fbpx

Hundrivna renar ett problem för samebyar

En ren blev riven av en hund i en by i Tornedalen. Renen avlivades på grund av svåra skador.

Ovan nämnda händelse hör inte till ovanligheterna och en orolig person, från en sameby i Tornedalen, vill göra hundägare uppmärksamma och aktsamma när de vistas i naturen.

Personen som kontaktar HB ser allvarligt på problemet men vill inte peka ut någon hundägare.

– Det här är ett problem för alla samebyar, säger han och uppger att det händer årligen att en ren blir riven av en hund.

Han uppger att renar går där det är enklast att ta sig fram. Det betyder att de söker sig till bland annat skoterspår och skidspår – där även folk vistas med hundar.

– Renar går på alla möjliga spår. Jag vill inte peka ut någon utan varna och uppmana hundägare att vara observanta och aktsamma. Det är ju inte kul för varken hunden eller hundägaren när sådant händer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Hundrivna renar ett problem för samebyar

  1. ja det där med hundägarna, ibland skulle man tro att det är hunden som är ute med ägaren för det är hunden som bestämmer vart den ska och får skita och pinka, MÅNGA AV HUNDÄGARNA SKULLE INTE FÅ HA HUND

  2. Ja, tyvärr så släpper hundägarna hundar lösa, så gör vår granne. Hunden pinkar ner andras gårdar och trappor. Skäms ni som släpper lös era hundar och tror att ni har bra koll på hunden

    • Renarna släpps ju också lösa och springer runt på vägarna. Renägarna verkar då inte bry sig särskilt mycket om att renarna blir överkörda. Själv skulle jag inte släppa min hund, främst på grund av riskerna i trafiken. Att grannens vovve kommer hit ibland och pinkar stör mig däremot inte alls. Den är så trevlig, så.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN