Haparanda och Övertorneå klättrar i näringslivsranking

TORNEDALEN: Haparanda stad klättrar 40 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking från 282 i fjolårets till 242 i den senaste och det är också kommunens bästa placering sedan 2012. Även Övertorneå kommun klättrar 27 placeringar och ligger hamnar på plats 207. Pajala hamnar på bottenplaceringen 290. 

Rankingen bygger på statistik och enkätsvar från ett visst antal företagare i varje kommun. Förbättringarna kan ses som ett kvitto på en effektiv myndighetsutövning. 

– Det är jätteroligt, och jätteviktigt för Haparandas utveckling, säger Sven Tornberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Haparanda, enligt ett pressmeddelande.

 Han menar att klättringen handlar om en bra dialog mellan företagen och kommunen, som för övrigt uträttar diverse olika bestyr för att gagna näringslivet. 
 – Vi kommer fortsätta att utveckla våra former för dialog och mötesplatser där vi samverkar mellan kommunen och Haparandas företag. Frukostmöten, företagsbesök och näringslivsträffar är bara några av aktiviteterna, säger Sven Tornberg.
En rad satsningar 
Under hösten genomför Haparanda stad i samarbete med Övertorneå kommun en utbildning via SKL som heter ”Förenkla – Helt enkelt”. Både tjänstepersoner och politiker kommer att delta. Och som titeln på utbildningen så syftar den till att förenkla att driva företag på orterna.
Under måndagens kommunfullmäktigesammanträde nämnde Sven Tornberg även att kommunen avser att hjälpa till i bildandet av en företagarförening i Haparanda.
 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Haparanda och Övertorneå klättrar i näringslivsranking

 1. håller helt med Knapsu. visst är de så- och de har jag framhållit sen flera år tillbaka. och de samma gäller Företagarnas opinjons undersökningar. de är bara svammel och del i att framöver vill dom se en regering bestående av razi i form av m,kd och sd.

 2. En rejäl skattesänkning?? Vem ska då betala för all skolverksamhet, vård och äldreboenden?
  Bara en som undrar 🙄

 3. För att Haparandas näringsliv ska ”fungera” s måste ortsbefolkningen börja handla lokalt och inte handla utomlands.
  Sedan måste dom även vara handlarna trogna när kronan blir starkaste och inte bara titta mer i sin egen plånbok av egoistiska skäl för att det gynnar dom själva.
  Att handla lokalt är inte bara av godo för den lokala handeln utan hjälper även landet med att bygga upp välfärden genom att staten får in momspengar.
  Bättre att se till att landet gynnas än att skicka pengarna utomlands.

 4. År 2013 låg Pajala på plats 255 i Svenskt Näringslivs ranking över de mest företagarvänliga kommunerna.
  Samma år utsåg intresseorganisationen Företagarna och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC Pajala till årets företagarkommun.

  Svenskt Näringsliv är ett organ för att driva politisk propaganda, ingenting annat.

 5. Enda sättet att förenkla för företag på orten är en rejäl skatte sänkning. Vad kan kommunen annars förenkla de kan inget göra åt statliga myndigheter. Starta ett par snus och godis affärer till så är plats nummer ett i rankningen mest hälso skadliga affärer på en ort närmare. Se på dagens ungdomar övervikt dominerar tack vare all skräpmat.

 6. På rätt spår. Kör vidare så blir det ännu bättre nästa år. Men även allmänheten måste ändra sina attityder till det bättre gentemot företagandet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Kärlek över stängd gräns

Den stängda gränsen har haft stor påverkan på mångas liv vid svenskfinska gränsen, och idag startar Haparandabladet en artikelserie för att dokumentera vittnesmål från gränsstängningen. Det första vittnesmålet kommer från Olivia Lilleberg och Hussein Naseri.

Elisabeth Holmgren
Hon uppfann brevlådeshopping

När Coronapandemin var ett faktum kunde Elisabeth Holmgren, själv tillhörandes en riskgrupp, inte längre resa runt och sälja kläder. Då föddes hennes idé om brevlådeshopping.

Här är Pajalas nya ridklubb

Nu finns krafter som arbetar för att starta upp en ridklubb och åter öppna stallet samt ett ridhus. HB kan först av alla avslöja att den nya ridklubben ska heta Pajala Hästkraft.