fbpx

Hel vecka med prepping

Henry Ollinen, Hemvärnet, Lisette Olsson-Höghäll, Haparanda stads kommunikatör, och Sanna Kallijärvi, sjuksköterska. De visade bland annat vad en "krislåda" bör innehålla. Foto: Eva Spiik

Den nationella och årliga Beredskapsveckan pågår hela veckan ut.

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig.

Under veckan samlas en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats.

I Haparanda har Lottakåren, räddningstjänsten, hemvärnet samt kommunens kommunikatör och mas, medicinskt ansvarig sjuksköterska, träffat allmänheten på stadsbiblioteket för att informera om deras roller och vad som är viktigt att tänka på för var och en: hur man kan förbereda sig.

Under lördagen är det Haparanda stads säkerhetssamordnare, Jonatan Stiglund, som ska ta plats på biblioteket för att träffa allmänheten.

MSB som är initiativtagare har som årets tema valt ”öva”. Bland annat för att övning är effektivt när man vill gå från tanke till handling.

Om kriser slår till i samhället är det bra att ha hemma en krislåda med förnödenheter så man klarar sig minst en vecka. Krislådan kan innehålla bland annat: stormkök, mat, tändstickor, vevradio, ficklampa, flaskor med vatten, husapotek, med mera.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Hel vecka med prepping

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka