fbpx

Hundrivna renar ett problem för samebyar

En ren blev riven av en hund i en by i Tornedalen. Renen avlivades på grund av svåra skador.

Ovan nämnda händelse hör inte till ovanligheterna och en orolig person, från en sameby i Tornedalen, vill göra hundägare uppmärksamma och aktsamma när de vistas i naturen.

Personen som kontaktar HB ser allvarligt på problemet men vill inte peka ut någon hundägare.

– Det här är ett problem för alla samebyar, säger han och uppger att det händer årligen att en ren blir riven av en hund.

Han uppger att renar går där det är enklast att ta sig fram. Det betyder att de söker sig till bland annat skoterspår och skidspår – där även folk vistas med hundar.

– Renar går på alla möjliga spår. Jag vill inte peka ut någon utan varna och uppmana hundägare att vara observanta och aktsamma. Det är ju inte kul för varken hunden eller hundägaren när sådant händer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Hundrivna renar ett problem för samebyar

  1. ja det där med hundägarna, ibland skulle man tro att det är hunden som är ute med ägaren för det är hunden som bestämmer vart den ska och får skita och pinka, MÅNGA AV HUNDÄGARNA SKULLE INTE FÅ HA HUND

  2. Ja, tyvärr så släpper hundägarna hundar lösa, så gör vår granne. Hunden pinkar ner andras gårdar och trappor. Skäms ni som släpper lös era hundar och tror att ni har bra koll på hunden

    • Renarna släpps ju också lösa och springer runt på vägarna. Renägarna verkar då inte bry sig särskilt mycket om att renarna blir överkörda. Själv skulle jag inte släppa min hund, främst på grund av riskerna i trafiken. Att grannens vovve kommer hit ibland och pinkar stör mig däremot inte alls. Den är så trevlig, så.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.