I dag tänder vi ljus vid graven

Under alla djurhelgonsdag minns vi de fyrbenta vännerna vi saknar. Foto: Anneli Sundbom

I dag är det Alla helgons dag och överallt runt om i landet tänds ljus vid gravar denna helg.

Allhelgonahelgen minns och hedrar vi nära och kära som dött genom att tända ljus vid deras gravar. Seden att tända ljus vid gravarna under allhelgonahelgen kom till Sverige i början av 1900-talet.

Redan på 1100-talet när kristendomen var ny i Sverige finns noteringar om att Allhelgonadagen var en helgdag. Dagen är en av de äldre kristna helgdagar vi känner till i Sverige.

Allhelgonadagen avskaffades dock som helgdag 1772.

Helgdag åter igen

Eftersom det fanns en snedfördelning av högtider under året, med för många helgdagar på våren och för få på hösten fanns  ett intresse att på nytt göra allhelgonadagen till helgdag.

Men istället för att alltid vara den 1 november, som det varit tidigare, beslutades 1953 att helgdagen i stället  skulle vara på  lördagen som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november.

Eftersom 1 november fortsatte att kallas Allhelgonadagen fast den inte längre var en helgdag kallades den nya helgdagen i stället för Alla helgons dag.

Dagen med snarlikt namn Allhelgonadagen finns fortfarande kvar och är alltid den 1 november och är fortfarande en vanlig vardag.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

40 år av kultur och beslut

I år är det 40 år sedan Folkets hus-föreningen i Pajala grundades, vilket firades under helgen med allt från filmvisning och teater till café och pubkväll med dansgolv. 

”Gränser utan sjukvård”

John Malmström i Muodoslompolo ramlade på en isfläck och bröt lårbenshalsen. Han fick sitta i skuffen till sin bil och vänta i fyra timmar på svensk ambulans. Det trots att det fanns ambulanser och sjukvård i finska Muonio på tio

Populärt att plugga på landets enda skomakarutbildning

Skomakarutbildningen i Hedenäset, som är en del av Utbildning Nords utbud, är så pass populär att det nu är kö för att börja utbildningen. HB gjorde ett besök på Nordisk reparationsskomakare, Sveriges enda skomakarutbildning. 

Unga nöjda med EU-beslut

EU har beslutat att inte höja åldersgränsen för tillstånd att köra A-traktor från 15 till 16 år.