fbpx

Haparanda stad varnar för bedragare

Haparanda stad har fått samtal från personer som deltar i en pågående tävling som Haparanda stad anordnar.

Någon har genom en falsk användarprofil och hemsida utgett sig för att vara Haparanda stad.

”Bedragarna använder kommunens namn och uppmanar personerna att lämna ifrån sig kortuppgifter. Gör inte det”, uppger Haparanda stad via Facebook och fortsätter.

”Haparanda stad kontaktar inte personer på det sättet och ber aldrig om att lämna ifrån sig kortuppgifter, bank-id eller andra personliga koder”.

Därför går Haparanda stad nu ut med en varning om detta som beskrivs som ett bedrägeriförsök.

Om man varit med om bedrägeriförsök uppmanas man genast polisanmäla händelsen på 114 14. Man uppmanas också gärna anteckna bedragarens uppgifter och ta skärmdumpar på sidor och konversationer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Haparanda stad varnar för bedragare

 1. Hur är det med läsförståelsen bland vissa? Det kommenteras vilt om något helt annat än det som står i artikeln! Det verkar bara vara ”Verkkosurfaren” som har förstått det som är skrivet i artikeln.

 2. Förvirrat bland de missnöjda igen? Kommunen går ut med en varning om att inte lämna ut kontouppgifter etc. till bedragare. De missnöjda kontrar med diverse utfall om offentlighetsprincipen etc. Hur går det ihop, förklara så jag också fattar. Konstaterar nog också ofta att det, förutom jag själv, nog är en hel del skribenter på hbwebben som mår bättre av anonymiteten än att allt är publikt…

 3. Petter-Niklas, varför skriver du: ”Det är ju bara att gå till förvaltningsrätten om kommunen inte lämnar ut allmänna handlingar.” Varför vill du att folk ska gå till Förvaltningsrätten som INTE har något med saken att göra? Det är politikerna som ska styra kommunen! Läs på om lagstiftningen så kanske du också lär dig.

  • Till A: Du riktar din fråga felaktigt till politiker; dom ska INTE styra verksamhetsfrågor, det sköter tjänstemännen.
   En tjänsteman kan fatta ett beslut om att en allmän handling inte kan lämnas ut. Tjänstemannen kan också besluta att handlingen kan lämnas ut med så kallat sekretessförbehåll. Det innebär att delar av innehållet i handlingen inte lämnas ut med hänsyn till reglerna om sekretess. Om detta sker har tjänstemannen skyldighet att upplysa dig om möjligheten att överklaga. Tjänstemannen ska också meddela hur du begär detta.
   Om kommunen finner att handlingen inte kan lämnas ut, eller om den lämnas ut med förbehåll, så ska detta meddelas skriftligt. Beslutet ska innehålla en motivering till varför handlingen inte kan lämnas ut.
   Om du får avslag på din begäran om att ta del av en allmän handling har du rätt att överklaga beslutet. Din överklagan ska vara skriftlig. Den ska ställas till Kammarrätten, men skickas in till kommunen. Den måste ha kommit in till kommunen inom tre veckor från den dag då du fick ta del av beslutet.
   Kammarrättens beslut kan överklagas hos Högsta Förvaltningsdomstolen. För att kunna överklaga Kammarrättens beslut krävs prövningstillstånd från Högsta Förvaltningsdomstolen. 
   P.S HBwebben är INTE rätt ställe att kräva svar heller.
   Lycka Till!

  • A. Fast om du vill överklaga ett kommunalt beslut (som vägran att lämna ut allmänna handlingar är) så ska du gå till förvaltningsrätten. Då får man svart på vitt att kommunen gjort fel, om så är fallet. Kommunala politiker har inget med det att göra. Kanske du som bör läsa på.

 4. Catarina Lindmark (Sjvp) lovade tidigare att ta reda på varför uppgifter inte lämnas ut. Vad har hänt i detta Catarina?

 5. Nina Waara (S) varför vägrar kommunen lämna ut allmänna uppgifter som alla har rätt till? Vad gör ni sossar åt detta? Gör ni inget så meddela allmänheten detta

  • Det är ju bara att gå till förvaltningsrätten om kommunen inte lämnar ut allmänna handlingar.

   • Petter-Niklas. Du kan inte bara skriva att ”gå till förvaltningsrätten”. Det är lite för avancerat för den ovanlige Haparandabon som tror att du hänvisar hen till ICA maxi för att köpa en enportionsrätt från frysen. Sedan vet inte den ovanlige Haparandabon vad en allmän handling är för någonting och hur man begär en sådan. Hen tror att alla ”papper” kommer hem automatiskt då man skriver en kommentar i Haparandabladet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower.