fbpx

Fullastade malmbilar gör upp i VM i Pajala

Gruvföretaget Kaunis Iron meddelar att VM i truckracing kommer att genomföras i Pajala.

Enligt pressmeddelandet som kablades ut 1 april från gruvföretaget ska fullastade malmbilar göra upp i tungviktsklassen.

Ansvarig för Truckracing VM, Nils ”Turbo” Raissinen, tycker att det ska bli mäktigt med 90-tons lastbilar i velodromen som byggs i gruvans dagbrott.

– Det är magiskt i sig att vi ska kunna köra i själva dagbrottet med publik på specialbyggda läktare, att det möjliggörs av att företaget planerar ett större underhållsstopp är ju mer än tacksamt, säger han i pressmeddelandet.

För att kunna köra loppet med fullastade malmbilar krävs dock modifieringar.
– Det alla kanske inte förstår är att när du kör i en rund doserad velodrom uppstår en slags slungeffekt som faktiskt ökar hastigheten. Vi räknar med att när bilarna kör cirka 20 varv kan man vara uppe i 270 kilometer i timmen. För att klara det måste vi bland annat ha specialbyggda däck med titanförstärkta kevlardäck då trycket blir exponiellt enormt, säger denne Raissinen.

Åsa Allan, vice vd, Kaunis Iron, uppger följande i pressmeddelandet,
– När vi fick frågan kändes det självklart att vi ställer upp. Inte minst för att jag som kanske inte alla vet har en historik som rallyförare. Jag körde till exempel klassiska Paris-Dakar för fem år sedan. Jag blev tyvärr bara 23:a, men ändå. Att få bjuda svenska folket på världens överlägset tyngsta rally känns bara fint.

Kaunisvaara Trucker VM planeras genomföras redan i augusti i år. Bland de förare som är klara märks fjolårsvinnaren Jerrki Plattaimattinen från Finland och tyske Heinz Füllgazh.

🙂 🙂 🙂

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Fullastade malmbilar gör upp i VM i Pajala

  1. Det pågår redan nu truckracing på vägen mellan Kaunis och Svappavaara så varför göra ett aprilskämt om det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.