fbpx

Idag vajar Europaflaggan

Idag vajar Europeiska flaggan runt om i hela Europa. Foto: Eva Spiik

Den 9 maj är det Europadagen, som instiftades 1985.

EU-dagen firas med anledning av att Schumandeklarationen presenterades den 9 maj 1950, vilket beskrivs som början på EU-samarbetet för fred och enighet.

Det var Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman som föreslagit en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Detta förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

På Europadagen hissas Europaflaggan, som består av tolv guldstjärnor i cirkel mot blå botten. Stjärncirkeln symboliserar ideal som enighet, solidaritet och harmoni mellan Europas folk.
Europaflaggan betecknar inte bara Europeiska unionen utan även Europa i vidare bemärkelse.

I januari 1995 blev Sverige, Finland och Österrike medlemmar i EU som då gick från 12 till 15 länder.

I dag har EU 27 medlemsländer och 24 officiella språk.

Haparanda och Torneå firade tidigare EU-dagen gemensamt med stora arrangemang, som var obligatorisk för städernas skolelever att delta i. Vissa år var det fest på Krannigatan, andra år firades dagen inne på gallerian i Torneå. Sedan pandemin består firandet endast av flagghissning.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.