fbpx

Vädjar till allmänheten om att använda munskydd

Haparanda kommun vädjar till allmänheten om att bära munskydd, enligt förslag av Catarina Lindmark. Foto: Eva Spiik

Krisledningsnämnden i Haparanda behandlade under måndagen ett yrkande om att gå ut med en vädjan till allmänheten om att bära munskydd på alla offentliga platser i kommunen. UPPDATERAD

Förslaget lämnades av Catarina Lindmark (SJVP) mot bakgrunden att Haparanda och Torneå har ”ett gemensamt högt snitt av smittade och då man rör sig mellan städerna ökar risken för spridning”.

– I Torneå har de redan en rekommendation om att bära munskydd på allmänna platser så som i affärer, apotek och i kollektivtrafiken, så då tycker jag att det kan väl Haparanda också ha. Vi är ju ett och samma område, säger Catarina Lindmark till Haparandabladet.

Hon betonar dock att munskydd ska vara ett komplement till de allmänna rekommendationerna om att hålla avstånd, tvätta händerna och hålla sig hemma vid symtom.

Enligt kommunalrådet Sven Tornberg har kommunen inte fattat något beslut om att gå ut med en sådan vädjan. Men han säger själv på Haparandastad.se:

– Smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög och vi har fått skärpta råd i Norrbotten. Nu är det mycket viktigt att vi följer dem. Håll avstånd och planera dina inköp och aktiviteter för att i möjligaste mån undvika trängsel. Det kan också handla om använda munskydd i offentliga miljöer och på platser där det kan vara svårt att hålla avstånd till varandra, säger han.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

21 kommentarer på “Vädjar till allmänheten om att använda munskydd

 1. Vet inte varför många av Ica Maxi-kunderna inte fattar det här med att hålla avstånd, speciellt i kassaköerna kan många tränga sig på, tycker att personalen på Ica bör kunna ”säga till” kunder som inte respekterar ”hålla avstånd”-principen som gäller, när kunderna själva säger till så blir det bara ett jäkla tjafsande bara från ”trängarnas” håll.

 2. Det är helt upp till var och en att använda munskydd om man har kunskap för den. Tyvärr så tror jag att munskyddet utgör en fara för många som använder den fel. När man använder den så ska både mun och näsa vara täckt och den ska sitta tight mot mun och näsa. När den väl sitter på så ska man absolut inte fingra på den. Byt ut mot ny om du gjort det. När man tar på och av masken så ska man ska man sprita händerna både före och efter det.

 3. Det är inte alla som kan bära mask eller har råd med det. Det är ett stort ansvar att använda masken på rätt sätt, att fortfarande hålla avstånd och tvätta händerna. Jag upplever senaste dagarna att personer kommer närmare en i affären, man håller inte samma avstånd.
  Jag är i riskgrupp och lämnar hemmet 1 gång i veckan för att handla mat, jag kan inte bära mask pga sjukdom.
  Jag tycker inte det ska vara ett krav, men jag kan tycka att det är väl bra att de som kan ha masken och har råd väljer att använda den för oss som inte har den möjligheten. Jag tycker inte man ska bli skuldbelagd om man går till affären utan, att andra stirrar och tycker man är en sämre människa.

 4. Har du underlag för det påståendet? Låter ju galet och tror inte man får förbjuda personal använda skydd. Kanske någon som missförstått något

  • På CDON.Com har jag köpt min tvättbara ansiktsmask som är en polyester ansiktsmask.

 5. Det är skillnad på att bära mask och faktiskt bära masken på rätt sätt!
  Masken skyddar en om den används felaktigt och den skyddar inte heller mer än en liten stund. Skyddet måste bytas vid en nysning/hostning och om näsan börjar rinna, pga att den INTE har något skydd längre. Sedan bildas det i många masker fukt i masken, som inte är godkända eller tillverkade på rätt sätt.
  Detta leder till att masken inte ger något skydd för varken bäraren av den eller utomstående.

  Sedan en liten önskan om att de ska slängas på rätt sätt, inte på parkeringar utanför affärerna. Usch!

  En liten ”kurs” i hur medborgare ska bära mask, av kompetent personal (inte fritidspolitiker) är något jag heller rekommenderar än bara vädjan. För att det ska ha en effekt.

 6. Bra Catarina
  Har undrat länge varför lösgodis fortfarande finns att tillgå. Dess hantering är riktigt snuskigt

 7. Jaa! Så bra! 👌
  Äntligen, nån som vågar säga ifrån och stå för det vi vill höra! Ta alla ansvar och använd munskydd – håll avstånd – stanna hemma vid symptom! Hallå!?
  Hur svårt ska det vara! Bra jobbat Sjvp!

  • ”Följare av restriktioner!”
   Om rådet om munskydd skulle hjälpa ens EN människa att slippa smittan så blir jag glad. Hoppas du och alla andra som anammar enbart FHM:s restriktioner klarar er och får behålla livet i behåll, munskydd på eller ej. Jag vill er bara väl

 8. Finns tyvärr företag i Haparanda som förbjuder anställda att skydda sig i dessa tider. Inte ansvarsfullt mot sin personal.

  • Ingen arbetsgivare har rätt att förbjuda skydd. Alla har rätt att skydda sig själva, sitt liv och sin hälsa. Ta kontakt med Arbetsmiljöverket.

 9. Mycket bra. Äntligen!
  Jag har använt munskydd i offentliga miljöer sedan tidigt i våras. Tyvärr är jag ofta ganska ensam om det. Därför undviker jag butiker och annat så mycket jag kan.

 10. Helt rätt Nanna.
  Har sett företag, inom städ, servicebranshen bär ansiktsmask.
  Tummen upp för ansvarstagande.
  Hoppas alla börjar använda ansiktsmask👍

  • Det borde ha varit krav på munskydd i offentliga miljöer sedan länge även i Sverige.

   Sedan behöver det inte förklaras med att finnarna använder munskydd. Det räcker med smittskyddet.

 11. Varför inte föra dialog med affärerna om att deras personal ska ha munskydd eller visir? Det har de i Torneå. Systembolagets personal har det. Men inte t ex Ica maxi. Där jobbar många personer och där handlar många personer från både Haparanda och Torneå. Varför har inte butikspersonal visir eller munskydd? För deras egen skull och för kundernas. Borde ju ligga i chefernas intresse att skydda sin personal och kunder. Detta borde kommunen också påtala och föra samtal om med de olika butikerna som finns i Haparanda.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.