fbpx

Idag firar vi Europadagen

Idag vajar Europaflaggan för fred och sammanhållning. Foto: Eva Spiik

Idag, den 9 maj, är det Europadagen som har fokus på fred och sammanhållning.

9 maj är årsdagen då den historiska Schumandeklarationen undertecknades 1950. Deklarationen var ett förslag av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman och omfatta en plan för långsiktig fred i Europa efter andra världskriget.

Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Förslaget betraktas i dag som startskottet för EU.

Europeiska kommissionen skriva på hemsidan att Europadagen kommer i år att föra samman invånarna så att de kan lära sig mer om hur EU arbetar för fred, säkerhet och demokrati genom att stå fast mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina och andra konflikter i världen.

”Europadagen 2023 är även en möjlighet för besökare att få en ökad förståelse av EU:s arbete för att göra Europa grönt, digitalt och konkurrenskraftigt, rättvist och kompetent, liksom starkt, resilient och säkert”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Idag firar vi Europadagen

  1. Eu och usa vill inte ha Fred tjänar som aldrig förr på krigs industrin och alla stora som Ica Coop passar på att höja priset på matvaror . Skulle tro att norrländska grönsaker levereras via Ukraina när man ser priset som bäst 65 kr kg tomater på Coop i kalix

  2. ”Båda parter erkänner fel o misstag”, ”pratar igenom problemen”. Minsann…vilket dravel. Är du putinist eller bara ute och cyklar? Vilket fel gjorde Ukraina? Att dom vägrade förtryckas av Rysslan? Samma fel som Finland gjorde när dom försvarade sitt land mot Stalins invasion? (vilket finnar, svenskar och alla logiskt tänkande människor är tacksamma för). Fredsförhandling javisst, men först när ryssarna lämnat Ukraina inklusive Krym och Putin mfl sitter i krigsförbrytartribunalen i Haag! Slava Ukraina!

  3. Oj vad bra med fokus på fred och sammanhållning! Då kan ju EU se till att Ryssland och Ukraina går till förhandlingsbordet?! Då pratar man igenom problemen, båda parter erkänner fel och misstag, man gör överenskommelser och uppnår fred.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.