fbpx

Idag firas internationella kvinnodagen

Nordiska museet uppger att Internationella kvinnodagen fick officiell status av FN 1980, men då en FN-resolution presenterades redan 1977  anges ofta det som startår.

Dagen har dock sitt ursprung långt före det. Förslaget till en internationell kvinnodag presenterades vid en internationell socialistisk kvinnokonferens i Köpenhamn så tidigt som 1910.

Efter att FN utnämnt 8 mars till en internationell kvinnodag firas/uppmärksammas dagen oberoende av politisk tillhörighet.

I år sätter Europaparlamentet särskilt fokus på jämställdhet, psykisk hälsa och oavlönat omsorgsarbete. Under ett högtidligt sammanträde kommer den ukrainska författaren Oksana Zabuzhko att tala till ledamöterna. Därefter följer debatter om EU:s handlingsplan för jämställdhet och jämställdhetsintegrering.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Idag firas internationella kvinnodagen

  1. varför är de för mesta alltid inom (s) de blir personliga hat problem. se på övertorneå pajala, tidigare i boden med flera. och även i luleå. tror det är den undergrundande sociala värdegrunden som mitt parti lever på. och en finns de som kallar sig (s) som lever i ett liberalt samhälle där allt som vi skattebetalare äger som är vinstgivande ska enl höger (S) med alla högerpartier ska säljas ut till privata kvartalskapitalister. och högern inom (s) går med på främst centern krav på att förinta fackets inflytande. för det är de centern främsts poliktk går ut på. ordet solidaritet nämns där inte alls som väntat.

  2. En dag per år tillägnat kvinnor, ja, det är så korkat att det märks att det är en kommunistisk idé.

  3. Att man ens ska behöva fira kvinnodag säger mycket om hur världen och samhället fungerar, skamligt. En dag per år tillägnat kvinnor, resten av dagarna under året är tillägnad män. Och inte blir kvinnosynen bättre av att kvinnor firas.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.