fbpx

”Ha handlingarna redo”

För att underlätta gränskontrollen vid svenskfinska gränsen önskar polisen att de som vill passera ska ha sina handlingar redo.

Inreseförbudet innebär i korthet att inresande utlänningar från samtliga länder omfattas av krav på antingen uppvisande av negativt provsvar och/eller andra särskilda villkor för inresa.

Endast utlänningar som tillhör en undantagen grupp (exempelvis personer under 18 år, personer bosatta i Sverige, deltagare i hälso- och sjukvårdstransporter och personal inom transportsektorn) behöver inte ha ett negativt covid-test för inresa. Inte heller svenska medborgare omfattas av kravet på negativt covid-test.

För att minska risken för köbildning vid gränsen, där polisen gör kontroller, påminner polisen påminna om följande:

• Ha ditt negativa covid-test samt övriga aktuella handlingar redo inför kontrollen.

• Är du svensk medborgare eller tillhör en undantagen grupp underlättar det om du har id-handlingar eller andra handlingar som styrker detta redo inför kontrollen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “”Ha handlingarna redo”

 1. Japp och värre lär det nog bli. Än är inte allt över. Inte ens krigstid var det väl såhär spärrat?!

 2. Ja, fy bubblan. Från att ha vistats vid ”Världens fredligaste gräns” är vi numera statister i nåt som påminner om att passera Checkpoint Charlie i Berlin under kalla kriget. Bra ändå att en närtida affärside kan vara att sälja souviner från Järnridåns tid i ”Torniohapaaranta”…..sånt säljer ännu i Berlin, funkar säkert i Happis också!

 3. Förstår problemet,
  Tyvärr har Finska styrkan steppat upp.
  Vi måste passera för att vi har en viktig arbetsuppgift i vårat kära grannland. Sen det nya förslaget kom så behandlas man som kriminell.
  Har inte haft några problem tidigare men nu är bemötandet under all kritik.
  Skulle gärna slippa denna passage😔

  • man blir bemött så som man bemöter dom som arbetar vid gränsen, vi åker över gränsen minst 1gr per vecka inga problem, är det så svårt att ha alla papper i ordning?

   • jag åker 5 gånger i veckan över gränsen och det spelar ingen roll hur min attityd är, deras är för jävlig ändå och jag är till och med finsk medborgare men när jag bor i happis så klassas jag som kriminell, smittbärare etc. 🙁

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka