fbpx

Idag firar vi Europadagen

Idag vajar Europaflaggan för fred och sammanhållning. Foto: Eva Spiik

Idag, den 9 maj, är det Europadagen som har fokus på fred och sammanhållning.

9 maj är årsdagen då den historiska Schumandeklarationen undertecknades 1950. Deklarationen var ett förslag av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman och omfatta en plan för långsiktig fred i Europa efter andra världskriget.

Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Förslaget betraktas i dag som startskottet för EU.

Europeiska kommissionen skriva på hemsidan att Europadagen kommer i år att föra samman invånarna så att de kan lära sig mer om hur EU arbetar för fred, säkerhet och demokrati genom att stå fast mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina och andra konflikter i världen.

”Europadagen 2023 är även en möjlighet för besökare att få en ökad förståelse av EU:s arbete för att göra Europa grönt, digitalt och konkurrenskraftigt, rättvist och kompetent, liksom starkt, resilient och säkert”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Idag firar vi Europadagen

  1. Eu och usa vill inte ha Fred tjänar som aldrig förr på krigs industrin och alla stora som Ica Coop passar på att höja priset på matvaror . Skulle tro att norrländska grönsaker levereras via Ukraina när man ser priset som bäst 65 kr kg tomater på Coop i kalix

  2. ”Båda parter erkänner fel o misstag”, ”pratar igenom problemen”. Minsann…vilket dravel. Är du putinist eller bara ute och cyklar? Vilket fel gjorde Ukraina? Att dom vägrade förtryckas av Rysslan? Samma fel som Finland gjorde när dom försvarade sitt land mot Stalins invasion? (vilket finnar, svenskar och alla logiskt tänkande människor är tacksamma för). Fredsförhandling javisst, men först när ryssarna lämnat Ukraina inklusive Krym och Putin mfl sitter i krigsförbrytartribunalen i Haag! Slava Ukraina!

  3. Oj vad bra med fokus på fred och sammanhållning! Då kan ju EU se till att Ryssland och Ukraina går till förhandlingsbordet?! Då pratar man igenom problemen, båda parter erkänner fel och misstag, man gör överenskommelser och uppnår fred.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.