fbpx

Hietaniemi kyrka har brunnit ner

Natten mot tisdag fick SOS larm om att Hietaniemi kyrka i Hedenäset, Övertorneå kommun, brinner.

Larmet kom vid tretiden, och trots att tio räddningsenheter har deltagit i släckningsarbetet har den gamla träkyrkan inte gått att rädda.

Enligt räddningschefen Roland Mäki stod hela klockstapeln i lågor när räddningstjänsten anlände.

– När vi hade lämnat stationen såg vi från flera mil innan vi kom fram att det brinner ordentligt, säger Roland Mäki till HB på tisdagsmorgonen.

Styrkor från Övertorneå, Karungi, Haparanda, Kalix och finska Ylitornio var på plats för att försöka rädda kyrkan.

–Vi har kämpat i några timmar, men till slut fick vi ge vika, säger Roland Mäki.

Polis har varit på plats för att biträda räddningstjänst. Det finns ingen information om att någon person ska ha kommit till skada.

Polisen misstänker inget brott i samband med branden.

Enligt information av Norrbottens museum uppfördes Hietaniemi kyrka år 1746. ”Inne i kyrkan finns fantastiska träsnideriarbeten i barock, mustigt färgsatta och delvis försilvrade och förgyllda”. Vad som har gått att rädda är ännu oklart.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Hietaniemi kyrka har brunnit ner

  1. Vi är många som har svårt att bearbeta sorgen efter branden. Ett besked om orsaken är viktig för oss och hjälper oss att komma över det hemska. En brandplatsutredning görs ju alltid vid bränder och redovisas offentligt. Men i detta fall är det tyst.

  2. Varför dröjer orsaken till branden? Har det gjorts en ordentlig brandplatsutredning? Inget brott bakom branden enligt polisens uppgifter till lokalradion endast några timmar efter att branden upptäcktes. Vad var då orsaken till branden?

  3. Hade kyrkan samt klockstapeln inget brandlarmssystem samt sprinklersystem, var det en fjärrstyrd drönare? Var det inte prat kring försommaren om en hämndaktion mot Sverige för att Sverige tillåter koranbrännare.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Två nya mästare i hästdressyr

Filippa Pirinen och Ella Matila är två unga medlemmar i Haparanda Ryttare som har vunnit varsin klass i DM och Norrlandsmästerskapet i hästdressyr. 

Marsch för rätten att vara sig själv

Årets Pride-tåg avgick från Torneå och landade i Haparanda under lördagsförmiddagen.HB besöker ett familjeevent med allvarliga undertoner. 

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger