fbpx

Haparanda inför ”Kultur för alla-kort”

Haparanda stad kommer att införa ett kort som ska ge ungdomar, vuxna och familjer som har det svårt ekonomiskt att kunna delta i kultur- och friluftslivet.

Kortet ska delas ut av socialen till personer som har haft försörjningsstöd längre än 3 månader och ge innehavaren rätt till avgiftsfria inträdesbiljetter till olika kulturevenemang, museer och vissa fritidsläggningar.

Målet är att det ska lanseras till sommaren.

– Vi tycker att kultur är något som alla borde ha rätt att ta del av och därför är Haparanda nu med i det finska nätverket Kaikukortti, säger Pia Marttinen, Haparanda stads kulturutvecklare, i ett pressmeddelande.

På finska sidan heter kortet ”kaikukortti”, och på svenska har det benämnts som ett ”kultur för alla-kort”.

I ett första steg kommer det att kunna användas på samtliga av kommunens egna evenemang, bland annat Jazz & Bluesfestivalen, men också till Aspenhallen. Nästa steg uppges vara att leta samarbetspartners.

Enligt pressmeddelandet kan innehavare av ett ”kaikukortti” få gratis biljetter till olika kulturella tillställningar och anläggningar, inte bara i Haparanda utan i hela Finland.
– Kortet kan nämligen användas i alla medlemskommuner i Finland som är anslutna till Kaikukortti-nätverket, säger Marttinen.

Satsningen uppges vara en del av Haparanda stads folkhälsoarbete och ingår i de nationella folkhälsomålen för god och jämlik hälsa.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Haparanda inför ”Kultur för alla-kort”

  1. Kultur för alla låter bra. Men väldigt långt ifrån alla går på Socialbidrag. Man föredrar mindre är normen för att klara sig på sina slantar och slippa kommunens snokande i sin ekonomi.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka