fbpx

Glasögon hjälper hunden Ulla över hinder

Johanna Mattila och hunden Ulla älskar agility. Målet är att kunna tävla tillsammans. Men det förutsätter dispens för att Ulla ska få använda sina glasögon i tävlingar. Foto: Pirita Jaako.

Agilityhunden Ulla hade problem med bland annat hopp över hinder.

Matte Johanna Mattila lade märke till att border collien Ulla bland annat hoppade för tidigt över hinder. Det kallas i agilityvärlden för early take off syndrome och ett för tidigt inlett hopp ökar risk för skador då hunden kan landa på hindret.

– En tränare vid det finska agilityförbundet sa att kanske har hunden ett synfel.

Johanna Mattila tog Ulla till synundersökningar, men resultaten tydde inte på synfel. Dock fanns det tidigare ingen möjlighet att undersöka djupseende hos hundar i Finland.

– Sedan fick jag höra att en klinik i södra Finland fått retinoskopiredskap för undersökning av hundar.

Undersökningen, som gjordes i januari, visade att Ulla var närsynt.

Mattila hade i en video sett en agilityhund med glasögon. Dock finns inga glasögon för hundar att köpa i Finland så hon bytte linser till hundsolglasögon.

En bekant, som anpassar linser till dykmask, slipade linserna till bågarna.

Ulla vande sig snabbt vid glasögonen och matte har märkt av nyttorna.

– Det blir färre felbedömningar, säger Johanna Mattila.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Glasögon hjälper hunden Ulla över hinder

  1. Lilla älskade Ulla… hoppas du nu har trevligt och kan hoppa och leka med dom andra hundarna och se ordentligt. Många kramar till lilla Ulla… 🙂

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka