fbpx

Grönt ljus för utbyggnad av fängelset i Haparanda

Anstalten i Haparanda ska byggas ut med 80 platser. Foto: Eva Spiik

Kriminalvården går vidare med arbetet för att utöka anstalten Haparanda.

Kriminalvårdens generaldirektör tog i måndags ett initieringsbeslut om att fortsätta förberedelserna för att bygga ut anstalten med 80 nya platser, vilket i förlängningen innebär cirka 50 nya arbetstillfällen.

– Det känns jättebra eftersom vi har ett stort behov av nya platser inom Kriminalvården, men också eftersom det ger nya jobb till Haparanda, säger Janne Wallin, chef för region Nord inom Kriminalvården.

Han påminner om att anstalten hade för drygt ett år sedan 19 platser, vilket utökades till 56. Med en utbyggnad blir det totala antalet cirka 130 platser.

Enligt initieringsbeslutet blir det också ett platsbyggd typhus och inte moduler, som den senaste utbyggnaden består av.

Målet är att det nya huset ska stå klart i början av 2027.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Grönt ljus för utbyggnad av fängelset i Haparanda

 1. Ojdå vilka muntergökar😂. Håller naturligtvis med om orsaken till att vi skattebetalare får betala kalaset i årtionden framåt. Eller som vår tidigare statsminister ”svetsloppan” Stefan Löfven sade, – Jag såg det inte komma😂😂.

  Å andra sidan när vi redan har skiten här så ser jag gärna att Happis tar hand om det än någon annan kommun. Det skapar ju måååånga schyssta kneg.

 2. Kanske bra för Haparanda, om klienterna (banditerna) inte blir kvar här (utan utvisas om det går) och om personalen rekryteras från stan och inte andra städer i Sverige, eller ännu värre från Finland, då blir det ingen kommunalskatt. Egentligen mest sorgligt för Sverige hur den immigrerade brottsligheten exploderat (i dubbel bemärkelse). ”Sverjevän” eller inte (för att recitera chefredaktörens tidigare kommentar om icke rödgröna), må envar fundera över tingens ordning i riket och rösta därefter i nästa val. Tänk tanken att staten i all hast måste bygga nödsjukhus pga en ny dödlig smittsam pestsjukdom, hade det också varit en god nyhet om det sjukhuset hamnat i Haparanda?

 3. Känns jättebra? Som det ser ut i dagens sverige så borde det inte kännas jättebra

 4. Kan vi ta hand om allt som kommer med på köpet ? Vi kan ju inte ta hand om det som redan finns ?! Eller ?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka