fbpx

I dag firas Tornedalingarnas dag

Den 15 juli infaller Tornedalingarnas egen dag och då hissas Meänflaku upp runt om i landet.

Dagen har firats sedan år 2007, på initiativ av författaren Bengt Pohjanen.

I år, när allt är annorlunda i och med coronapandemin, blir det sparsammare med aktiviteter. Men i Övertorneå kommer dock  dagen att genomföras med flagghissning, högtidstal och sång vid Tornedalens folkhögskola.

Vidare bjuder Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T, in firare till ett digitalt café med bland annat kulturstipendieutdelning, sång och musik (vilket kan nås genom en länk via föreningens hemsida)

– Dessutom blir det tal av kulturministern Amanda Lind, berättar Maja Mella, verksamhetsledare på STR-T, för Haparandabladet.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “I dag firas Tornedalingarnas dag

  1. Visst, grattis och en trevlig dag för oss eller de som identifierar sig som tornedalingar. Undrar dock om detta med minoritetstänk osv främst är en svensk företeelse, eller om även boende i finska Tornionlaakso är med på detta? Såvitt jag vet pratar finnarna på deras sida av älven inte meänkieli, utan mer riksfinska, och deras band mot Finland är såvitt jag definitivt upplevt betydligt starkare än mot något gränsöverskridande tornedalskt? Inte för att lägga sordi på festen, men ”mie vain hunteraa..”

  2. Önskar att Haparandabor kunde fira Tornedalningarnas dag med att sätta blommor och hjärtan i stängslet på gränsen till Torneå. Som ett fredstecken. Låt inte osämjan mellan grannfolk sprida sig som kvickroten.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Här svälter älgarna ihjäl

Stora flockar av älgar på Haparanda Sandskär fortsätter att svälta ihjäl. Varje år hittas ett antal kadaver efter älg som svultit till döds

Projekt för att få fisk till avloppsdike

Trafikverket byter vägtrumma i Kainulasjärvi för att avlägsna vandringshinder för fisk och levande organismer. Arbetet beräknas kosta uppåt 2,5 miljoner kronor. – Det blir ingen fisk, det är ett avloppsdike, hävdar byborna.

Jättesatsning på turism på Luppioberget

Bygglovshandlingar är inlämnade till Övertorneå kommun och Tillväxtverket har gett klartecken för 50 miljoner kronor. – När snön smälter börjar vi med att slå upp plintarna till stugorna och den 18 december i år kommer de första gästerna, säger Johan Väisänen.