fbpx

I dag firas Tornedalingarnas dag

Den 15 juli infaller Tornedalingarnas egen dag och då hissas Meänflaku upp runt om i landet.

Dagen har firats sedan år 2007, på initiativ av författaren Bengt Pohjanen.

I år, när allt är annorlunda i och med coronapandemin, blir det sparsammare med aktiviteter. Men i Övertorneå kommer dock  dagen att genomföras med flagghissning, högtidstal och sång vid Tornedalens folkhögskola.

Vidare bjuder Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T, in firare till ett digitalt café med bland annat kulturstipendieutdelning, sång och musik (vilket kan nås genom en länk via föreningens hemsida)

– Dessutom blir det tal av kulturministern Amanda Lind, berättar Maja Mella, verksamhetsledare på STR-T, för Haparandabladet.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “I dag firas Tornedalingarnas dag

  1. Visst, grattis och en trevlig dag för oss eller de som identifierar sig som tornedalingar. Undrar dock om detta med minoritetstänk osv främst är en svensk företeelse, eller om även boende i finska Tornionlaakso är med på detta? Såvitt jag vet pratar finnarna på deras sida av älven inte meänkieli, utan mer riksfinska, och deras band mot Finland är såvitt jag definitivt upplevt betydligt starkare än mot något gränsöverskridande tornedalskt? Inte för att lägga sordi på festen, men ”mie vain hunteraa..”

  2. Önskar att Haparandabor kunde fira Tornedalningarnas dag med att sätta blommor och hjärtan i stängslet på gränsen till Torneå. Som ett fredstecken. Låt inte osämjan mellan grannfolk sprida sig som kvickroten.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Söker samarbeten för fiskeprogram i Tornedalen

Ett tv-program som involverar Torneälven samt andra närliggande älvar i Norrbotten kan eventuellt komma att spelas in i sommar och nästa år. Produktionsteamet söker nu samarbete med  kommuner och lokala företag till programidén.

Broderade sina rötter

– Uppgiften började med att vi skulle ta fram bilder från våra rötter. Jag valde bilden där mormor och jag står på en trappa. För att få fram fler föremål och mer fakta fick jag kontakta släkten, säger Ann-Christine Haupt.

Vargen härjade bland renarna

Korju-, Tärendö- och Sattajärvi samebyar har följt en varg i spåren som skingrat renhjordar och dödat reflexmässigt. Hade Länsstyrelsen låtit samebyarna själv sköta skyddsjakten hade man redan kunnat utlysa julefrid, menar renskötaren Lasse Uusitalo måndag förmiddag.