fbpx

Höjt resebidrag och järnvägssatsning

Regionfullmäktige godkände i torsdags Region Norrbottens delårsrapport per augusti 2022, samt även patientnämndens och regionala utvecklingsnämndens delårsrapporter.

I övrigt beslutade regionfullmäktige bland annat att höja resebidraget för resor i samband med tandvårdsbesök med egen bil från 15 kronor till 18,50 kronor per mil.

Fullmäktige beslutade också att anta den länsgemensamma strategin Tillsammans för Nära vård i Norrbotten. Syftet med strategin är att den ska bidra till att skapa en god hälsa och välbefinnande i befolkningen där individens egen kraft tas tillvara.

Grönt ljus fick även en kulturplan och en länstransportplan.

Vidare bifölls en motion av Glenn Berggård (V) om infrastruktur och järnväg. Beslutet innebär att järnväg mellan Svappavaara- Kaunisvaara- Kolari ska vara ett prioriterat infrastrukturprojekt. Men också att Region Norrbotten snarast ska uppvakta både på nationell och EU-nivå så Trafikverket kan få det finansierade uppdraget att påbörja planering, projektering och byggande av järnvägen.

En motion av (SD) om att lägga ned persontågstrafiken på sträckorna Luleå-Boden och Luleå-Haparanda fick däremot avslag.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Höjt resebidrag och järnvägssatsning

  1. Idag får patienter åka kors och tvärs för vård. Milen med egen bil ska vara 84 km enkel väg för att få ersättning. Det borde sänkas när det inte är lika vård för alla.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.