fbpx

Hela patan i Kukkola har rasat

Patan, vid Kukkolaforsens turismanläggning, rasade samman i natt och for iväg med forsen. Kvar är endast en mindre del av patan och ett litet serveringsbord som brukar användas på ställningen.

Under natten mot tisdagen rasade hela patan på Kukkolaforsens turismanläggning. Senast det hände i Kukkola var i slutet av 1980-talet. I dagens HB går att läsa att de två yttersta delarna av patan farit iväg med älven natten till måndagen och nu har alltså hela patan rasat, enligt inlägg av familjen Spolander på sociala medier sent igår kväll.

De så kallade patorna är broar som byggs ut i älven. De används för fiske av sik och tillhör byggnadstraditionen i Tornedalen. De första kända patorna vid Torne älv togs i bruk under 1500-talet och början av 1600-talet. Det är ett omfattande arbeta att bygga en pata.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Hela patan i Kukkola har rasat

 1. Tråkigt men visar på vilken kraft vattnet har
  Då man har gått på dessa pator så förstår man vilket konstverk de är /samt med vilken yrkeskunskap dom är byggda

  • Det saknades kunskap hur dessa pator fungerar . Förgävels har kunnigt folk i byn vädjat att plocka ned pattan innan vattnet steg. Man visste att vattnet stiger men endå valde man att titta på istället för aggera. Vattenprognoserna är mycket säkra idag.

   • Lisse23, senast detta hände var för ca 30 år sedan och högt vattenstånd brukar normalt vara vid midsommar. Denna snörika vinter och regn har gjort att det blev en 2:a ”våg”, tråkigt för de som jobbat så hårt….

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Söker samarbeten för fiskeprogram i Tornedalen

Ett tv-program som involverar Torneälven samt andra närliggande älvar i Norrbotten kan eventuellt komma att spelas in i sommar och nästa år. Produktionsteamet söker nu samarbete med  kommuner och lokala företag till programidén.

Broderade sina rötter

– Uppgiften började med att vi skulle ta fram bilder från våra rötter. Jag valde bilden där mormor och jag står på en trappa. För att få fram fler föremål och mer fakta fick jag kontakta släkten, säger Ann-Christine Haupt.

Vargen härjade bland renarna

Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar har följt en varg i spåren som skingrat renhjordar och dödat reflexmässigt. Hade Länsstyrelsen låtit samebyarna själv sköta skyddsjakten hade man redan kunnat utlysa julefrid, menar renskötaren Lasse Uusitalo måndag förmiddag.