fbpx

Grov mordbrand kvarstår som brottsrubricering

Vid polisens tekniska undersökning i restaurangen har bevis framkommit som tyder på att branden i söndags kan ha varit anlagd. Foto: Lisette Olsson-Höghäll
Vid polisens tekniska undersökning i restaurangen har bevis framkommit som tyder på att branden i söndags kan ha varit anlagd.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Utredningen av branden i restaurangen på Storgatan i Haparanda fortsätter. Polisens tekniker har hittat tecken på att branden inte har startat av naturliga orsaker.

Det var tidigt i söndags morse som en brand utbröt i en restaurang i centrala Haparanda. Räddningstjänsten fick branden under kontroll och släckte den innan spridning till övriga fastigheten var ett faktum.
Området utanför restaurangen spärrades av och bevakades via ett vaktbolag fram till lunchtid under måndagen så att ingen skulle beträda brandplatsen före polisens tekniker anlänt till platsen för att undersöka brandorsaken närmare.
Branden rubricerades inledningsvis som grov mordbrand och samma rubricering kvarstår ännu under torsdagens eftermiddag.
– Utredningen fortsätter och framförallt med det tekniska. Vi kommer att skicka material för vidare analys till NFC, nationellt forensiskt center och så får vi se vad svaren blir, säger Per-Anders Heikkilä, gruppchef för grova brott i Norrbotten.
Polisens tekniker har hittat spår som tyder på att brandorsaken inte har uppkommit av naturliga skäl, i klarspråk så är den troligtvis anlagd. Branden har startat i själva restaurangdelen, inte i köksavdelningen.
– Det finns inga tecken på att det är någon naturlig brandorsak, men vi tittar på alla bitar, säger Per-Anders Heikkilä.
Hur omfattande skadorna hann bli inne i lokalen av brandens lågor är oklart.
– Jag har inte varit på plats själv men jag har sett bilder. Branden släcktes ju ganska snabbt men det är ju rökskador framförallt, säger Per-Anders Heikkilä.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Grov mordbrand kvarstår som brottsrubricering

 1. inte bara försäkringar som kostar det är skattepengar till fängelsen polisen m.m

 2. En som vet:

  Precis, förjävligt sånt här.

  Hoppas de får åtminstone tag i den skyldiga.

 3. Försäkringspremierna blir bara högre och högre vad kan det bero på?? Snart kommer bara de med de mycket goda inkomster att ha råd att teckna försäkring.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.