Haparanda och Övertorneå klättrar i näringslivsranking

TORNEDALEN: Haparanda stad klättrar 40 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking från 282 i fjolårets till 242 i den senaste och det är också kommunens bästa placering sedan 2012. Även Övertorneå kommun klättrar 27 placeringar och ligger hamnar på plats 207. Pajala hamnar på bottenplaceringen 290. 

Rankingen bygger på statistik och enkätsvar från ett visst antal företagare i varje kommun. Förbättringarna kan ses som ett kvitto på en effektiv myndighetsutövning. 

– Det är jätteroligt, och jätteviktigt för Haparandas utveckling, säger Sven Tornberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Haparanda, enligt ett pressmeddelande.

 Han menar att klättringen handlar om en bra dialog mellan företagen och kommunen, som för övrigt uträttar diverse olika bestyr för att gagna näringslivet. 
 – Vi kommer fortsätta att utveckla våra former för dialog och mötesplatser där vi samverkar mellan kommunen och Haparandas företag. Frukostmöten, företagsbesök och näringslivsträffar är bara några av aktiviteterna, säger Sven Tornberg.
En rad satsningar 
Under hösten genomför Haparanda stad i samarbete med Övertorneå kommun en utbildning via SKL som heter ”Förenkla – Helt enkelt”. Både tjänstepersoner och politiker kommer att delta. Och som titeln på utbildningen så syftar den till att förenkla att driva företag på orterna.
Under måndagens kommunfullmäktigesammanträde nämnde Sven Tornberg även att kommunen avser att hjälpa till i bildandet av en företagarförening i Haparanda.
 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Haparanda och Övertorneå klättrar i näringslivsranking

  1. håller helt med Knapsu. visst är de så- och de har jag framhållit sen flera år tillbaka. och de samma gäller Företagarnas opinjons undersökningar. de är bara svammel och del i att framöver vill dom se en regering bestående av razi i form av m,kd och sd.

  2. En rejäl skattesänkning?? Vem ska då betala för all skolverksamhet, vård och äldreboenden?
    Bara en som undrar 🙄

  3. För att Haparandas näringsliv ska ”fungera” s måste ortsbefolkningen börja handla lokalt och inte handla utomlands.
    Sedan måste dom även vara handlarna trogna när kronan blir starkaste och inte bara titta mer i sin egen plånbok av egoistiska skäl för att det gynnar dom själva.
    Att handla lokalt är inte bara av godo för den lokala handeln utan hjälper även landet med att bygga upp välfärden genom att staten får in momspengar.
    Bättre att se till att landet gynnas än att skicka pengarna utomlands.

  4. År 2013 låg Pajala på plats 255 i Svenskt Näringslivs ranking över de mest företagarvänliga kommunerna.
    Samma år utsåg intresseorganisationen Företagarna och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC Pajala till årets företagarkommun.

    Svenskt Näringsliv är ett organ för att driva politisk propaganda, ingenting annat.

  5. Enda sättet att förenkla för företag på orten är en rejäl skatte sänkning. Vad kan kommunen annars förenkla de kan inget göra åt statliga myndigheter. Starta ett par snus och godis affärer till så är plats nummer ett i rankningen mest hälso skadliga affärer på en ort närmare. Se på dagens ungdomar övervikt dominerar tack vare all skräpmat.

  6. På rätt spår. Kör vidare så blir det ännu bättre nästa år. Men även allmänheten måste ändra sina attityder till det bättre gentemot företagandet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.