fbpx

Gruvbolag föreslår flyttbidrag norrut

Expanderande företag i Norrbotten skriker efter arbetskraft. Nu går Kaunis iron ut i ett pressmeddelande med ett förslag om att de som vill flytta norrut ska erbjudas ett bidrag eller få sina studielån avskrivna.

— Kanske ska det historiska flyttbidraget som en gång i tiden gick till norrbottningar som valde att flytta söderut gå till människor i södra Sverige som väljer att flytta norrut till de nya jobben, säger Åsa Allan, vice vd på Kaunis iron som föreslår 150 000 kronor i bidrag eller avskriven studieskuld mot att personen stannar i fem år.

De industriella satsningarna i norra Sverige i nya gruvor, klimatsmarta stålverk och batterikomponenter landar på över 1000 miljarder kronor. Den största utmaningen är att få arbetskraft till alla företag.

Peter Larsson, regeringens samordnare för miljardsatsningarna i norr, räknar med att det behövs kring 100000 personer, på annat håll har det pratas om 25000 nya industrijobb, med kringeffekter beräknas ytterligare tusental anställda behövas.

Kaunis iron lyfter frågan tillsammans med Pajala kommun, både genom annonsering och ett seminarium på stora scen i Almedalen under Almedalsveckan. Medverkar där gör Peter Larsson, regeringens samordnare, Maria Lindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, Markus Gustafsson, Mind Dig, Ulrica Hammarström, kommunalråd Pajala och Åsa Allan, vice vd, Kaunis iron.

Ulrica Hammarström betonar i pressmeddelandet att helheten är viktig, samhällets service vid sidan om industrins investeringar.

— Det är en nationell fråga i stort om vi ska klara att etablera ett nytt internationellt ”green tech centrum” här i norr. Frågan måste leva i den nationella debatten och det vill vi bidra till nu, säger Hammarström som tillsammans med Kaunis irons vice vd deltog i seminariet ”Gruvkommuner i Sverige – möjligheter och utmaningar” på förmiddagen.

Under tisdagseftermiddagen deltar Ulrica Hammarström och Åsa Allan i seminariet ”Klarar vi att kompetensförsörja den gröna industriella revolutionen i norr?”

På måndagsmorgonen deltog Pajalas kommunalråd även i seminariet ”Vattenkraftens framtid – vart är vi på väg?”

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Gruvbolag föreslår flyttbidrag norrut

  1. Kanske gruvbolaget skulle bygga lite bostäder åt sina anställda? Junosuando området är i behov av boenden.

  2. Det finns lediga boenden och skolor runt om i kommunen, välkommen och tänd släckta lysen i samhället vars måtto är att alla skall leva.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN