fbpx

Greta Thunberg nominerad som Årets utstickare

NORRBOTTEN: Greta Thunberg, 16 år, är en av de nominerade till priset Årets Utstickare, som delas ut av Polarbröd.

Sedan 2012 delar Polarbröd årligen ut Utstickarpriset till en person eller organisation som med sina djupa insikter vägleder andra. ”Någon som inspirerar, utbildar och lyser upp vägen för oss runt omkring”.

Polarbröd uttrycker vidare att priset är ett erkännande av modiga människor och organisationer som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid.

Vinnaren av priset belönas med värdet av 100 gram guld.

I år är två organisationer nominerade, The Eat-Lancet Comission och Gapminder Foundation, familjen Roslings stiftelse, samt unga Greta Thunberg som har blivit känd världen över för sitt miljöengagemang.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

33 kommentarer på “Greta Thunberg nominerad som Årets utstickare

 1. Laitahyökkäjä…handlar inte detta om Gretas nominering? Vad sjutton har Jimmie Åkesson med detta att göra? Allt kan väl inte ha att göra med detta parti. Att allt klimatsnack gått över styr det får man väl tycka. Det beror inte på SD i vårt fall. Kan tycka att det finns annat också som oroar vår värld.

 2. Lantakurre: Det är väl inte så att alla ska tycka samma i alla frågor? Jag vill gärna ha min egen åsikt utan att bli utsatt för en lång rad av personangrepp.

 3. Det är väl ingen som hatar henne men man kommer inte ifrån att hon är uppvuxen i en något elitistisk familj. När hon uppträdde i tysk TV passade hon på att ge den folkliga mellounderhållningen en elitistisk känga. Det kom väl inte hemifrån?

 4. Laitahyökkälä, dagens Greta tes förnekar kött ätandet, dessa faik nyheter leder Till världssjäls svält.
  Gretas hungertörstande bolag samlar lätt trogna anhängare med följa John i media logiken till en okontrollerad skräck scenario.

 5. Gretas världsomspännande segertåg hatas av gubbar och gubb-gummor boende i en avkrok av världen. De hade hellre sett Jimbå göra motsvarande hyllningsresa. Smått roande att följa dessa låga, avundsjuka, patetiska och numera t o m polarbrödshatande uppkastningar härinne. Det mest humoristiska eller sorgliga är att hon hatas för att hon gör ett viktigt jobb för oss alla. World gone wrong!

 6. Så fort det är en tjej som ”skolkar” och vill värna om hennes och andra barns framtid,så ryker ni ihop som små barn.
  Varför reagerar ni inte på samma sätt när en del ungdomar skolkar Alla dagar och berusar sig ?
  Bojkotta systemet istället.

 7. Greta skulle kunna ansluta sig till de ungdomar som rensar stränderna men hennes familj tillhör en samhällsklass som föraktar manuellt arbete.

 8. En sak är uppenbart dålig med Greta Thunberg i frälsarrollen. En riktigt dålig förebild Som låter sig nyttjas offentligt till höjdarposition i den rollen ger Greta beskydd och legitimitet. I hennes kändis familje position har Greta garanterat beskydd. Däremot är alla andra barn illa ute som tror sig kunna följa Gretas mall och som saknar familjeförutsättningar som kändisbarn, är gamarnas rov oavsett avsikt.

 9. Knapsu. Tror du verkligen att Greta och hennes familj jobbar ideellt för miljön? Jag hoppas att Greta smider järnet medans det är varmt. Det är inget fel att tjäna pengar på sin tro. Al Gore gjorde det då han flög i jetplan över hela jorden och predikade om miljön. Samtidigt hade han en bostad som drog 200 000 kwh. Det var dyrt att värma de stor poolerna. Obama som var en stor miljövän och som sa att de höjda vattennivåerna hotar öar. Han köpte nyligen en bostad på en Ö. Till Greta vill jag säga: Kör hårt och tjäna pengar så länge det går. Snart kommer någonting nytt som blir en ny ”tro”.

 10. De som anser rätt att utnyttja människor i tidig ålder för sitt bolag hoppar osökt på kritikerna. Tror inte finns någon person som har något personligt mot Greta, riktigt få om någon alls av skribenterna här dömer henne för vad hon gestaltar. Oavsett hennes ursprungliga avsikter är det förmätet att utnyttja ett barn i politiska syften, det säger allt om politisk flathet och inkompetens. Nu råkar det vara en superkändis dotter som fått ta på sig frälsarmanteln, bra eller dåligt inser varje förälder som värnar om sitt barns framtid Det är föräldrarnas ansvar se till att barnfår vara barn.

 11. Borde vara åtalbart att hjärntvätta ett barn för ekonomisk vinning.
  Stackars unge…

 12. Debatten må fortsätta, man kan ha olika åsikter om klimathot eller ej, och dess orsaker. Däremot håller jag med om att det är onödigt att hacka på en 16-åring på nätet, oavsett vad man tycker om budskapet. Sen antar jag också att skribenter som har klimatångest genast säljer eller skrotar gamla bensinslukande bilar och börjar cykla eller ta bussen. Manifestera gärna mot bilträffen också! Och även om SD inte uttalat sig i kommentarerna vilket reflexmässigt påstås så har glädjande nog ändå Laittahyökkäjä studerat vad SD vill i klimatpolitiken. Satsning på miljövänlig kärnkraft vore en bra början

 13. Marita: ”Hockeyklubban” dvs. co^2 har varit stabil i miljontals år men accelerar spikrakt uppåt i nutid, är en bluff. Men trots det kommer vi inte undan det faktum att vi överbefolkar och överkonsumerar planeten. Även Sverige bidrar till överbefolkning av planeten i dagens läge. Det kommer en dag då vi människor börjar kriga om drickbart vatten.

 14. Nickname: varför sitter du och fabricerar lögner om att Greta tjänar pengar på sitt engagemang? Vad är du rädd för egentligen?

 15. Martin Kinnunen, SD, i SVTs Agenda i söndags: ”vi tror på forskarkonsensus att det gäller att hålla 1 grads- målet för klimatet. Vi har också nu skrivit på Paris-avtalet”. Å fasen, hur ska vi ha det nu egentligen? Låter inte så när man lyssnar på hejarklacken i soc media.

 16. Nickname. Avund är en sorglig tyngd att bära runt på. Slöseri med tid faktiskt.

 17. Det är självklart att miljön är hotad av överbefolkning. Ingen familj ska behöva sätta alla barn till världen som vill komma. Det behövs flera jordklot för att nära över 10 miljarder människor och jorden reagerar på olika sätt över rådande obetänksamhet, klimatförändringar som orsakar diverse problem. Anser ansvaret ska ligga på världens styrelse och inte avleda problemet med lilla Greta. Ingen politisk inriktning har velat ta ansvar för miljöförstöringarna där kan ingen peka finger åt varandra.

 18. Till Marita Oj oj, det där skrev du bra. Håller med dig om transparensen lyser igenom parti propagandan riktar in sig på minderåriga kändis barn.

  Nästa gång gäller propagandan ”till Söndagsöppet på bolaget” och med någon övertalig höjdarbarn från skolvärlden till ledarskap.

 19. ”Hur dum får människan vara” skriver Marita. Ja när man läser kommentarerna här från vetenskapsförnekande människor som är rädda för sanningen om hur vårt samhällssystem förstör livsbetingelserna för mänskligheten så undrar jag det samma.

 20. Jag lyfter på hatten för Greta. Hon har gjort miljoner på sitt miljöengagemang. Hon är ekonomiskt oberoende för resten av sitt liv. Någon expert tippade på att hon redan tjänat över 10 miljoner. Inte så illa för ett barn. Greta sitter inte hemma och klagar. Hon far runt världen och predikar för det hon tror på. Vi andra sliter på våra jobb i 45 år. Hon drar in 10 miljoner på två år, och än är det inte slut. Imponerande.

 21. Vilken sorglig debatt. Grattis, ni sitter i samma båt som miljardären och fuskaren Trump och hans obildade hillbilly-gäng. Och ni drar er ej ens från att sparka på ett barn som kämpar för sin framtid. Lågt och patetiskt. Slicka uppåt och skita neråt är en klassisk grogrund för högerextremism, bara så ni vet.

 22. Vi är inne på den sjätte stora djurutrotningen. Den femte skedde för 65 miljoner år sedan och banade väg för däggdjurens uppkomst. Det kommer säkerligen påverka oss människor också. Det största problemet med klimatpåverkan är överbefolkningen på planeten. Det påverkar skogen, havet ekosytemet i sin helhet.

 23. Hela klimathotet är en bluff !
  Lögner från första början med forskning som ej går att bevisa.
  Många skor sig på andras rädslor.
  Och så rika dessa har blivit. Mannen som har haft mycket falsk propaganda angående miljö hotet kan inte bevisa sina påståenden !
  Har blivit dömd för bedrägeri !!
  Hur gick det fr Al Gore som startade upp baletten och hans profetior om klimathot ?
  Men nu har ju staten anledning att forsätta på samma bana för att rättfärdiggöra skatte höjningar !
  Hur dum får människan vara ?
  Tro inte allt vad media skriver ta reda på fakta om forskare som media inte vill skall synas.

 24. Hur länge ska detta svammel få fortsätta Greta far land och rike och läser från färdigskrivet manuskript från Miljöpartiet Man behöver inte vara akademiskt utbildad för att begripa vem som står för kalaset, jo Miljöpartiet och dom får statsbidrag med andra ord skattepengar Ett parti som fick drygt 4 procent av rösterna i valet styr och ställer som dom vill Statsministern skyller på EU eller januari överenskommelsen Vi har aldrig haft så här värdelös statsminister och regering

 25. Vilket skämt, vart är denna värld på väg för att man sagt åt folk att göra si och så som någon smarting tutat i henne för att tjäna pengar………………..

 26. Marita

  Det var ingen dum ide.
  Men kanske några stycken fattigpensionärer skulle kunna göra det.

  Det är en hel del och behöver inte skolka från skolan eller jobbet 👍

 27. Oj oj
  Hon har nog fött fram mycket fruktan för framtiden bland barn och ungdomar.
  Tänk om någon ungdom skulle demonstrera för alla fattig pensionärer !
  Hur skulle det tas emot ?
  Ett jippo utan like är detta !

 28. Dags att bojkotta Polarbröd, med andra ord. Definitivt väldigt tråkigt, men de hade ändå alltid alltför mycket socker i bröden.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.