fbpx

Idag firar vi Europadagen

Idag vajar Europaflaggan för fred och sammanhållning. Foto: Eva Spiik

Idag, den 9 maj, är det Europadagen som har fokus på fred och sammanhållning.

9 maj är årsdagen då den historiska Schumandeklarationen undertecknades 1950. Deklarationen var ett förslag av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman och omfatta en plan för långsiktig fred i Europa efter andra världskriget.

Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Förslaget betraktas i dag som startskottet för EU.

Europeiska kommissionen skriva på hemsidan att Europadagen kommer i år att föra samman invånarna så att de kan lära sig mer om hur EU arbetar för fred, säkerhet och demokrati genom att stå fast mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina och andra konflikter i världen.

”Europadagen 2023 är även en möjlighet för besökare att få en ökad förståelse av EU:s arbete för att göra Europa grönt, digitalt och konkurrenskraftigt, rättvist och kompetent, liksom starkt, resilient och säkert”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “Idag firar vi Europadagen

  1. Eu och usa vill inte ha Fred tjänar som aldrig förr på krigs industrin och alla stora som Ica Coop passar på att höja priset på matvaror . Skulle tro att norrländska grönsaker levereras via Ukraina när man ser priset som bäst 65 kr kg tomater på Coop i kalix

  2. ”Båda parter erkänner fel o misstag”, ”pratar igenom problemen”. Minsann…vilket dravel. Är du putinist eller bara ute och cyklar? Vilket fel gjorde Ukraina? Att dom vägrade förtryckas av Rysslan? Samma fel som Finland gjorde när dom försvarade sitt land mot Stalins invasion? (vilket finnar, svenskar och alla logiskt tänkande människor är tacksamma för). Fredsförhandling javisst, men först när ryssarna lämnat Ukraina inklusive Krym och Putin mfl sitter i krigsförbrytartribunalen i Haag! Slava Ukraina!

  3. Oj vad bra med fokus på fred och sammanhållning! Då kan ju EU se till att Ryssland och Ukraina går till förhandlingsbordet?! Då pratar man igenom problemen, båda parter erkänner fel och misstag, man gör överenskommelser och uppnår fred.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.