fbpx

Ida Karkiainen i blåsväder för gammal bild

Det blåser kring nyutnämnda civilministern Ida Karkiainen (S) på grund av en bild från hennes tonårstid.

Efter att den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag lagt ut en bild på en ung Ida Karkiainen där det ser ut som att hon gör en Hitlerhälsning har hennes avsikt ifrågasatts.

Till SVT Nyheter Norrbotten har hon förklarat att hon inte har något minne av att hon ska ha gjort en sådan gest.

”Jag förstår hur det ser ut, men jag har aldrig gjort något sånt i syfte att sympatisera med en så avskyvärd ideologi som nazismen”, säger Karkiainen och tillägger att om hon har gjort en sådan gest så har syftet varit att förlöjliga eller ironisera den.

I en skriftlig kommentar till Haparandabladet uppger hon också ”Jag har alltid varit trygg med mina värderingar om alla människors lika värde, stått upp mot rasism och sagt ifrån. Det kan alla som känner mig bekräfta. Det är därför jag är socialdemokrat”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

62 kommentarer på “Ida Karkiainen i blåsväder för gammal bild

 1. Vilken hemsk bild SVD ger om Haparanda och haparandaborna. Men å andra sidan: Reportern kanske ser verkligheten, hon är ju utomstående. Ser med objektiva ögon.

 2. SVD har idag publicerat ett långt reportage om Haparanda. Reportern Karin Thurfjell har intervjuat socialdemokraten Nina Waara mm.Waara konstaterar att: ”Haparanda är en socioekonomiskt utsatt kommun. Det är låg medelinkomst, hög barnfattigdom. Vi ligger i topp på många sämsta-listor.” Waara nämner även hög alkoholkonsumtion och problem med mäns våld mot kvinnor.
  Reportern konstaterar i slutet :”Vid E-4:ans och Sveriges ände ligger Haparanda. Men folk här I Haparanda, över hundra mil från Stockholm, hävdar med emfas, att det i själva verket är Haparanda som ligger centralt och Stockholm avsides.”
  Man undrar.

 3. Örjan Pekka använder ofta ordet blåbruna om M, KD och SD. Hur kan Haparandabladet i så fall påstå sig vara oberoende provinciell?

  • Petrus, HB och ledarspalten är inte politiskt neutral. Det är kraftig slagsida mot nåt slags rödgrönliberal opportunism, troligen närmast C. En sån som jag som inte tycker nuvarande regim bedriver bra politik utan föredrar oppositionen stämplas av HB som brunskjorta eller möjligen ”syltrygg” ifall jag kan tänka mig att SD får inflytande i de frågor de har poänger. Eftersom jag inte vill betala för att kallas ”brunskjorta” eller ”syltrygg” kommer min prenumeration på HB sägas upp. Det kommer bli en smutsig valrörelse, främst tack vare sossarna och dess anhängare, själv får jag väl avsluta mitt sista inlägg med att citera Raubtier: ”Låt napalmen regna ner”….god jul till hb och alla andra.

   • God Jul till dig också, och hoppas att du kan lockas tillbaka av vår nyhetsbevakning som inte påverkas av ledarsidans inriktning. Brunskjorta och syltrygg är begrepp som vi aldrig använt så vitt jag vet.

 4. Hur vet man att det är extremhögern som ligger bakom historierna om Karkiainen? Har inte sett bevis på det.

  • Det är ju hennes eget handlande. Annars så hade det inte funnits något att skriva om.
   Oavsett vem som har börjat skriva om det.

   • Men … Det ser ju inte ens ut som något heilande? Mer som en ”Wohoo, party!”-gest av något slag.

 5. All heder åt Sven Tornberg. Att som icke Sosse stödja Ida K. är stort och hedrande, mot extrem högerns ”drev” att vinna politiska poäng!

 6. Är HB verkligen opolitisk? Nu tillåter HB att man länkar till externa källor i kommentarerna. E tillåts länka till Expo.se. Jag skulle en gång, för inte länge sedan, länka till en sida på SVT.se men då fick jag veta att min kommentar inte publiceras för att jag inkluderat en länk till en annan sida. Den sidan på SVT hade en nyhet som inte var positiv för socialdemokraterna. Har HB ändrat sina regler eller beror det på åsikterna?

  • Nu är länken borta. Vi har ingen möjlighet att kolla upp allt som länkas, dessutom kan innehållet ändras senare, så därför undviker vi helst länkar i kommentarer.

   • Axel, inget svar är också ett svar på mina frågor. Ni publicerar inga kommentarer per automatik, de granskas innan, så varför släppte ni länk till expo.se men inte till svt.se? För mig förefaller det som politiska skäl, en artikel som är negativ för S släpps inte fram. Men om man länkar till en artikel som beskriver negativt om SD:s historia så får den länken publiceras.

   • Min avsikt var att ha med källhänvisning, då hela kommentaren är ett citat från expo.se.
    Sverigedemokraterna är obekväma med Expos granskningar av dem, jag har dock aldrig sett granskningarna bemötas i sak. Däremot har expos granskningar lett till åtskilliga uteslutningar av politiker i periferin (högre upp i hierarkin får jobba mer undanskymt under en tid).
    Expo har en utmärkt faktabank för alla som vill veta mera, ett tips för alla som vill debattera om SD.

    • Ja, det är helt rätt tänkt. Problemet blir bara för oss som ska moderera kommentarerna. jag tänker att de som vill hitta kan göra det med en enkel googling.

  • Peckab: Jag vet inte vad E ville ha sagt med detta, det framlades inget bevis. Att dra alla över samma kam verkar vara E prioritet. Varför inte behandla alla lika. Det är säkert svårt för E.

 7. Bästa Ida Karkiainen och Sven Erik Bucht! …båda bördiga från lilla gränsstadsområdet Haparanda. Ett område där missunnsamheten fått fäste hos en del som vill ut i etern. Som tornedaling, icke bördig från Ert område, har jag med sorgligt vemod kunnat följa hur ”Jantelagen” , avundsjukan och bitterheten bitit sig fast bland en del av folket i Er närhet. Tyvärr är det ju vida känt att en del människor kan absolut inte glädjas över andras välgång, utan de måste på alla sätt och vis försöka kämpa med att få dem som lyckas åter ner till deras egen nivå. Missunnsamhet beror tyvärr ofta på sitt eget ”misslyckande”. All välgång önskar jag till dig Ida!

  • Har ingenting med missundsamhet eller misslyckade att göra. Jag har mer universitetspoäng i bagaget än många på detta forum. Men att göra skillnad på människor och människor är ingenting som jag kan se som godtagbart. Ida har arbetat hårt för framgång och förtjänar det. Det är bara resonemanget som bl.a du framför som är ett misslyckande.

 8. Vilket drev? Tredje statsmaktens uppgift i en demokrati är att granska makten. Det måste man tåla som minister annars är man inte redo för ämbetet. Attacken från kommunalrådet mot media genom kommunens social medium är grovt odemokratiskt

 9. Att kommunalrådet tar sig friheten att kampanja på kommunens sida för sitt eget parti är Inte OK!!
  Var finns oppositionen? Vad säger ni om hans beteende?
  Jag trodde vi hade demokrati i landet, men i Haparanda verkar det råda diktatur!? Sen må det vara Magdas ensak att avgöra vad hon ska göra med Ida K efter allt som framkommit, men i kommunen måste vi hursomhelst hålla oss till regler för vad som är rätt och fel. Och fel har Sven Tornberg gjort nu och det straffar sig.

 10. Skamligt att Sven Tornberg använder Haparanda Stads sociala medier för egna politiska åsikter! Jag är medborgare och skattebetalare i Haparanda och har rätt att erhålla en opartisk information från kommunens informationssidor!
  Kommunalrådet har all rätt att ha sina kampanjer på egna sidor – men policyn för kommunens information till medborgare måste väl ändå vara att ge opartisk info?
  Omdömeslöst!

 11. Om vi bortser från bilden på henne som 15-åring, (som ju alla verkar vara överens om kunde varit en bild på vilken busig tonåring som helst?) så hänger sydstatsflaggan de facto i sambons replokal och finns på sambons kläder – som hon ju har också erkänt – och hon har rest med bandet på deras turnéer.

 12. Magdalena sade ju att för hälsans skull måste vi sluta med kramhälsningar. Hon får väl se till att alla regeringens ministrar börjar Heila i stället det är åtminstone något hälsosammare.

 13. Men herregud, vem gjorde inte ”dumma grejer” när man var ung? Hon var ju för fasiken 15 år på bilden! Nu är det någon som har varit avundsjuk på hennes framgång och valt att skicka in en bild på henne när hon var 15 år, patetiskt, människor är tragiska varelser, finns inga gränser på människans avundsjuka…

  • Nice: Självklart, håller med. Men behandla alla lika. Det är bara det jag som medmänniska kräver. Det tror jag att alla vill oavsett politisk hemvist.

 14. Det är inte så konstigt om Ida blir stressad och börjar skylla på det ena och det andra. Det otroliga är att inte statsministern direkt satte in en expert i att kommunicera ut ”rätt” information. Regeringskansliet har ju kommunikatörer i 100-tal som skulle ”på sekunden” ha kunnat få ut ”rätt” information. En utomstående expert i kommunikation sa att man bör riva av plåstret på en gång innan man tjorvar in sig i det ena och det andra. Nu har Ida gått ut och skyllt på högerextrema. Massmedia har nu en tidig julklapp, tack vare en väldigt amatörmässig hantering av hela saken. Vem gick ut med fotot?

 15. Nu är det väl så att Karkiainen inte endast är kommunalrådets civilminister utan ska representera hela Sverige. Mycket bra att media granskar det här och ställer kritiska frågor. Makten ska granskas. Media har väl inte heller påstått att Karkiainen är nazist. Kommunalrådet väljer att publicera egna åsikter på Haparanda kommuns facebook vilket är olämpligt.

 16. Idag gjorde ministern en fokusförskjutare. Det var ett ”högerextremt drev” mot henne. Fantastiskt.

  • Det är ju precis vad det är, ett drev från högerextrema. Istället för att försvara sin egen nazism så går de högerextrema ut och anklagar alla andra för att vara nazister. Och speciellt socialdemokrater ska utgöra måltavlan och anklagas för att vara nazister
   Ett mycket använt vapen för att skifta fokus från SD-anhängares ”bravader” och samtidigt på sikt normalisera högerextremismen och slippa att själva bli anklagade för sina nazistiska böjelser.

   • Knapsu: Fokusföskjutning igen. Det är andras fel att ministern viftat med höger handen. Självklart, socialdemokrater är ofelbara.

 17. Hur är det med måttstockarna, vad är det som mäts?
  Då ämnet är Hitlerhälsning handlar det väl om hur väl Hitlers gärning utförs?
  Hitlers främsta förmåga var att skapa politisk framgång genom syndabocksretorik, att sprida fördomar om hederliga människor. Att välja ut minoriteter som skulle misskrediteras.
  Ida Karkiainen får väl ses som en profilerad socialdemokrat. Jämfört med vilken profilerad Sverigedemokrat som helst så ligger hon hopplöst efter i loppet. Som jag ser det deltar hon inte ens i racet.

  • E: Men då är det olika måttstockar. Vi gör skillnad på människor och människor. Ponera att en SD:are eller högerpolitiker hade viftat med armarna i sin ungdom. De hade blivit utslutna på livstid. Människor förändras genom livet och får andra värderingar. Thats it.

   • Det absoluta toppskiktet i SD gick med under den tiden när det heilades friskt på möten och demonstrationer. De sökte sig aktivt till den miljön. Ingen har väl missat diskussionen om SD:s rötter?
    I ett försök att tona ner sin ideologi har SD (med viss framgång) lanserat en kålsuparteori som går ut på att ALLA var nazister när det begav sig. Det är här historien med civilministern passar in, tricket är att luras just med måttstocken.
    Å ena sidan säger SD att de själva övergett sina rötter, å andra sidan har de stått stadigt med sin politik.
    (10 juni 2021 skrev Jimmie Åkesson på Twitter: ”Till skillnad från Magdalena Andersson och hennes socialdemokrater kommer vi varken att lämna eller överge våra rötter.”)
    Att syndabocksretoriken är kärnan för SD idag är väl uppenbart? Rötterna är varken lämnade eller övergivna…

    • E: Det finns uppenbarligen sossar som också vinkar med höger handen. 😀 Det är väl det som är pinsamt antar jag.

    • E: Jag har hittills inte hittat bevis på att SD:s ”toppskikt” vinkat med höger handen. Jag kan mycket väl ha fel men det är upp till dig att bevisa det. Eller hur.

     • ”under 1994 var det fortfarande vanligt att deltagare gjorde Hitlerhälsningar på SD:s manifestationer. Det var under denna tid som den blivande partiledaren Jimmie Åkesson närmade sig partiet, för att på nyårsnatten 1994 besluta sig att bli partipolitiskt aktiv i dess ungdomsförbund.

      Åkessons officiella version är en annan – enligt den gick han med först när SD bytt partiledare året därpå, och det som lockade honom med Sverigedemokraterna var partiets EU-motstånd.

      Bytte partiledare
      I mars 1995 valdes Mikael Jansson, utan tidigare kopplingar till fascismen, till partiledare. Under Jansson inleddes en målmedveten strävan att göra partiet utåt sett rumsrent. Uniformförbud infördes.”

  • Happisbo, även om jag inte röstar på Ida eller centern för den delen heller så håller jag med dig. Detta drev är ett exempel på ängsliga ”wokeetablissemanget” när det är som sämst. Trist för Ida men bra att sossarna får smaka sin egen medicin…

 18. Bästa glashus
  Du har tydligen inte någon spricka i ditt glashus.
  Ditt liv som ung måste ha varit rätt dött och det verkar ha fortsatt.
  Heja Ida

  • Kan lova dig Kjelle att jag hållt igång rätt bra i min ungdom och även i vuxen ålder så jag hade inte varit långlivad i regeringen oavsett parti om dom ens släppt in mig.. Som jag skrev så ska inte såna här saker påverka ens politiska karriär, men det skall gälla oavsett partifärg. Men det jag reagerar över är att man behandlar folk olika beroende på partifärg och dömer med olika måttstockar. Det är ju de som är grunden i rasism och diskriminering att människor bedöms olika beroende på i detta fall partitillhörighet SD vs S

 19. Skolexempel på sossarnas dubbla måttstockar. Hade hon vart SD så hade det vart ramaskri och krav på avgång och kommentarer som ”här avslöjas den sanna ideologin” och jo de där visste man minsann… Men nu när hon är S så haglar bortförklaringarna från alla håll. Och det här med ALLAS lika rätt och värde är väldigt långt bort. Folk bedöms väldigt olika. Däremot är politiker även människor och såna här sk*tsaker borde inte påverka ens karriär. Men vad spelar det för roll i sossarnas vagga där sover man sött så kanske dags för en karriär som landshövding eller ambassadör..

 20. Jag läser allas inlägg. Då måste man behandla alla lika oavsett parti. Vi kan inte ha dubbla måttstockar. Det finns bara en typ av tumstock och det är med tum och millimeter gradering.

 21. Skulle man granska vad alla politiker i riksdan gjorde som unga då vore det nog glest i partierna. Men då kan man ju överlåta makten till kvällstidningarna och deras tyckare ( läs reportrar) dom verkar ranka sig själva högt, oklart varför?

 22. Ja vilket svammel!
  15 åring sittande på diskbänken under en fest och har lyft armen, vadå heila? då har vi alla heilat på festbilder.
  Sen att sambon spelar i Tornedalens stolthet Raubtier.
  Raubtier är ett vikinga metalband på svenska inget vit makt band, för då vore förortens alla rappare vit makt sångare!
  Vi som minns Raubtier från den tiden minns basisten Hussni som också var med hos Idas sambo, tror ni han heilade???
  Pluton Svea skulle varit favoritmusik?
  Men va fasen dom försvann flera år innan bilden togs.
  Tror ni inte dom hade nyare musik att lyssna på?

  Heavy Metal fan

  • Jimmy, håller med! Raubtier nazister, vilket svammel. Själv lyssnar jag gärna på dem och även Bourbon Boys. Sydstatsflaggan i dessa sammanhangskulle jag nog tro symboliserar rebelliskt trots mot etablissemanget, snarare än stöd för slaveriet, men det ängsliga etablissemanget får ju alltid det till nåt annat…

 23. he he När det gäller Politiker från brunblå sidan då jäklar skall det granskas och det blir fullt pådrag…När det å andra sidan är från rödingarnas sida då sitter folk och hittar på ursäkter…

  • 15 år gammal… vad tror du att det finns på bilder och historier på dig från den tiden?
   Läge att du proaktivt lägger fram det till din arbetsgivare själv.

 24. Under Sofias TV-gympa idag så gjorde jag säkert 20-talet förbjudna armlyft med sträckt handflata. Minns ni höger ministern som hade ansvaret för SVT och som aldrig hade betalat sin TV-licens eftersom hon sa sig aldrig se på svenska kanaler. Hennes M-fest avbröts inte fastän allt blev känt. Jag sade då upp min TV-licens och meddelade SR att jag blir SVT kund återigen när eran högsta chef har betalat det hon har försnillat. Domstolsbeslut tvingade henne sedermera betala tjuvtittandet i efterskott. Numera sker höger snyltandet med allehanda skatteavdrag.

 25. Konstigt att journalisterna inte ännu hittat att hon även sket i byxorna när hon var 5 månader.

 26. Haha, och? en tonåring gör lite ”provocerande” saker. Såklart måste det vara en nazist.

  Jikes. Vidrigt att ens ta upp detta i media

 27. Ingen rök utan eld! Det finns väldigt mycket ”nationalism” i Haparanda. Rasismen är så fruktansvärt utbredd här att Haparanadas befolkning,(som består av 80-90 % finländare) vägrar majoriteten att tala svenska. Hälsar man får man inget svar, surt blängande eller något finskt otrevligt mummel tillbaka. Jag har under många år som svensk (och många svenskar med mig) bott i Haparanda. Vi svenskar som bott här länge vet att detta är sant!

  Nu ska vi se om HBwebben publicerar kommentaren? Som Vanligt brukar HBwebben censurera helt oskyldiga inllägg.

  • Hmm….
   Så du menar att invandrarna i Haparanda är rasister och nationalister?
   Ida har inte jobbat för rasisterna i Haparanda och gjorde en bra insats mot just rasism när hon var elevrådsordförande.
   Jag funderar mest över den som tog bilden och var på samma fester i tonåren.
   Som nästan 20år senare skickar en fest bild till skvallerpressen och påstår det var vit makt miljö, heilande och Svea Pluton nätterna igenom.
   Nja, luktar mer avundsjuka än sanning och illa luktar det också.

 28. Få se nu. Eneroth tafsade på en kvinna. Strandhäll ljög om både betalningsanmärkningar och kronofogde. En minister hade använt kokain och en annan hasch. En minister hade åkt fast för rattfylla. Civilministern hade gjort nazisthälsning. Magdalena Andersson sa att Eneroths tafsade inte var avsiktligt (hur nu Magda kunde veta det?) och Strandhälls problem var bara slarv. Jag misstänker att Ida bara skulle ta en kaka från översta hyllan och då uppfattas det som en nazisthälsning. Alla har ju gjort dumheter som unga. Det som förvånar mig är att Magda inte hade bättre koll på sina ministrar. Sd verkar ju vara rena svärmorsdrömmen bredvid S.

 29. Se till att man kan redigera ett inlägg. Nu verkar det vara omöjligt att ändra på något man har skrivit.

 30. Nu ser vi fram emot ett klargörande reportage i bladet. Det finns väl folk kvar som har varit med och som kan klargör vad som hände. det här är faktiskt viktiga saker som inte skall sopas under mattan i demokraturens namn.

  • Snart visar de bilder från fosterstadiet där barnet misshandlar mamma med sparkar…

 31. Vilket svammel. Hur många kan ta på sig förtroendeuppdrag om man ska börja gräva i vad man gjorde och inte gjorde som tonåring?
  Ingen som levt i verkligheten i alla fall.

  • Ja, så är det givetvis.

   Fast nu företräder hon ett av de partier som annars ständigt brukar hoppa på andra partiers företrädare för minsta lilla. Ofta med rasistanklagelser.

   Nu får de igen. 🙂

   • Skadeglädje är den enda sanna glädjen, som man säger.
    Kom igen!
    Vilket kvalificerat skit prat.
    Ska man kolla vad alla gjorde som tonåring så är det inte många som kan vara minister ełler förtroendevald. Ett gammalt foto som man hittat . Rent svammel.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN