fbpx

I dag firas Tornedalingarnas dag

Den 15 juli infaller Tornedalingarnas egen dag och då hissas Meänflaku upp runt om i landet.

Dagen har firats sedan år 2007, på initiativ av författaren Bengt Pohjanen.

I år, när allt är annorlunda i och med coronapandemin, blir det sparsammare med aktiviteter. Men i Övertorneå kommer dock  dagen att genomföras med flagghissning, högtidstal och sång vid Tornedalens folkhögskola.

Vidare bjuder Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T, in firare till ett digitalt café med bland annat kulturstipendieutdelning, sång och musik (vilket kan nås genom en länk via föreningens hemsida)

– Dessutom blir det tal av kulturministern Amanda Lind, berättar Maja Mella, verksamhetsledare på STR-T, för Haparandabladet.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “I dag firas Tornedalingarnas dag

  1. Visst, grattis och en trevlig dag för oss eller de som identifierar sig som tornedalingar. Undrar dock om detta med minoritetstänk osv främst är en svensk företeelse, eller om även boende i finska Tornionlaakso är med på detta? Såvitt jag vet pratar finnarna på deras sida av älven inte meänkieli, utan mer riksfinska, och deras band mot Finland är såvitt jag definitivt upplevt betydligt starkare än mot något gränsöverskridande tornedalskt? Inte för att lägga sordi på festen, men ”mie vain hunteraa..”

  2. Önskar att Haparandabor kunde fira Tornedalningarnas dag med att sätta blommor och hjärtan i stängslet på gränsen till Torneå. Som ett fredstecken. Låt inte osämjan mellan grannfolk sprida sig som kvickroten.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).