fbpx

Gränsbevakningen är igång

Gränskontroll mot Sverige. Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Gränskontroll mot Sverige.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Trafikanter som passerar gränsen till i Finland kontrolleras. Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Trafikanter som passerar gränsen till i Finland kontrolleras.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Vid midnatt finsk tid natten mot torsdag inleddes kontroller av gränstrafik vid den finska landsgränsen. Gränspolis och gränsvakter bevakar nu bland annat gränsen på E4 mellan Haparanda och Torneå. 

Krannigatan vid resecentrum har helt spärrats av med kravallstaket som löper längs den finska sidan om gränsen förbi köpcentrat och Viktoriatorget. Vid den finska Tullen stoppas samtliga trafikanter som färdas ut och in i Finland.

Gränsövergångar mot Finland kommer att bevakas dygnet runt och beslutet gäller i nuläget till och med den 13 april.

Regeringen avråder från ”onödiga” resor över gränsen. De passager som under perioden kommer att tillåtas är arbetspendling, godstransporter och nödvändig pendling. På Gränsbevakningsväsendets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller under exeptionella förhållanden.

Är det krav på att ha ett intyg för att korsa gränsen? 

– Pass eller annan id-handling måste man ha för de gör id-kontroll, och det är bra att att ha ett intyg från arbetsgivaren eller papper på varför du besöker Finland. Ta upp ditt ärende med gränsbevakarna, men det är bra om man har ett dokument så att det blir en smidigare gränsövergång, säger Päivi Koivupalo koordinator på Gränstjänst.

Om jag som privatperson vill åka över och gå till tandläkaren eller veterinär, får jag göra det då eller kan jag bli hindrad?

– Du kan bli hindrad, gränsbevakarna gör bedömning, säger Päivi Koivupalo.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

53 kommentarer på “Gränsbevakningen är igång

 1. Fel knapsu. Det är antal positiva tester av dom man har valt att göra. Inte landets alla smittade. Media använder den fel.

 2. En tanke: drar du upp de där siffrorna ur din egen ficka?
  Antalet sjukdomsfall i covid19 i Sverige den 27 mars var 3046.

 3. Typiskt Sverige att man bara pratar och ingen verkstad,annat i Finland där man agerar och inte pratar strunt.

 4. Jaha HB, vad var det för fel i mitt inlägg 1709 26 mars?
  Presskonferensen igår. Tegnell fick frågan om skillnad I dödlighet SE-DE. Svaret var ”Tyskland har testat 500k pers därav hittat en massa lindriga fall som vi aldrig ser. Skulle vi testa lika många skulle vår dödlighet vara samma” Då blir tidigare 58 döda 10500 smittade. DE har 85 miljoner inv och hade 37000 fall och har stängt ner landet. Vi 10500 på 10 milj inv.
  Är det fel i siffrorna eller förvridet och samhällsfarligt på nåt sätt enligt HB? Tyska sjuka-döda var från kl 18,12 25 mars. SE siffror runt kl17 samma dag.

 5. I Finland har 5 personer dött hittills,över 70 i Sverige. Varför är det så? Måste vara nånting som skiljer. En sak är åtminstone lika i båda länder – populister – sd och ”perussuomalaiset” är ute som snögubbe.

 6. A.Tegnell sa på presskonferensen idag ”Om Sverige testade lika mycket folk som Tyskland skulle vi hittat alla lindriga fall också och haft samma dödlighet”. Då hade vi 10500 smittade igår.
  Tyskland 37000 på 85 miljoner inv och dom slår igen landet. Vi 10500 på 10milj. Svenska politikers vilja att i storsvensk stil stå prata om ”öppna gränse”r i FN och Eu efter Corona historien ska nog inte underskattas.

 7. Och vilka trovärdiga experter har SD i sitt ”skuggkabinett”? Liksom Trump och Bolssenaro tror de ju inte ens på vetenskapen, förlitar sig i stället på s k alternativa fakta (läs:fejk nyys). ”Öh…det är ju invandrarnas fel att Corona är här, väck med dem så kommer Jimbå bota alla våra övriga krämpor…”.

 8. Sedan kan vi även vända på saken.

  Varför är Italien så drabbat? Italien har bla enorma militära resurser. Tillhör ett av världens mest beredda länder när det gäller krig.

  Då borde ju även sjukvården vara betydligt bättre än Sveriges.

 9. Sverige officiellt i eftermiddag idag 2526 smittade 58 döda.

  Tyskland ikväll 37066 smittade 205 döda.

  Dödlighet blir Tyskland 0,55 % och Sverige 2,3 %.

  Åldern på sjuka i Sverige är kanske högre just nu men vi dör som flugor för stunden gentemot Tyskland. Även om vi så är 5000 smittade ist för uppgivna 2500.

  Vilken strategi var rätt lär visa sig.

 10. I Finland har tre människor dött hittills,62 i Sverige. Varför är det så?

 11. Problemet Laitahy___ är att januariöverenskommelsen inte har politiskt legitimitet. Att två partier som tillsammans har fått
  Ca 20-30% i riksdagsvalet och har givits mandat av riksdagen att styra landet är häpnadsväckande.(s-mp) Januariavtalet satte demokratin ur spel över en natt. Därför är jag ej tacksam över den regim som styr landet. Därför kan aldrig löven (s) bli landsfader i mina ögon. Vi måste försvara demokratin på alla sätt vi kan. Särskilt i Corenatider.

 12. Laitahyökkääja Vilka kompetenta politiker och experter menar du?
  Problemet är väl bristen på kompetens i den styrande regimen i Riksdagen. Socialisten och statsminister Löven som viftar med svenska flaggan är det en tro värdig landsfader? Skrattretande..

 13. Järva hit och Järva dit. Jag är otroligt tacksam över att vi ff har riktiga politiker och experter som sköter skutan i Sverige. Pajasar och pellejönsar som inte ens tror på vetenskapen skulle snabbt leda oss ner i det totala kaoset om de satt i regeringsställning. Populister och amatörer som Jimbås gäng som reagerar med reptilhjärnan vid kriser ska inte, och kan inte, leda ett land. Basta!

 14. Det finns en positiv sida med pandemin. Globalisterna har ingen framtid i väst-världen.
  Titta på EU och FN! Helt tyst.
  Tillochmed Stefan Löven (s) stoltserar med svenska flaggan på kavajslaget. Varje gång statsråden visar sig på tv visas den svenska flaggan.(har inte hänt sen 60talet) EU flaggan har försvunnit på ett mystiskt sätt. Italien får läkarhjälp,läkemedel mm från Ryssland och Kuba. Var är solidariteten från medlemsstaterna i EU?
  EU har visat att det inte fungerat i kristid och att ett överstatligt parlament inte fungerar i praktiken. Det är hög
  tid för SWEXIT.

 15. Märkligt med alla dessa boomers som hänger på maxi. Har dom ingen sunt förnuft? Dom uppträder som dom är i trotsåldern. Dags att stifta lagar & förordningar så att dom håller sig hemma i dessa Corona tider.

 16. Tornebo: Ni har inget Järva. Med eran nya feministiska politik har ni samma problem som Sverige inom några år. Blir så när ett samhälle påtvingas en ism. Findland är på väg ner i avgrunden pga av den politiska regim ni har släppt framtill makten.

 17. Tornebo:

  Kan ju bero på att fler i Sverige varit på riskzonerna?!

  Vad jag hört så har dessa just insjuknat efter en resa dvs inte blivit smittade i Sverige.

  Det är många frågor.
  Italien verkar ju drabbats värst.

  Frågan är också varför vi i Europa drabbas värre eller är det helt enkelt så att de asiatiska länderna mörklägger saker?!

 18. Vad gör hostande gamlingar ute och i affärerna i Haparanda? Att gå till Coop är att utsätta sig för en risk!

 19. I Finland har bara en människa dött hittills, ca. 25 i Sverige. Varför är det så?

 20. Men det finns ju kanske en positiv sak med stängda gränser.

  Finnarna har ju nu börjat åka från sina riskområden till norrland och smitta ner ”Finska Norbotten”.

  Så det kanske hindrar lite smittspridningen till norra Sverige.

 21. Men annars tycker jag det fel stänga ner hela samhället.

  Kommer det bli mer sådant här när nya ”korona” kommer eller hur ska man hantera sådant här i framtiden?

  Vi har ju haft pandemier förut och lär nog ha det även i framtiden.

  Jag tycker i alla fall en bättre lösning hade varit testa alla som varit i Kina och Asien (där epidemin började) och haft karantän till dem. Så hade det här troligtvis aldrig hänt.

 22. Sedan kan jag tycka det är oansvarigt att människor får återgå till sina jobb, när dom varit på riskområden.

  Där tycker jag Finland gör rätt med 14 dagars karantän.

 23. bybo skriver:

  Visst vet jag.

  Men bara för att man stänger av gränserna för oss nordbor så hindrar man smitta.

  Hade man stängt eller rättare sagt haft mer kontroll på folk som reste utanför norden och utanför Europa. Då hade det aldrig behövt hända.

  Försent nu börja stänga ner gränser när smittan redan finns.

  Men i den här frågan är väl knappast Sverige eller Finland dem huvudansvariga. Då det pågår större epidemier i andra EU länder.

 24. Såg igår ett 10-tals boomers utanför Handlarn i Haparanda. Dom stog där som vanligt och rökte hostande och spottade. Dom bryr sig inte om myndigheternas råd om att dom skall stanna hemma i karantän. En mer egotrippad generation har aldrig funnits. Skrämmande..

 25. Norske och Finske är kloka. Era svenska myndigheter gör ingenting och ni får betala för det..

 26. Vad gör ni boomers på Coop och ica. Ni ska vara hemma i karantän. Inte vara ute och ränna i Haparanda. Ni boomers uppför er som bångstyriga tonåringar. Ni tror er vara odödliga. Följ myndigheternas råd och stanna hemma.

 27. Jag bor i haparanda och arbetar i finland, det är verkligen irriterande varje gång, det är inte tillräckligt att jag visar mitt anställningsbevis, de frågar om mitt körkort sedan mitt pass, sedan ställer de dumma frågor som vilken byggnad jag arbetar på, vilken del i haparanda jag bor i , och de gör mig blåsa i alkoholtestet flera gånger när jag måste vara på jobbet klockan 11 på morgonen! Is it necessary for my saliva to spread while doing alcohol test, what if i have corona,you will love it for sure! Riktigt irriterande.

 28. Håhå jaja:
  Jag föreslår att du tar en promenad på Björka, Norrmalm, Ikano och i gamla stan, så upptäcker du kanske några fler företag som kämpar för sin överlevnad för sina anställda och verksamheten

 29. – Har du tvättat händerna?
  – Ja, förra lördagen i bastun!
  – Välkommen! Sade gränsvakten och gjorde honnör.

 30. Nu kan man i alla fall köra lungt i rondellen….Skönt. hoppas Finland satsar på att lära sina landsmän att köra bil i en rondell i coronatime…

 31. Vissa småföretagare, seriösa och oseriösa, tror att dom kommer att få BIDRAG från staten till deras verksamhet som drabbats av mindre efterfrågan. Fakta är att deras bank gör en vanlig kreditprövning om företaget är kreditvärdigt. skillnaden är att om företaget exempelvis behöver ökad likviditet med tex 100.000 kr så går almi in med garantier på typ 40 % av lånet och banken står för 60 % av risken. bla inom restaurangnäringen behövs det en sanering som blir i slutändan att flera går i konkurs vilket är bra för seriösa företagare som kommer att klara av denna tillfälliga nedgång.

 32. Om man som svensk vill åka över till Finland för att handla på köpcentrat Rajalla i Torino, är det möjligt idag?

 33. Enok Nitti: Sverige har väl inte stängt några gränser!
  Vi har noll koll på inresande till landet. Ingen karantän. Knappt någon passkontroll.
  Så blir det när globalisterna styr landet. (C,S,V,MP,)

 34. Att gränserna stängs är uteslutande för att söka begränsa att ny okontrollerbar smitta kommer in i landet. Därmed kan man fokusera på den smitta som redan finns i respektive land. Som Haparandabor borde vi fokusera på att den smitta som konstaterats finnas här inte får fäste och sprids. Bär i minnet att Haparanda till mer än en tredjedel består av människor över 65 år, dvs den grupp som kan drabbas hårdast av att bli smittade…..

 35. Catharina… vilka butiker? Haparanda har ju nästan bara begravningsbyråer, blombutiker, frisörsalonger, korvkiosk, pizzahak, Konsum, Ica, ”gropen”, vattentornet, bilprovningen, gammal klädbutik, second hand, mm.

 36. Ei EU medborgare får inte komma in i Sverige så därför behövs kontroll

 37. Resultaten: ”Jasså och förhindra fri handel och rörlighet”, ”Sverige borde ge igen till våra grannländer.”

  Har du glömt vad det här handlar om??

 38. Nu är viktigare än nånsin att vi är gynnar våra lokala företag så dom inte går omkull!
  Vill vi ha våra restauranger, butiker och service kvar så behöver dom ditt stöd i denna svåra situation. En del har utkörning om man inte vill ge sig ut

 39. så mkt för det fantastiska €u…Schengen avtal och annat…Svensk Regering behåller möjligheten för hitresande asylanter…men vill i övrigt stänga gränsen Jo J Jo

 40. Svensk författningssamling (SFS 2020:127, 2020-03-18) föreskriver om vem som har rätt att komma in i landet just nu. Enligt denna SFS får inte alla komma in i Sverige i nuläget. Tolkar det som att även Sverige bör ha kontroll vid sina gränser, även mot Finland.Kanske Hb kan hjälpa till och reda ut vad som gäller.

 41. Nisse, om du bor i finland så skau ju vara folkbokförd i Finland, inte i Sverige!

 42. Kan dock hålla med att även Sverige borde ge igen till våra grannländer. Stoppa även deras handel här i Sverige.

  Just nu handlas det väl för fullt snus av finnar när Sverige tillåter folk hitåt och Finland kan inte stoppa sina medborgare.

 43. Mievaan:

  Jasså och förhindra fri handel och rörlighet.

  Tror inte du bor vid gränsen.
  Sedan skadeglad när Finland inför DDR stil en kontroll som förhindrar oss ta dit.

  Nästa är väl att man bygger dit en mur. Så har vi öst och väst.

 44. Håller med dig Mievaan! Snart är det försent att stänga lövens ”öppna gränser”.

 45. Härligt med gräns kontroll. Det borde finnas alltid helst med passkontroll o även visum för att kunna ta över gränsen…toppen Finland o det samma borde finnas även mot Sverige.

 46. Undrar över min situation.. Jag är svensk medborgare och skriven i Sverige men har finsk flickvän och bor hos henne. Jobbar i Haparanda och fått ett intyg från min arbetsgivare och hoppas det hjälper men känner mig ytterst osäker på detta. Vad tror ni om mina chanser om att ta mig in till Finland efter jag jobbat?

  • Hallå Nisse!

   På finska gränsbevakningsväsendets hemsida kan du läsa om vad som gäller. Du hittar en direktlänk i artikeln!

   Ha en bra dag!

   Lisette Olsson-Höghäll, allmänreporter

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.