fbpx

Idag firas internationella kvinnodagen

Nordiska museet uppger att Internationella kvinnodagen fick officiell status av FN 1980, men då en FN-resolution presenterades redan 1977  anges ofta det som startår.

Dagen har dock sitt ursprung långt före det. Förslaget till en internationell kvinnodag presenterades vid en internationell socialistisk kvinnokonferens i Köpenhamn så tidigt som 1910.

Efter att FN utnämnt 8 mars till en internationell kvinnodag firas/uppmärksammas dagen oberoende av politisk tillhörighet.

I år sätter Europaparlamentet särskilt fokus på jämställdhet, psykisk hälsa och oavlönat omsorgsarbete. Under ett högtidligt sammanträde kommer den ukrainska författaren Oksana Zabuzhko att tala till ledamöterna. Därefter följer debatter om EU:s handlingsplan för jämställdhet och jämställdhetsintegrering.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Idag firas internationella kvinnodagen

  1. varför är de för mesta alltid inom (s) de blir personliga hat problem. se på övertorneå pajala, tidigare i boden med flera. och även i luleå. tror det är den undergrundande sociala värdegrunden som mitt parti lever på. och en finns de som kallar sig (s) som lever i ett liberalt samhälle där allt som vi skattebetalare äger som är vinstgivande ska enl höger (S) med alla högerpartier ska säljas ut till privata kvartalskapitalister. och högern inom (s) går med på främst centern krav på att förinta fackets inflytande. för det är de centern främsts poliktk går ut på. ordet solidaritet nämns där inte alls som väntat.

  2. En dag per år tillägnat kvinnor, ja, det är så korkat att det märks att det är en kommunistisk idé.

  3. Att man ens ska behöva fira kvinnodag säger mycket om hur världen och samhället fungerar, skamligt. En dag per år tillägnat kvinnor, resten av dagarna under året är tillägnad män. Och inte blir kvinnosynen bättre av att kvinnor firas.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN