fbpx

Fullmäktige sa nej till folkomröstning

HAPARANDA: Ett folkinitiativ med förslag om folkomröstning lämnades till kommunen den 3 juni 2019.

Tanken med folkinitiativet var att få till stånd en omröstning där två politiska förslag angående den framtida skolstrukturen skulle ställas mot varandra: Den styrande fyrpartikoalitionens mot Socialdemokraternas, med stöd från Vänsterparitet.

Idag, på måndagens kommunfullmäktige togs frågan upp till beslut igen. Omtaget gjordes på grund av en återremiss av frågan, vid ett tidigare fullmäktige.

Socialdemokraterna med stöd från Vänsterparitet yrkade kommunfullmäktige att ge presidiet i uppdrag att förbereda frågan om skolstrukturen till folkomröstning

– Vi anser att minst tio procent av de röstberättigade har skrivit under, sade Nina Pörhölä (S).

Kommunalrådet Sven Tornberg (C) yrkade avslag på S-förslaget och bifall till presidiets förslag, att ärendet om folkomröstning inte får väckas.

Efter en votering som slutade 19-10 kunde beslutet klubbas i enlighet med presidiets förslag. Det blir ingen folkomröstning.

S-gruppen och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

31 kommentarer på “Fullmäktige sa nej till folkomröstning

 1. Det handlar till sist om pengar. Alla vill vi ha det bättre, men i en kommun med minskande och allt äldre befolkning måste det sparas nånstans. Problemet blir ju när man argumenterar med ”Satsa på skolan, ungdomen är vår framtid”, ”Satsa på äldrevården, de förtjänar det efter ett långt arbetsliv”, ”mer pengar till det sociala och de svagaste i samhället”, ”mer underhåll till våra gator och vägar”, etc. Alla kan inte få sin vilja/önskan igenom till 100%. Som jag förstått det handlar den nya skolstrukturen om att spara pengar och ge fler elever behöriga lärare, vilket verkar vettigt.

 2. Vad roligt att ni tror att en förändrad skolstruktur skulle direkt förbättra övriga skolors resultat. Det visar mer på själva problemet, att man tror att felet ligger på skolan, och inte föräldrarnas engagemang. Däremot kanske föräldrarna, som vet att dem slarvar, kan använda detta till en nystart.

 3. Ni gör mycket påhopp med era inlägg. Det behöver man inte. Alla får ha sin åsikter. Man kan bemöta varandra med respekt och inte hat.
  Mobba inte !

 4. Tyvärr har Haparanda Stad tappat omdöme bland politikerna. Undrar varför många elever väljer andra utbildningsorter?

  HB skulle behöva granska våra politiker mer. Behöver nytt blod/tankar i kommunhuset som ser till våra medborgares bästa.

  LYSSNA på folket? VARFÖR tar ni ett uppdrag om ni uppenbarligen inte förstår det absolut viktigaste?

  Vägar,skolan,vård och omsorg kommer man låååååååångt på om man sköter detta och SATSAR på…Då behåller man elever,medborgare i vår stad.

 5. Vadå bråttom? Jag tycker att man har diskuterat denna fråga fram och tillbaka i flera år. Nog visste ni väl att centern lovade förändring i skolstrukturen när ni röstade på dem. Inte har ni väl glömt bort det redan?

 6. Varför har de styrande i kommunen så bråttom med förändring av skolstrukturen? Om man läser dagens regionala media så ligger Haparanda i botten gällande skolresultat. Tror man att total omflyttning skall lösa detta problem? Nej tvärtom så är det arbetsro som gäller för barnen och föräldrarna. Gränsskolan har stort bekymmer och Språkskolan klarar sig bra tack vare ordning och reda samt fokus på läsinläring. Nu vill man slå sönder vårt enda flaggskepp inom skolväsendet.
  Men så här går det när man har 4 ”gubbar” som styr så kan vi nu avläsa resultatet.

  Bekymrad

 7. Man blir orolig som kommunmedborgare när kommunfullmäktige väljer att ignorera en namninsamling på det sätt som de gjorde. Man har länge beklagat sig över att Haparandabor inte engagerar sig i frågor och när man nu gör det så väljer politiker att köra över dem. Varför så bråttom? Var är helhetsanalysen över alla skolor i kommunen? Så här stora förändringar kräver ordentligt underlag inte en plan som gjorts under tidspress och utan konsekvens- och riskanalyser och framförallt utan barnperspektiv. Det finns regler och lagar men i Haparanda följer man inte dem utan lappar och lagar i efterhand.

 8. Till ej razist:brunmörkrädd du kanske har fått nys om nya väljar barometern, förstår att du kanske kissat på dig men lugn det värmer ett tag. Även i ditt älskade sossebolag, eller original brunsmetade naziparti sedan 30-talet.Ännu en gång gå in på Youtube se filmen om deras mörka förflutna, svälj adamsäpplet, dina vänner har halkat in på SD- spåret vad gäller 10-12 punkter. Man har nu insett att partiet har rätt,man har gett upp socialist politiken men du ska ha en stor eloge som kämpar på, mitt i allt kommer du på: vad i helvete argumenterar jag för att hålla nazismen vid liv!ge upp nazismen.

 9. Till ”Förälder med barn på Språkskolan”. Om du nödvändigtvis ska använda semikolon så bör du lära dig när/hur det ska användas och att det efterföljande ordet skrivs med liten bokstav. I dina inlägg försöker du vara ironisk men det lyckas du inte med. Du framstår mer som det som brukar betecknas som passivt aggressiv.

 10. Förbjud mobiler för alla skolbarn i grundskolan, då kommer skolresultaten och den fysiska/psykiska hälsan att förbättras!

 11. Bra Peter! Du kunde lika gärna citerat ”Klimat-Greta”….”How dare You”…tja, vart f-n är vi på väg…

 12. många ej anställningsbara razi.SD;era i farten igen på nätet!!!! man blir nästan brunmörkrädd!!!

 13. Oroad; Tack för omtanken, vad glad jag blir att du tänker på mig. Tråkig bara när makten ger sig på vanliga människor för att få dem tysta, tur vi inte har sådana politiker i kommunen. Nej jag ger mig inte på någon men även Språkskolan förtjänar respekt. Vi flyttar ju bort nu så ni behöver inte bli provocerade av oss längre och ni får ju även allt annat ni kunnat drömma om.
  Låt nu makten härska i fred i kommunen så blir vi nog av med alla läskiga sossar också på köpet. Nu vet jag ju inte riktigt vad det är för nåt men ändå.
  Annars mår jag bra. Kram på dig för det är nog den du är ute efter;)

 14. Många sossar som gråter ute i kommunerna. Se er själva i spegeln. Att ert parti fortfarande verkar klara 20%-spärren är en gåta. Den dagen ni satte er i beroendeställning till MP började förfallet. Av politiken, och av landet. Makten före allt!
  Skäms på er!

 15. Problemet med framtidens skola är nog större än att det löses via en folkomröstning i Haparanda. Ser på nyheterna att Skolverket (som måste vara infiltrerat av rödgrönrosa krafyer) ska slopa historieutbildning om antiken och ”forna civilisationer från förhistorien till ca år 1700”. Herregud, skoleleverna ska alltså inte få lära sig om de gamla grekerna, romarriket, Sveriges historia, renässansen, hur demokratin uppstod etc? Vart är vi på väg. Gissar att man ska fokusera på nutidshistoria ur ”genuspespektiv med särskild vikt på mångfald” och möjligen ”klimatförändring genom historien” e dyl?

 16. Förälder med barn på Språkskolan; hur mår du egentligen?
  Varför hoppar du på ”Gränsskolan”? Vad har de vunnit som du mår så illa över?
  Du verkar ju var väldigt bitter. Sluta att försöka skapa och sprida hat och osämja mellan skolorna som inte finns.

 17. En upplysning till de demokratiskt fåkunniga. Först ordnar man med en namninsamling till en folkomröstning och däreter håller man en folkomröstning. Det förslag som får flest röster vinner.

 18. Till klubben för inbördes beundran. Jag förstår att ni nu är så varma i hjärtan så in behöver egentligen inte mer hyllningar.
  Passa på att njut! Inte ens ni lär kunna förbli oberörda för alla barn och föräldrar som kommer få gråta över det ni just firar.
  En särskild kram vill jag skicka till Förälder med barn på Gränsskolan. Hur kan man fortsätta vara så bitter när man vunnit?
  Jag tror du är ledsen för något annat men det kommer säkert också lösa sig. Kram på er allihopa förresten.

 19. Jag tycker att kommunfullmäktige tog ett bra beslut.
  De vågar ju alla fall ta beslut. Sossarna velade och velade och ingenting hände med skolbyggnaderna. Se bara på Språkskolans miserabla skola och skolgård.

 20. Skriv på här, annars kommer våra barn att få försämrad skola/ skolgång .. hur många frågade ,vad S hade för alternativ ? Jo, alternativet var att riva befintliga byggnader och bygga nytt.. med vilka skattemedel ? S dröm om en Fahlander-byggnad lever kvar.. dom har inte lärt sig nåt om gropenskandalen . S vill fortfarande spinna på en långbänk.. hur många år hade inte S på sig att fixa skolstrukturen ? Och gjorde ingenting! Nä, S ville bygga luftslott med drömmare som Fahlander och driva kommunen i konkurs !!!

 21. Mycket vettigt beslut av kommunfullmäktige. Det bara svammel det vad de namninsamlarna håller på. Nya skolorganisationen verkar bra men man törs inte säga det högt på föräldramöten.

 22. Vad var motförslaget undrar jag? Vad ska det röstas om? Att flytta barnen till K-rauta?

  Det vore bättre om alla höll sig till sitt kunskapsområde. Jag är säker på att verksamheten (ej politikerna) tittat på flera olika förslag och kommit fram till att det här är det mest lämpliga.

 23. Förälder med barn på Gränsskolan, du har nog missuppfattat det hela med folkinitiativet. Namnunderskrifter motsvarande 10% behövs för att få till en folkomröstning. Med en folkomröstning får vi fram folkets vilja, där majoriteten blir vägvisare. Såvitt jag kan se det är det rena spekulationer om vad folk vill och inte vill…
  Du menar att fler är för förslaget, även om de inte syns eller hörs. Likamånga kan vara emot det, trots att de inte syns eller hörs! Vet du hur många som det lagts munkavel på? Är det så vi ska få fram bra beslut? Det tycker inte i alla fall jag!

 24. Har svårt att veta vad som är bäst ekonomiskt,kvalitativt eller ”What so ever” men ser att nuvarande ledning struntar i den namninsamling som man kan säga vara uttryck för folkviljan. Aldrig tidigare har väl så många valt att engagera sig om än bara för att skriva under ett upprop.
  Hur reagerar då borgerligheten? Småsura över att ha varit i opposition under lång tid. Jo man saknar pers.nr!
  Har många ggr undertecknat upprop,både bra och mindre bra förslag men aldrig plitat ner personnumret!
  Nåväl nu lever de upp till tornedalsdeviset ”En tiedä mitä siellä pätettin mutta vastan minä panin”

 25. ”Viktigpetter”, ”Pekka” och Nina: Sen när är 10% = Folkviljan????

  Majoritetens förslag vann (och inte minoriteten som skriker högst), precis som det ska vara i en demokrati, beslutet är i enlighet med samtliga röstberättigande i Haparanda.

  Majoriteten har tagit ett bra beslut och äntligen kan Haparandas skola få en förändring till det bättre…… till skillnad från tidigare majoritet som i årtionden tagit beslut som fört Haparandas skola (utom Språkskolan) till bottenskiktet av Sveriges skolor.

 26. Man får vad man lägger sin röst på i kommunvalen kära Haparandabor…

  C står för egna beslut. Socialdemokraterna ville ge oss en chans att säga vårt…

 27. Med Sven Tornberg (c) och andra borgarna har glömt bort närpolitiken i Haparandas kommunfullmäktige,

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.