fbpx

Glasögon hjälper hunden Ulla över hinder

Johanna Mattila och hunden Ulla älskar agility. Målet är att kunna tävla tillsammans. Men det förutsätter dispens för att Ulla ska få använda sina glasögon i tävlingar. Foto: Pirita Jaako.

Agilityhunden Ulla hade problem med bland annat hopp över hinder.

Matte Johanna Mattila lade märke till att border collien Ulla bland annat hoppade för tidigt över hinder. Det kallas i agilityvärlden för early take off syndrome och ett för tidigt inlett hopp ökar risk för skador då hunden kan landa på hindret.

– En tränare vid det finska agilityförbundet sa att kanske har hunden ett synfel.

Johanna Mattila tog Ulla till synundersökningar, men resultaten tydde inte på synfel. Dock fanns det tidigare ingen möjlighet att undersöka djupseende hos hundar i Finland.

– Sedan fick jag höra att en klinik i södra Finland fått retinoskopiredskap för undersökning av hundar.

Undersökningen, som gjordes i januari, visade att Ulla var närsynt.

Mattila hade i en video sett en agilityhund med glasögon. Dock finns inga glasögon för hundar att köpa i Finland så hon bytte linser till hundsolglasögon.

En bekant, som anpassar linser till dykmask, slipade linserna till bågarna.

Ulla vande sig snabbt vid glasögonen och matte har märkt av nyttorna.

– Det blir färre felbedömningar, säger Johanna Mattila.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Glasögon hjälper hunden Ulla över hinder

  1. Lilla älskade Ulla… hoppas du nu har trevligt och kan hoppa och leka med dom andra hundarna och se ordentligt. Många kramar till lilla Ulla… 🙂

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

STR-T bemöter kuppanklagelserna

STR-T:s gamla förbundsledning har beskrivit årskongressen i april, som kuppartad. En ny styrelsemedlem medger att allt kanske inte gick till enligt regelboken men att ”ändmålet helgar medlen”. Nya ordföranden Eva Kvist säger att inget i genomförandet gått felaktigt till. Hon ifrågasätter också att HB skriver om saken och frågar om tidningens källor.

HB granskar: Konsultkarusellen

HAPARANDA Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har hela tiden prisat värmeverkets konsulter, deras höga kompetens och kommunledningens stora förtroende för dem. HB har nu granskat konsulterna som hittills kostat Haparanda värmeverk 7,8 miljoner kronor till och med april 2021. Och konsultfakturorna fortsätter att ticka in.

Kommunen köpte ut skyddsombudet

Mitt i bristen på vårdpersonal har Haparanda stad köpt ut en undersköterska som har arbetat prickfritt på äldreboendet Klippan i 38 år. Enligt kollegor beror det enbart på att hon har varit ett starkt skyddsombud.

VD fick oriktiga arvoden

Enligt aktiebolagslagen och skatteverket ska en vd vara anställd och inte konsult. Haparanda värmeverks vd har nu varit konsult i fyra år. En miss som kan kosta kommunen miljonbelopp om upplägget granskas.

”Staten måste sänka avkastningskravet”

Birger Lahti är riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för (V). Han följer den hårdnade debatten vad gäller naturskog och avverkningar. ”Det enda raka är att staten sänker avkastningskravet på Sveaskog, för att bemöta miljökraven, säger han