fbpx

Hon vill stämma finska staten

KAUNISJOENSUU: Lena Lahti, som driver Ica-Lahtis i Kunisjoensuu, låter nu en jurist undersöka möjligheterna att stämma den finska staten för förlorade förtjänster på grund av att det inte råder likvärdiga bestämmelser vad beträffar varuleveranser till Finland vid de olika gränsövergångarna I Tornedalen.

Lena Lathi med sin affär intill den bro som går över Muonioälven mot Finland, blev kontaktad av en jurist som säger att det finns goda möjligheter för henne att stämma den finska staten för en godtycklig tolkning av gällande lag.

– Finns det möjlighet att stämma dem så gör jag det. Vi har inte fått leverera varor medan handlare längs efter samma gräns, i Haparanda och Övertorneå, gjort det hela tiden, säger Lena Lahti.

Om det kan konstateras att de finska gränsmyndigheterna på ett felaktigt och lagstridigt sätt behandlat hennes verksamhet vid gränsälven ämnar hon i så fall begära ersättning för förlorade intäkter

– Det är samma landsgräns och de borde behandla oss lika och inte vara så godtyckliga som de varit. Hon beskriver ett par fall från dagen innan då en person inte fick åka över till finska Kolari för att uträtta bankärenden medan en annan person, samma dag, fick åka över och beställa tid hos frissan.

Lena Lahti har begärt ett skriftligt tillstånd från gränsbevakningsmyndigheten  från torsdag, då det införs lättnader i bestämmelserna över gränsöverfart och varutransporter, om att hon utan hinder ska kunna skicka över varor från sin butik till Finland.

– De har uppgett att de inte kan ge ett sådant tillstånd. För en månad sedan nekades jag att skicka varor till Finland på grund av att jag saknade ett sådant tillstånd. Vi får se hur det blir. Vi har i alla fall satsat på en annons för 3000 kronor i finsk media om att vi återupptar transporterna till våra finska kunder.

– Till syvende och sist verkar det vara den som råkar arbeta vid gränsbevakningen just den dagen som bestämmer, säger Lena Lahti.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Hon vill stämma finska staten

  1. Bra Lena! Du gör helt rätt, men jag blir mkt förvånad om du får någon förståelse från finska regeringen. Läser just nu i finska Yle,s text tv att Finland flyttat en hel del gränsjägare från gränsen mot icke ”Schengenland” i öst till gränsen mot Sverige och Norge i väst. Det är med sorg jag läser allt detta. Kommer de att patrullera även med båt? I så fall kan man hoppas att de, liksom kommande laxfiskare kan hålla reda på var djupfåran går. Det sägs att gränsen följer den. Allt detta låter mycket hemskt i mångas öron. Vår fina gräns och ”grannsämja” har verkligen fått sig en riktig törn som kanske aldrig mer blir sig lik igen. Vi får verkligen hoppas att den nu pågående negativa känslan mellan våra länder och folkslag inte blir som det blev i ”forna Jugoslavien”. Vem vet?/Sorgligt!

  2. Finska staten kan icke bestämma. Det är gränsjägaren- eller den enskilda tullaren som bestämmer i republiken.

  3. Då får nog även Systembolaget och snus- och cigarettgrossisterna efter gränsen också stämma finska staten eftersom större delen av deras kundunderlag inte kan komma över gränsen och handla.

  4. Lycka till Lena. Hur kan det vara möjligt att däckförsäljningen från Kolari till Pajala är tillåten? Vad sjutton är skillnaden att du får frakta matkassar till Kolari? Så jävla orättvist. Jag…och många andra håller tummar och tår för att du lyckas. Någon rättvisa måste det finnas…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.