fbpx

Hietaniemi kyrka har brunnit ner

Natten mot tisdag fick SOS larm om att Hietaniemi kyrka i Hedenäset, Övertorneå kommun, brinner.

Larmet kom vid tretiden, och trots att tio räddningsenheter har deltagit i släckningsarbetet har den gamla träkyrkan inte gått att rädda.

Enligt räddningschefen Roland Mäki stod hela klockstapeln i lågor när räddningstjänsten anlände.

– När vi hade lämnat stationen såg vi från flera mil innan vi kom fram att det brinner ordentligt, säger Roland Mäki till HB på tisdagsmorgonen.

Styrkor från Övertorneå, Karungi, Haparanda, Kalix och finska Ylitornio var på plats för att försöka rädda kyrkan.

–Vi har kämpat i några timmar, men till slut fick vi ge vika, säger Roland Mäki.

Polis har varit på plats för att biträda räddningstjänst. Det finns ingen information om att någon person ska ha kommit till skada.

Polisen misstänker inget brott i samband med branden.

Enligt information av Norrbottens museum uppfördes Hietaniemi kyrka år 1746. ”Inne i kyrkan finns fantastiska träsnideriarbeten i barock, mustigt färgsatta och delvis försilvrade och förgyllda”. Vad som har gått att rädda är ännu oklart.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Hietaniemi kyrka har brunnit ner

  1. Vi är många som har svårt att bearbeta sorgen efter branden. Ett besked om orsaken är viktig för oss och hjälper oss att komma över det hemska. En brandplatsutredning görs ju alltid vid bränder och redovisas offentligt. Men i detta fall är det tyst.

  2. Varför dröjer orsaken till branden? Har det gjorts en ordentlig brandplatsutredning? Inget brott bakom branden enligt polisens uppgifter till lokalradion endast några timmar efter att branden upptäcktes. Vad var då orsaken till branden?

  3. Hade kyrkan samt klockstapeln inget brandlarmssystem samt sprinklersystem, var det en fjärrstyrd drönare? Var det inte prat kring försommaren om en hämndaktion mot Sverige för att Sverige tillåter koranbrännare.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka