HB avslöjar. 131 miljoner till inhyrd vårdpersonal

Idag kan HB avslöja Pajala kommuns absolut största upphandling inom socialsektorn. Totalt en kostnad på 131 miljoner kronor inklusive 25 procent moms för tillgång till 30 undersköterskor inhyrda från Bonliva AB under tre år.

HB har tidigare berättat att Pajala betalade totalt 48 miljoner kronor till socionomkonsulter på tre år. Dessa blev orimligt dyra på grund av dåliga avtal och enmanskonsulter som blev mångmiljonärer på några få år. Efter lyckade rekryteringar av egna socionomer håller dessa nu på att avvecklas.

Profesionellt avtal
Läget är dock helt annat när det gäller undersköterskor, alltså den personal som arbetar på golvet i hemtjänsten och särskilda boenden i hela kommunen. Det är omöjligt att rekrytera egna fastanställda undersköterskor. Vårdbolag måste anlitas. Till skillnad från socionomkonsultavtalen har dock detta avtal upprättats i samverkan med kommunen inköpsenhet och avtalet är mycket professionellt skrivet med skydd mot att kostnaderna rusar iväg.

– Vi har just nu 80 sökanden till sommarvikariat. Jag tror att det beror på att vi tidigare beslutat om fördubblade OB-tillägg. Den som exempelvis jobbar ständig natt får 12.000 kronor per månad utöver grundlönen, berättar socialchefen Carin Johansson.

Medianlönen för undersköterskor i kommunal tjänst är 29.900 kronor och det innebär att man som sommarvikarie kan tjäna över 40.000 kronor per månad med ständig nattjänstgöring. Men det lockar inte sökanden till fasta tjänster.

Inte så enkelt
– I första hand gäller det för oss att behålla den personal vi har. Men vi har hög medelålder bland undersköterskor och ytterst svårt att rekrytera ersättare, säger Carin Johansson. Att höja grundlönen som ska underlätta rekrytering är dock inte så enkelt.

– Att hyra in undersköterskor är superdyrt. Men vi kan inte lämna de gamla utan vård och omsorg, säger Carin Johansson. Foto Hasse Mella Stenudd.

– Vi har numera samma problem som Kiruna och Gällivare med gruvor med höga löner. Höjer man lönen för undersköterskor så kan det utlösa ett lönekrig med gruvorna – och vi har inte de resurser som gruvorna har.

Sekretessbelagt
Kommunen slöt 1 november 2024 ett treårigt avtal med Bonliva AB i Stockholm om tillgång till totalt 30 undersköterskor fram till sista oktober 2027. Enligt Carin Johansson är samtliga hemmahörande söder om Norrbotten. Bonliva ordnar bostäder för dem på olika sätt, bland annat hyra av villor som delas av flera sköterskor. Allt ingår i Bonlivas timpris inklusive traktamenten, resor och dylikt.

Timpriset är sekretessbelagt men HB har fått tillgång till Bonlivas faktureringar för olika sköterskor olika veckor. Exempelvis vecka 42, 2024 betalade kommunen 57.546 kronor till Bonliva inklusive moms för en sköterskas jobb. Det motsvarar en månadskostnad på cirka 240.000 kronor. En egen lokalt anställd sköterska som jobbar dagtid kostar cirka 50.000 kronor per månad inklusive arbetsgivaravgifter, semesterlöner, etcetera. Ifall den sköterskan jobbar natt hela tiden så blir kostnaden 62.000 kronor för en månad.

Inhyrd personal kostar 4-5 gånger mer än egna anställda undersköterskor. Foto Pixabay.

4-5 gånger dyrare
Inhyrda undersköterskor från Bonliva kostar alltså mellan fyra och fem gånger mer än egen personal. Kommuner som Pajala sitter i en rävsax och kommunens underskott skenar.

Börsnoterade Bonliva AB är ett av Sveriges största bemanningsföretag inom vård och omsorg. Senaste officiella omsättning 2023 låg på 1,7 miljarder kronor och en koncernvinst på över 100 miljoner kronor.

Är nöjd

Men så har man också råd att hålla Pajala med välutbildade undersköterskor och utan knussel byta ut sköterskor som inte håller måttet. Det har redan gjorts i ett fall.

– Vi är nöjda med Bonliva som har resurser att serva oss med den kvalitet i omsorgen som våra äldre har rätt att få, sammanfattar Carin Johansson. Det kostar visserligen stora pengar, men vad ska vi göra? Gamla kan inte lämnas utan omsorg.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “HB avslöjar. 131 miljoner till inhyrd vårdpersonal

  1. Det är inte det minsta märkligt att en kommun ibland behöver ta in bemanningsföretag. Inte heller är det förvånande att det kan bli dyrare än att anställa egen personal. Det verkligt anmärkningsvärda i det här fallet är att Pajala kommun har tecknat ett avtal med ett bemanningsföretag där kostnaden per undersköterska är nästan dubbelt så hög som vad som anses vara marknadspris. Trots detta höjer inte kommunen på ögonbrynen.

    Upphandlingen föregicks dessutom av flera tveksamheter. Kraven i förfrågningsunderlaget var så pass specifika att de i praktiken endast kunde uppfyllas av ett företag – Bonliva, en av de största aktörerna på marknaden. Faktum är att kraven var mer omfattande än vad Sveriges regioner ställer i sitt nationella avtal. Ett avtal värt miljader. Det är svårt att se detta som en slump, särskilt när just Bonliva uppfyllde kraven perfekt.

    Flera andra bemanningsföretag lämnade in anbud till lägre pris, men valdes ändå bort. Man undrar varför.

    Det är lätt att få känslan av att det här avtalet kan ha varit förutbestämt långt innan några dokument skrevs under. Därför vore det högst rimligt att HBwebben begär ut mejlkonversationerna mellan kommunen och Bonliva från tiden innan avtalet tecknades. Det hade sannolikt blivit mycket intressant läsning – och kanske gett oss medborgare svar på vad som faktiskt pågått bakom kulisserna.

  2. Är utflyttad sedan många år och ser med sorg hur samhällsbygget nedmonteras, bit för bit. När jag växte upp på 70/80 talet flyttade många från Pajala för jobb och utbildning, men det var svårt att komma tillbaka. Man rotar sig någon annan stans, får nya vänner osv. Är man i Pajala, domineras bilden av allt äldre medborgare. Konsekvenserna blir allt mer tydliga, en slags långsam rekyl.

    Det krävs modiga politiker, på alla nivåer, nationellt och regionalt. Mod att våga ta beslut lokalt som inte är populära i dagsläget, men som är ett måste om man ska vända skutan. Nuvarande regering gör ingenting åt problemet, vilket i sig inte är förvånande med tanke på vilka som beslutar om arbetsmarknads- och välfärdspolitiken.

    Man kan inte leva på friluftsliv och gamla minnen, så jag måste tyvärr medge att jag är glad att jag inte bor kvar. Inte just nu i alla fall.

    Pajala och vackra Tornedalen förtjänar ett bättre öde än att avfolkas och sakta dö ut.

    • Lär sommarvikarierna/normal anställda också hur de löser ordentliga fakturor. = ingen personalbrist.

  3. Sedan sköter inte alla konsulter sitt jobb heller. Precis som kommunens egna anställda. Men man höjer dem till skyarna och betalar dem lika skyhöga löner. Fy skäms till alla er som inte värderar sina egna anställda mer. Höj lönen till ordinarie personal och byt ut tjänstemän som inte gör sitt jobb. Som skrämmer bort sina anställda och smutskastar dem.
    Tragiskt och hoppas kommunen granskas ordentligt!!

  4. Detta är ett stort problem i hela landet och ännu svårare är det i nordligaste delen. Men det här har kommunal varnat om för länge sedan, att det är en stor grupp undersköterskor/ sjuksköterskor som kommer att gå i pension som har arbetat i vården. Och det ökar med gamla som behöver boende.
    Men arbetsmiljön, schema, utbildning och lön är fortfarande alldeles för dåligt. Det räcker inte att man höjer pensionsåldern. För i dessa yrken är man utsliten redan vid 60 år.
    Under pandemin så visade utredningen på att det behövs förbättringar och förändringar i äldreomsorgen och vården. Vad har hänt, det är snarare tvärtom, det har blivit ännu sämre. Dels för att det är löner som du inte kan leva på. Ingen rekommenderar heller detta yrke . Utbildningar får ställas in för att man har inga sökande på många platser i Sverige. Vad händer och har redan hänt man tar in personer som inte kan språket och inte har någon utbildning, så ser det ut idag. Dels sätter man inte in vikarier när någon är sjuk och så har du ett schema som är helt omöjligt att få ihop ditt livspussel.
    Enligt mig så behöver man ta stora omtag för att vända detta. För som det är nu är det inte hållbart. Säger som man sa under pandemin, applåder räcker inte.

  5. Eva Tillberg. Vad sa politikerna när du framförde dina förslag? Intressant att höra vad de olika partierna sa. Intressant att även höra dina förslag. Nu har du chansen att ”tala ut”.

    • Höja ob- tillägg, det är gjort, höja lägsta löner, mer inflytande över schemaläggning ( svårt då grundbemanningen ofta inte uppfylls ) betala pensionärer som kan verksamheterna högre lön under semester, de är sällan borta och har delegationer av sköterskor, kanske låta pensionärer fungera som ” mentorer ” för utlandsfödda ….jag är själv pensionär, har jobbat 45 år, har mycket att ge inom vården, varför ska jobba med lägre lön än konsulter ? Dessutom har de högre lön ju längre upp i landet de kommer !
      Inget fel i konsulter, de gör absolut vad som krävs, men varför inte betala egen personal ?
      Ingen kräver samma lön som i gruvan , men höj den ! Många vill jobba i vården, härligt jobb , men se till att det är värt att jobba !

  6. Ändå intressant att man bara anger konkurrensen från gruvan som orsak till att man har svårt att rekrytera. Man skulle ju rimligtvis kunna tro att den bristande arbetsmiljön är en orsak? Om man lyssnar in signalerna från Tärendö exempelvis.

  7. Det kanske är dags för cheferna att ta ansvar och kliva ner på golvet för att täcka upp för sommaren?

  8. Det hår är ingen nyhet för oss som jobbar inom den sociala sektorn, vi visste redan den första sommaren, ” det här kommer att kosta ”…har gett olika förslag för att minska inhyrd personal, men tyvärr , inget gehör från arbetsgivaren.
    Som strutsen har man haft huvudet i sanden och bara kollat budgetåret ut, nu ser vi resultatet, inget förvånande för oss som tydligen inte har någon kompetens för politiskt arbete .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Barnvänligt nyårsfirande 2025

Nyårsafton 2025 kommer att inledas med ett utökat och tidigare firande under dagen. ”Ett jättebra förslag för att kunna utveckla nyårsfirandet”, säger Sofia Söderholm (M), ordförande i kultur och fritidsutskottet. 

Bilder till ny fotovägg efterlystes

Fotoväggen längs Matarengivägen i Övertorneå ska uppdateras. Därför har Övertorneå kommun arrangerat tillfällen för allmänheten att lämna in fotografier för skanning. 

40 år av kultur och beslut

I år är det 40 år sedan Folkets hus-föreningen i Pajala grundades, vilket firades under helgen med allt från filmvisning och teater till café och pubkväll med dansgolv. 

”Gränser utan sjukvård”

John Malmström i Muodoslompolo ramlade på en isfläck och bröt lårbenshalsen. Han fick sitta i skuffen till sin bil och vänta i fyra timmar på svensk ambulans. Det trots att det fanns ambulanser och sjukvård i finska Muonio på tio