fbpx

Idag firas Elens dag

Två/fyra hål i väggen

Den 23 januari varje år firas Elens dag för att hylla nyttan med el.

Denna energifulla dag är instiftad av Intresseorganisation Svensk energi för nio år sedan, och i år är temat ”El är vår nyckel till framtiden”.

Branschorganisationen Energiföretagen Sverige uppger att i år är Elens dag kanske mer aktuell än någonsin, ”även om en del snarare tänker på elräkningen än all den nytta man får för pengarna”.

Energiföretagens elmarknadsanalytiker Magnus Thorstensson konstaterar på organisationens hemsida att elpriserna har varit rekordhöga. Men påminner också om att året innan var elpriserna rekordlåga.

Under 2021 var svenska elpriset 60 procent lägre än i till exempel Tyskland.

– Eftersom vår marknad är sammankopplad med Europa så trycktes vårt elpris uppåt av framför allt de höga naturgaspriserna, förklarar han.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Idag firas Elens dag

 1. Här ser vi resultatet av en avreglerad elmarknad,skenande priser och den rena el vi producerar i Sverige ska fördyras för svenska konsumenter då tyskarna inte klarar av sin försörjning.
  Putin höjer gaspriserna då säljer svenska elproducenter elen till högre priser ut i Europa.
  Billig el till alla ska vara en grundläggande rättighet för alla då den till största delen är utbyggd med skattemedel.

  • Varför är det så svårt att ha ett enhetligt lågt elpris för den inhemska hemmabefolkningen i Sverige i första hand och sedan sälja överskottet dyrt till europa?
   Att köpa grön el är ju en stor bluff eftersom elnätet är gemensamt för ”ALL” el i landet och du får ju inte hem den gröna elen i ett separat elnät hem till dig.
   Du köper inte grön el av elproducenterna utan du betalar för att elproducenterna ska investera i grön el.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.