fbpx

Hundrivna renar ett problem för samebyar

En ren blev riven av en hund i en by i Tornedalen. Renen avlivades på grund av svåra skador.

Ovan nämnda händelse hör inte till ovanligheterna och en orolig person, från en sameby i Tornedalen, vill göra hundägare uppmärksamma och aktsamma när de vistas i naturen.

Personen som kontaktar HB ser allvarligt på problemet men vill inte peka ut någon hundägare.

– Det här är ett problem för alla samebyar, säger han och uppger att det händer årligen att en ren blir riven av en hund.

Han uppger att renar går där det är enklast att ta sig fram. Det betyder att de söker sig till bland annat skoterspår och skidspår – där även folk vistas med hundar.

– Renar går på alla möjliga spår. Jag vill inte peka ut någon utan varna och uppmana hundägare att vara observanta och aktsamma. Det är ju inte kul för varken hunden eller hundägaren när sådant händer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Hundrivna renar ett problem för samebyar

  1. ja det där med hundägarna, ibland skulle man tro att det är hunden som är ute med ägaren för det är hunden som bestämmer vart den ska och får skita och pinka, MÅNGA AV HUNDÄGARNA SKULLE INTE FÅ HA HUND

  2. Ja, tyvärr så släpper hundägarna hundar lösa, så gör vår granne. Hunden pinkar ner andras gårdar och trappor. Skäms ni som släpper lös era hundar och tror att ni har bra koll på hunden

    • Renarna släpps ju också lösa och springer runt på vägarna. Renägarna verkar då inte bry sig särskilt mycket om att renarna blir överkörda. Själv skulle jag inte släppa min hund, främst på grund av riskerna i trafiken. Att grannens vovve kommer hit ibland och pinkar stör mig däremot inte alls. Den är så trevlig, så.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.