fbpx

Hela patan i Kukkola har rasat

Patan, vid Kukkolaforsens turismanläggning, rasade samman i natt och for iväg med forsen. Kvar är endast en mindre del av patan och ett litet serveringsbord som brukar användas på ställningen.

Under natten mot tisdagen rasade hela patan på Kukkolaforsens turismanläggning. Senast det hände i Kukkola var i slutet av 1980-talet. I dagens HB går att läsa att de två yttersta delarna av patan farit iväg med älven natten till måndagen och nu har alltså hela patan rasat, enligt inlägg av familjen Spolander på sociala medier sent igår kväll.

De så kallade patorna är broar som byggs ut i älven. De används för fiske av sik och tillhör byggnadstraditionen i Tornedalen. De första kända patorna vid Torne älv togs i bruk under 1500-talet och början av 1600-talet. Det är ett omfattande arbeta att bygga en pata.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Hela patan i Kukkola har rasat

 1. Tråkigt men visar på vilken kraft vattnet har
  Då man har gått på dessa pator så förstår man vilket konstverk de är /samt med vilken yrkeskunskap dom är byggda

  • Det saknades kunskap hur dessa pator fungerar . Förgävels har kunnigt folk i byn vädjat att plocka ned pattan innan vattnet steg. Man visste att vattnet stiger men endå valde man att titta på istället för aggera. Vattenprognoserna är mycket säkra idag.

   • Lisse23, senast detta hände var för ca 30 år sedan och högt vattenstånd brukar normalt vara vid midsommar. Denna snörika vinter och regn har gjort att det blev en 2:a ”våg”, tråkigt för de som jobbat så hårt….

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN