fbpx

”Gott om ambulansresurser i Norrbotten”

– När vi jämför vilka ambulans- och personalresurser vi har per 1.000 invånare så ligger vi väldigt högt jämfört med andra regioner. Ja, faktiskt högst och näst högst bland de vi har kunnat jämföra med, säger Kristina Nilsson, verksamhetschef för Region Norrbottens vägburna ambulanssjukvård, i ett pressmeddelande.

Uppdragen i länet uppges dock ta något längre tid än i resten av landet och det är på grund av de stora avstånden.

Vidare framhålls att även om Norrbotten ligger högt när det gäller årsarbetande personal så vill regionen anställa fler över nästan hela länet. ”Övertiden ska minska och möjlighet till semester och utbildning ska öka”.

Ordförande i ambulansförbundet, Henrik Johansson, menar i sin tur att ambulansberedskapen är ”usel”. Den 24 juli uttryckte han så här i Norrmedia: ”Vi hade hellre velat ligga och vänta på en ambulans 1988, än 2022. Och det säger ganska mycket. Allt var inte bättre förr. Men beredskapen, den var hundra gånger bättre”.

Denna syn delar inte Kristina Nilsson.

– På den tiden fungerade ambulansverksamheten mer som en transport till sjukhus. Idag utför vi avancerad vård redan i hemmet och i ambulansen, oavsett om det är en vägburen ambulans eller en ambulanshelikopter. Kompetensen i ambulansen är även helt förändrad med bland annat specialistutbildade sjuksköterskor. Även kompetensen hos ambulanssjukvårdare har förändrats till det bättre sedan 80-talet, säger hon.

Norrbotten uppges också vara den region som lägger mest pengar per utförd körning av patient. Nämligen 50 procent mer per utfört uppdrag mot vissa regioner. Förklaringen heter långa avstånd.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

29 kommentarer på “”Gott om ambulansresurser i Norrbotten”

 1. Jag har vakat med min mamma som var dålig vid ett tillfälle. SOS alarm ringde fyra gånger för att höra hur det går för min mamma. Men hon hade en legitimerad sjuksköterska som vakade över henne. Vi fick vänta i 1.5 timme på ambulans. Som ssk så vet jag att väntetiden kan bli lång av många orsaker. Länet är stort och ambulanserna kan vara upptagna. Men ambulanspersonalen gör ett fantastiskt jobb och de förtjänar ett stort tack emellanåt.

 2. Rikard Engström / Du visar med ditt hotfulla inlögg att du är emot yttrandefrihet! Du skrev att: ”klanka fan inte på sjuksköterskorna”! Du avgör inte vad som får sägas eller skrivas,. Det råder yttrandefrihet och åsiktsfrihet i Sverige.

  Varför flyttar du inte till Ryssland eller Nordkorea, det borde ju passa dig perfekt!

  Avslutningsvis; du uppvisar ett typiskt kriminellt beteende där du hotar människor som nyttjar sin rätt till yttrandefrihet.

 3. Grundfelen i svenska sjukvården: Högerns s.k. frihetsreformer med valfrihet är orsaken. I Sverige har vi inte brist på läkare, sjuksköterskor, där staten har betalt deras utbildning, märk väl! Problemet är att dessa är på ”fel ställen”, hos privata läkar- och vårdgivare, nät-doktorer, bemanningsföretag som betalas från Regionernas och hälsovårdcentalens lokala budget! Tänk 25-30 år tillbaka i tiden, inte var det brist på vårdpersonal då på våra sjukhus och vårdcentraler. Samma gäller borgarnas inkl. Centerpartiets s.k. marknadslösningar gällande Apotek, Bilprovning, nedläggning av Försäkringskassan, Arbetsförmedling på orter i glesbygden.

  • Fakta: Du har faktafel angående utbildning. De flesta tar studielån för att läsa en vårdutbildning. Jag hade möjligheten att jobba mycket under bla. under sommaren och kunde bekosta min utbildning på så vis. Det gjorde att jag inte har studieskulder så som många av mina kollegor har.

 4. Här krävs fakta: Regionerna i Sverige har ansvaret för sjukvården, ingen annan herr Rönnqvist! Detta även klargjort av Corono kommissionen! Regeringens huvudsakliga ansvar är att Regionerna har det resurser som krävs. Här har Sosse regeringen pumpat in miljarder kronor som gjort att bl.a.Norrbotten gått med vinst på 1,7 miljarder! 1,7 miljarder kronor herr Rönnqvist! Detta visar ditt partis och Moderaternas inkompetents att se till att vi i Norrbotten har en bra sjukvård. Kan tilläggas att 16 av 21 regioner styrs av högern i Sverige när man talar om sjukvårds krisen. Sjukvårdspartiet borde byta namn inför valet i höst!

 5. Trots allt så har vi en bra sjukvård i Sverige om man jämför med många andra länder.

  • Vilket annat parti tar mer ansvar för sjukvården än just Sjukvårdspartiet. Därav namnet..
   Närmare 40% av kandidaterna på Sjvps regionlista har sin bakgrund inom sjukvården.

  • Visst är sjukvården i det hela bra men utmaningar och svårigheter finns och det är de vi vill få förtroendet att fortsätta att åtgärda..
   Rösta på Sjukvårdspartiet! Vilket annat parti gör det bättre?

  • Nä du Erik… det där håller inte! Har du aldrig rest runt i världen? Res runt lite i t ex Europa så kommer du att med egna ögon få se att majoriteten av länderna inom EU har betydligt högre standard inom sjukvården. Inte nog med det… det är ordning och reda i jämförelse med hur det är i Sverige. Sverige är i fritt fall efter många års vanstyre och galenskap. Ta och vakna upp… det är dags att vakna nu!

   • Morgontuppen….
    Oordning med fritt fall..?
    Strukturen inom sjukvården bestäms på nationell nivå. Den kritiken ska då landa hos Sosseregeringen…..eller hur?

    • Regeringen har ju skjutit till en hel del pengar under pandemin.Frågan är väl,vad har regionen använt dem till?
     Klappat sig på bröstet och presenterat fina ekonomiska resultat?

    • Svaret på detta är: Trots att Sverige (enligt dig) har den personaltätaste sjukvården i världen så pekar statistiken rakt neråt och åt helt fel håll på alla fronter. Vad kan detta bero på?
     Jo, det handlar dels om politiken som förs i Sverige och om den slappa, bortskämda och nonchalanta attityd som majoriteten av Sveriges sjukvårdspersonal har. Jag har nog aldrig sett någon annan arbetsplats än sjukvården där det bland personalen finns sådan nonchalans, bortskämdhet, slapphet och självgodhet. Trots att folk står i kö för sjukvård, sitter och väntar i väntrum både i akut mottagningar och på vårdcentraler så ser man samma fenomen; personalen står och småpratar i korridorer med sina kollegor om ditt och datt. De tittar i sina mobiler, det dricks jämt och ständigt kaffe, det tas ständiga rökpauser, De hasar sig fram i sakta mak genom korridorerna, som om det inte existerade några väntande patienter, som om de hade all tid i världen.

     Pengar skall dom ha minsann ha… skrik och skrän efter högre löner jämt och ständigt!

     • Jag har tyvärr tvingats nyttja länets sjukvård rätt mycket sista åren.
      Och jag blir förbannad när jag ser påhopp på sjuksköterskor/undersköterskor.
      Min erfarenhet är att dom generellt är både kompetenta och helt underbara.
      Att det finns stora brister i vår sjukvård är uppenbart, inte minst gällande ambulanstillgänglighet
      Men hacka fan int på sköterskorna.
      Det är inte deras fel att ledningen är inkompetent.

    • Grundfelet stavas NPM, New Public Managment där allt ska mätas och kontrolleras. Detta har skapat en gigantisk administration där välavlönade pärmbärare snart är fler än personalen som ska utföra själva vårdarbetet på golvet.
     Svenska läkare träffar lägst antal patienter i världen eftersom de är upptagna med administrativa sysslor.

  • Erik: Håller med om det. Vi kanske får vänta en stund på vår tur men vi får hjälp.

   • Sluta ljug! Vi är många med mig som fått vänta och har fortfarande inte fått hjälp som vi behöver. Blir otrevligt bemött i sjukvården blir man också. Blir kallad för idiot, gnällspik, gamling, osv.

    Sverige har satt som system att låta folk dö i väntan på vård… det handlar om att de vill bli av med ”köttberget” som det så vackert heter. Gamla och sjuka som behöver vård bort prioriteras medvetet då de ska ju ändå dö snart!

 6. Anders Rönnqvist lär då inte få min röst till regionfullmäktige, han verkar ju knappt klara av att läsa och ta till sig innehållet i en tidningsartikel.
  Sakförhållandena framkommer tydligt i artikeln.

  • De sakförhållande som framföres i artikeln är ju en partsinlaga….
   Se även professionens beskrivning av ambulansverksamheten i NK och gör en ny bedömning därefter…
   Verksamheten har problem vilka vi ska åtgärda..

   • Ska, ska, och ska!?? Det har man hört från Socialdemokraterna i alla år… men det händer ju inget! Visst, det händer ju en hel del NEGATIVA saker i Sverige som ni Socialdemokrater ligger bakom, men… när ska ni börja orsaka POSITIVA saker för Sverige och Sveriges folk?

    Bilden blir alltmer klar och tydlig: Socialdemokraterna är till bredden fullt av maktgalna, självgoda hycklare och bedragare!

    • Du står under fel träd och skäller! Sjukvårdspartiet är det parti som styr regionen och är det parti Anders tillhör.
     Att kalla honom för socialdemokrat kan nog vara den ultimata förolämpningen för en i hjärtat moderat som Anders.

     • Syftningen på Socialdemokrat gäller väl den nationella sjukvårdspolitiken som styrs av Sossar….
      Sjvp styr enbart i Norrbotten med överrocken Sossar som styr nationellt….
      Svår ekvation att lösa långsiktigt..

   • En partsinlaga?
    Kanske du borde läsa artikeln en gång till så ser du att inte bara ordförande i ambulansförbundet, utan även motparten i form av verksamhetschefen kommer till tals.

  • Knapsu: Mest troligt för att du är indoktrinerad sosse sedan barnsben. Ränderna går aldrig ur. 😀

 7. Det är viktigt att verkligheten beskrivs objektivt i våra media.
  Länstidningarna focuserar medvetet på negativa fackliga inspel från sjukvården med feta svarta rubriker på sina förstasidor…utan att i samma artiklar klargöra sakförhållandet. Pressetiskt diskutabelt…
  /Anders Rönnqvist, Sjvp
  Kandidat till regionfullmäktige

  • Anders du vet väl hur det ser ut i verklighetens Haparanda, vi får tamefan vänta på att ambulansen kommer kolla upp med de som jobbar så får du reda på fakta, cheferna uppger ordgrubbleri och kringår nog verkligheten. Jag trodde politiker var smarta och insatta i demokratin, att skylla på facket som är en stor del i den demokratisktsolidariska samhället, visar dumheten hos dig, tyvärr:(
   Och om media inte skulle göra sitt jobb och styras av er politiker, som i vissa länder, skulle det vara bra? Facket är till för arbetarna och media till för folket eller ska vi bara lyssna på era sjvp reklam om hur bra det är ställt.

   Anders jag vill att du svarar på dessa frågor men det tror jag inte du gör

 8. Vad spelar det för roll om det finns ambulansresurser när det inte finns resurser inom sjukvården så att man får hjälp?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.