fbpx

Glass och läsk för miljarder

Konsumtionen av glass och läsk har dubblats respektive tripplats sedan år 2000.

Det konstaterar SCB i ny statistik.

– År 2000 såldes glass för drygt 2,4 miljarder kronor i Sverige. Ett par decennier senare, år 2021, hade den siffran ökat till 8,3 miljarder kronor, säger Louise Eklund, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

För 23 år sedan köpte svenskarna glass för 275 kronor per person. År 2021 hade beloppet ökat nästan tre gånger så mycket, till 799 kronor per person.

När det gäller försäljning av läsk köpte svenskarna läsk för 392 kronor per person år 2000. Samma siffra för 2021 var 844 kronor per person.

– Läskförsäljningen har ökat stort under undersökningsperioden. Från knappt 3,5 miljarder år 2000 till 8,8 miljarder kronor år 2021, säger Louise Eklund.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Glass och läsk för miljarder

  1. Korkat sätt att räkna! Räknar man på det där sättet har bensinkonsumtionen ökat ca 14 ggr sedan 1975 och det har den ju inte. Konsumtion ska mätas som kilo resp. liter per person för att filtrera bort inflation. Lämpligen bör även befolkningstillväxten beaktas så individernas konsumtion framgår.

    • Jag håller med, det var en konstig presentation. Det där säger ju egentligen ingenting om hur konsumtionen har ökat, bara hur mycket mera det har kostat.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.