirektören Ulf Bergman i filmen.

– Du som arbetar inom vården bidrar till att rädda liv, säger Anders Öberg (S).

– De mänskliga rättigheterna gäller alla, oavsett kön. Frihet från våld är en av de grundläggande rättigheterna. Det är därför vi ställer frågan, säger Linda Frohm (M).

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

4 kommentarer på “Fri från våld hela veckan

 1. Finns en enkel sak att göra, uppmärksamma! Fråga hur en känd eller okänd människa mår, är du arbetsgivare, kollega, förälder, syskon, vän: våga fråga om du inte tycker något stämmer, det kanske inte hjälper där och då, men att någon bryr sig kan rädda liv. Prata om våld vid kafferasten, middagsbordet eller bilturen, lyft frågan och få in olika perspektiv. Vi behöver alla göra mer. Ensam kan vi göra lite, tillsammans kan vi göra under!

 2. Här har alla som jobbar med barn och ungdomar – vare sig det är i en förening eller i skolan – en jätteviktig uppgift; upplys och hjälp våra unga vad som inte är Ok att kalla varandra, hur man är en schysst kompis, hur man pratar om andra, hur man uppför sig mot andra etc. Föräldrarna har givetvis ansvaret i uppfostran, men fakta är att den mesta tiden vistas våra unga i skolan, i föreningen eller med kompisar. Vi vuxna måste alla hjälpas åt att ge våra unga en guidning i respekt för allas lika värde, utan kränkande ord, mobbning eller nedsättande av andra. Kärlek och respekt föder sällan våld.

 3. Jätte bra att detta uppmärksammas och pratas om. Våld i nära relation är en pandemi!

  Så fruktansvärt horribelt att detta kan tillåtas fortsätta än idag. En del kommuner är mer insatt än andra, jätte bra att kvinnojour upplyser unga kvinnor i Haparanda.

  ..men det krävs mer, mycket mer för att detta ska få ett slut, eller ens åtminstone minska. Det är en mänsklig rättighet att som både kvinna och som man få vara ”hela livet fri från våld”

  ALLA inom ett yrke där man handlägger människor (och speciellt barn!) och har stor makt för besluten man gör måste få kompetensutbildning inom våld i nära relationer! Det fungerar inte idag, i varje fall inte i Haparanda.

  Även DU och JAG, som ser på måste bygga upp ett civilkurage, ser DU någon eller vet du av någon som utsätts för våld?! -AGERA!

  Vad och vilken förebild vill DU vara för våra ungdomar och barn? En kan göra lite men många kan göra underverk! Barn ska inte behöva växa upp bland våld! Barn som upplever våld blir enligt statistiken många gånger våldsutövare själva eller inleder relationer där dom blir själva utsatta senare i livet, den onda cirkeln är sluten. Ett barns uppväxt präglar resten av deras liv, och allas framtid.

  Det behövs förebilder för rätt och fel! Och en ändring och kompetensutveckling inom sektorn som arbeta med att hjälpa människor.

 4. En jätteviktig fråga som är bra att uppmärksamma, inte minst i Haparanda! Många separationer efterföljs av psykiskt och ekonomiskt eftervåld där barnen oftast hamnar i kläm. En våldsverkare är ingen bra förebild till barnen och ska därför inte heller ges lika mycket umgängesrätt bara för att hen råkar vara barnens förälder! Barnens trygghet måste vara prio ett.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN